• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu critică blocarea, de către dreapta europeană, a prelungirii concediului maternal

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu, membră a Comisiei Parlamentului European pentru drepturile femei şi egalitatea de gen (FEMM), a criticat, joi, blocarea, de către dreapta europeană, a prelungirii concediului maternal în Uniunea Europeană. Deputaţii europeni urmau să supună la vot, miercuri, raportul eurodeputatei socialiste Edite Estrela pentru extinderea concediului de maternitate pentru mamele din statele membre Uniunii Europene. Însă, ca urmare a unui amendament oral propus de grupul politic PPE (popularii europeni), plenul PE a votat cu 347 voturi pentru, 256 împotrivă şi 10 abţineri retransmiterea raportului Estrela la comisia FEMM.

 

Amânarea votului raportului Estrela implică reluarea negocierilor de către viitorul Parlament European şi risipirea oricăror şanse de a ameliora curând condiţiile de muncă şi concediu ale mamelor din UE, în condiţiile actualei crize economice.

 

Este dovada celor două feţe pe care le are dreapta europeană, marea ‘apărătoare’ a valorilor familiei. Popularii o apără  dar cu următoarele condiţii: să nu fie vorba de femei; să nu fie vorba de copii; să nu implice nici cea mai mică cheltuială a societăţii; să nu ia în considerare realitatea socială a zilele noastre. În fapt, apără interese economice foarte clare – a celor care vor să aibă forţă de muncă gratis, fără nici un efort…„, a declarat Gabriela Creţu.

 

În statele Uniunii Europene, perioada de concediu pe care mamele o pot lua după naştere variază între 14 săptămâni şi 2 ani. Membrii FEMM au pledat pentru o perioadă cuprinsă între 14 şi 20 de săptămâni de concediu post-natal şi extinderea perioadei în care mamele primesc salariul întreg de la 2 la 6 săptămâni. Scopul acestei iniţiative este acela de a promova îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează. Propunerile însă nu au reuşit să treacă de PPE, care a invocat faptul că angajatorii vor fi descurajaţi de o asemenea măsură.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *