• In Stiri
  • pe

Alocări bugetare mai generoase pentru SOLVIT şi protecţia consumatorilor, graţie avizului Gabrielei Creţu

Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor a Parlamentului European (IMCO) a adoptat miercuri avizul eurodeputatei PSD Gabriela Creţu privind bugetul Uniunii Europene pe 2009. Documentul exprimă poziţia IMCO în chestiunea de maximă importanţă a bugetului Uniunii pentru anul viitor. Doamna Creţu a cerut suplimentarea fondurilor alocate SOLVIT, considerând că rezultatele acestui mecanism de soluţionare extrajudiciară a litigiilor pot fi îmbunătăţite. O altă prioritate a constituit-o alocarea destinată programelor din sfera protecţiei consumatorilor.  Am solicitat Comisiei să îşi intensifice eforturile pentru a finanţa activităţile de formare şi promovare ale reţelei în toate statele membre şi nu doar în anumite state membre. Totodată, am cerut CE ca măsurile din domeniul informării consumatorilor să reprezinte o prioritate, inclusiv în mediu digital. Solicitările mele au vizat şi introducerea în programele şcolare de module educative pentru protecţia consumatorilor, precum şi crearea unui masterat european în domeniu. De asemenea, o prioritate a constituit-o consolidarea educaţiei în domeniul financiar, dat fiind problemele din ce în ce mai mari provocate de îndatorarea excesivă a consumatorilor„, a declarat deputata europeană.

 Ca urmare a avizului, executivul comunitar trebuie să promoveze o campanie la nivelul întregii Uniuni printr-un pliant de dimensiunea unui card de credit, în care să se prezinte drepturile consumatorilor. Am considerat binevenită intenţia CE de a crea o bază de date care să conţină informaţii cu privire la tendinţele de consum şi la funcţionarea pieţelor, inclusiv comparaţii de preţuri, în special în vederea alimentării cu date a graficului de performanţe privind piaţa de consum şi a studiilor de piaţă,”  explicat eurodeputata. Cu această ocazie s-a alocat o finanţare suplimentară pentru programul Vamă 2013 pentru a se face faţă provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană extinsă, în special după aderarea României şi Bulgariei.  

SOLVIT este o reţea de soluţionare a problemelor, în cadrul căreia statele membre ale UE conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea procedurilor legale, problemele survenite datorită aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă, de către autorităţile publice.  Mai multe informaţii legat de SOLVIT:   http://ec.europa.eu/solvit/site/index_ro.htm

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *