Am infrant!
Fiecare generatie trebuie sa-si castige egalitatea ei!
Pe 8 Martie 2008 – cu pahare de sampanie, flori si rasete – se sarbatoreste ceva. Generatia mea de femei nu stie ce. Putem sa strigam doar in cor, la un ison – „Noi am infrant!”. Multe lucruri pe care le-am avut nu mai sunt, cele la care am visat nu par a se mai realiza vreodata. Evenimentele se petrec – impersonal – langa noi, fara noi si, de multe ori, impotriva noastra. De o revolutie nu stiu daca mai am timp; dar pentru o revolta inca am energie. Cine se alatura?
iceflame
Cu o floare si o imbratisare prieteneasca (amandoua virtuale deocamdata!) ma alatur voua dragelor,dar intr-o nota ceva mai optimista.O primavara minunata va doresc,sanatate,mai multa solidaritate intre voi insiva,speranta si ACTIUNE!
Cathy
Pentru femeie femeie de pe acest blog!
Nu conteaza cine esti si de unde vii,
capacitatea de a triumfa incepe, intotdeauna, cu tine.
La multi ani!
Cathy
Ma scuzati! M-am intimidat.
Reiau urarea, pentru fiecare femeie de pe acest blog!
Nu conteaza cine esti si de unde vii,
capacitatea de a triumfa incepe, intotdeauna, cu tine.
La multi ani!
Repetitia e mama invataturii, dragelor.
Bibliotecaru
Priveam aseară la ştiri şi brusc am auzit un glas baritonal, destul de plăcut şi apropiat ca timbru de Alin Oprea, cântând, un pic pe lângă note:
E ziua ta, iubito
Şi-n dar de ziua ta
Ţi-aş da şi ani din viaţa mea
Dacă aş putea
E ziua ta, iubito
Şi-n dar de ziua ta
Ţi-as da şi ani din viaţa mea
Daca aş putea
În dar de ziua ta.
ŞI POT
ŞI POT
ŞI POT…
Brusc mi-am amintit de un slogan de campanie din vremurile când alegerile trăiau copilăria lor… „De ce? Pentru că el POATE!”
Nu prea am înţeles cum putea domnul Geoană să dea ani din viaţa lui… dar tot respectul pentru domnia sa că poate face acest lucru.
Recunosc că pe mine 8 Martie mă întristează un pic. De ce? Am scris asta pe blog, e prea mult ca să pot pune aici. Am să dedic însă, alături de Cristi Vasile, un refren cântat tot pe glas baritonal (astăzi un pic răguşit)
Iubesc femeia!
De dor nebună,
Femeia brună
Cu ochi negri de foc,
Dar şi pe aceia cu ochi verzi ca marea.
Îmbrăţişarea ei mă îmbată pe loc.
Blondă sau brună îmi e tot una,
Deopotrivă le iubesc,
Deopotrivă le doresc.
Iubesc femeia!
Când e femeie,
A vieţii cheie, doar prin ea o găsesc.
http://www.trilulilu.ro/cuoreblu50/17c50e7aafb9ac
Şi un trandafir:
@};-
doinaş
Eu ma alatur. Eu mai am energie. Pornim?
doinas
gabicretu
@Doina,
Cred ca trebuie sa incepem prin a spune adevarul cu glas tare. Adevarul nostru. Punctul nostru de vedere. Asa cum este, politica cel putin, e un joc in care toti (care gandesc) stiu ce nu merge, ce e fals, ce e pagubos dar TAC (cu majuscule generalizate); poate pentru ca aranjamentul le convine. Noua nu. De ce am tace!?
gabicretu
@Doina,
Cred ca trebuie sa incepem prin a spune adevarul cu glas tare. Adevarul nostru. Punctul nostru de vedere. Asa cum este, politica cel putin, e un joc in care toti (care gandesc) stiu ce nu merge, ce e fals, ce e pagubos dar TAC (cu majuscule generalizate); poate pentru ca aranjamentul le convine. Noua nu. De ce am tace!?
suzzy
A trecut si ziua femeii, de care eu am uitat complet pana cand am primit niste sms-uri frumoase si nu stiam cu ce ocazie…
A trecut, dar inca imi este proaspata in minte deoarece discutam cu un prieten francez ieri, si il mustruluiam ca nu m-a felicitat, desi rusine sa imi fie, nici pe mama nu am felicitat-o, ( am uitat complet, dar o sa o fac azi… , revin , acesta imi spunea, ce rost are sarbatoarea asta, cand in Franta de ziua femeii se inregistreaza cel mai mare numar de violuri… socant, nu?
doinaş
Eu nu tac!
http://www.graiul.ro/?p=6024
http://romania.indymedia.org/ro/2006/03/1270.shtml
http://ladyfest-ro.pimienta.org/weblog/?p=257
Ma aude cineva?
doinas
Bibliotecaru
@ doinaş
Nu vreau să vă stăvilesc avântul, dar, înainte de a pleca la luptă contra efectelor, aţi identificat corect cauzele? De regulă combaterea unor efecte şi nu a cauzei nu rezolvă lucrurile decât pe moment. Dacă este nevoie de legi care să stabilească că femeile sunt la fel de oameni ca şi bărbaţii, ceva nu este în ordine. De aceea vă întreb, aţi stabilit ce anume provoacă această situaţie de dezechilibru?
Cathy
@ Bibliotecarul
Referitor la articolele Doinei, mai ales la cel in care vorbeste despre violenta femeilor, cred ca ar trebui sa recitim cu totii textul interventiei Dnei Cretu din cadrul conferintei recente de la Londra. Vom gasi acolo cateva cauze: statutul inferior al femeii, cererea barbatilor (in cazul treficului de femei pentru prostitutie) etc. Mai sunt si alte interventii ale Dnei Cretu in plen (femeile in industrie, securitatea la locul de munca etc.) Prin urmare cauzele sunt identificate, poate nu exhaustiv, dar sunt. Si masurile de atenuare si chiar eliminare a efectelor. Problema e alta: nu ajunge ca barbatii sa se declare (cand o fac, pentru ca de obicei evita subiectul) pentru egalitate, ci sa si puna umarul sa ne ajute. Si avand in vedere ca structurile care ar putea implementa masurile pe care le propunem noi sunt preponderent masculine, ce facem? Cum ii convingem sa faca ceva pentru noi? Ce ii impiedica sa ne sprijine pe unele dintre noi, iar pe altele chiar sa le salveze? Aici, ca barbat, poate ne ajuti tu, Bibliotecarule, sa intelegem mai bine…
Bibliotecaru
@ Cathy
Mă văd nevoit să spun că acelea nu sunt cauze ci efecte. Cauzele sunt mult mai profunde şi mai camuflate. Pentru a oferi un exemplu la îndemână, Vechiul Testament oferă de la cap la coadă o superioritate a bărbatului. De fapt, dacă Noul Testament nu ar fi introdus simbolul purităţii maternale, probabil că nu s-ar fi schimbat nimic. Deja anumite aspecte ale Vechiului Testament nici nu se mai recunosc astăzi, dar cauzele au produs efecte la fel de valabile ca şi atunci. Îşi mai aduce cineva aminte că femeile nu aveau pe timpuri acces în biserică, alături de bărbaţi, ci aveau un loc al lor prin care trăgeau cu ochiul la ce se întâmplă înăuntru? Femeia trebuie să-şi comunice problemele bărbatului sau părintelui său şi bărbatul trebuie să transmită nevoia către Dumnezeu. Nu este oare o discriminare? Privind rolul femei în familiile tradiţional islamice ne putem face o idee despre cam cum a trăit femeia mii de ani înainte de ziua de astăzi. Mişcările de emancipare ale femei au început coordonat de nici 200 de ani, din păcate fără a umbla la cauză ci la efecte.
Religia este un simplu exemplu, mai cunoscut, dar sunt zeci de asemenea cauze, ascunse de istorie, dar care care au implicaţii efective în societatea de astăzi. Se pot face legi, se poate apela la discriminarea pozitivă, dar pentru a schimba ceva în interiorul fiecărui individ din societate, este nevoie de o schimbare mai profundă. Acum depinde şi de ce anume vor femeile, se mulţumesc cu stabilirea de procente sau vor chiar acea lipsă de discriminare. Impunerea procentelor nu are relevanţă după părerea mea, este ca şi cum ar veni cineva să impună politic că nu vor mai fi candidaţi la preşedinţie cu -escu în coadă (la cum au ajuns să se facă legi în Parlament, chiar nu m-aş mira).
Soluţia mai multor femei în Parlament este mult mai simplă decât pare la prima vedere. Dacă într-un partid politic democrat, cum este şi PSD-ul, s-ar înscrie femei până la atingerea unui procent de 60% sau 70% femei, uniform distribuite în teritoriu, în urma unor alegeri interne de partid structura de conducere ar putea fi 100% feminină. De ce nu este aşa? Poate că femeile se auto-discriminează atunci când spun că politica nu este o ţintă pentru ele, poate că femeile gândesc intim atunci când votează că un bărbat este mai capabil decât o femeie. La acestea se alătură, desigur, şi masiva discriminare masculină. A face însă procente pentru femei într-un partid este tot o discriminare. Atunci când o femeie spune sunt mai deşteaptă decât acel bărbat şi totuşi nu sunt aleasă, impunerea de procente va duce şi la femei care iau eventual locul bărbaţilor „mai deştepţi”. Eu pledez pentru naturaleţe. Femeile ar trebui să se implice direct şi în număr mare, este o soluţie simplă, democratică şi care nu impune nimic. Din câte ştiu eu, în România sunt mai multe femei decât bărbaţi. Dacă femeile ar discrimina bărbaţii, logic ar trebui ca bărbaţii să fie minoritari prin toate posturile de conducere. Ce pot să spun, discriminaţi bărbaţii! Nu sunt femeile din PSD amazoane? Pe mine nu mă deranjează prea mult să fiu discriminat. Între timp, trebuiesc căutate cauzele acelea venite din istorie, simbolurile pierdute care acum par din totdeauna. Nimeni nu-şi mai aminteşte astăzi că pragul nu este numai o scândură pusă ca să nu intre curent pe sub uşă ci şi o linie a sacralităţii locuinţei, dar ne-am putea reaminti toate acestea, dacă ar exista interes şi răbdare…
Bibliotecaru
PS. Referitor la articolele Doinei, iată articolul meu despre ziua femeii:
http://giconet.blogspot.com/2008/03/e-ziua-ta-iubito.html
Cineva ar putea să remarce că avem o sursă comună. La mine este uşa deschisă, nu mai este nevoie să bateţi, puteţi intra. Sunt iubitor de egalitate, de normalitate, de iubire de aproape, de bun simţ… dar nu ştiu exact ce pot eu să fac, un umil nimeni în această societate, cum multă lume se şi grăbeşte să-mi atragă atenţia.
Gabriela Cretu
@Doina,
Ne trebuie UN COR DE VOCI, de ambe genuri. Eu una singura stiu cum este sa vorbesti, crede-ma.
Am o rugaminte la toti. Dati-mi o idee socanta, emotionanta, cu care-i sa-i conving pe colegii mei de parlament sa voteze declaratia cu traficul de persoane. Trebuie sa strang 393 de semnaturi (jumatate si inca una)pentru a fi adoptata si aplicata.
doinaş
Unde gasesc textul declaratiei?Daca nu in romana, atunci in franceza (engleza mea lasa de dorit).
@ Bibliotecarul
In opinia mea trebuie pornit de la educatie.
1.Reducerea la minim a continutului de informatii al curiculei obligatorii
2. Trecerea de la sistemul de invatare didactic la sistemul de invatare experimental
3. Dezvoltarea abilitatilor de cautare, selectare, si prelucrare individuala a informatiei. Scopul pregatirii sa devina obtinerea de competente, nu de informatii statice
4. Dezvoltarea capacitatilor sociale si de comunicare. Deplasarea accentului de pe formarea tehnica pe formarea accentuat umanista.
5. Dezvoltarea unor programe de invatamant pe diferite nivele de aprofundare.
6. Psihologilor scolari sa-si intre in rol si sa faca treaba adevarata, nu doar o spoiala de consiliere in cariera.
7. Profesorii, ca rol social, trebuie sa re-devina consilieri, mentori, mediatori. Si iarasi revin curatarea de prostii a curiculei.
8. Elevii trebuie sa fie motivati.
9. Asigurarea aplicarii principiului egalitatii de sansa in privinta accesului la educatie de calitate, incepand cu scolile de la tara. In opinia mea, putin dar bun este mai important decat mult si foarte prost, sau inutil si nerelevant.
10 Introducerea educatiei antreprenoriale ca obiect obligatoriu la toate nivelele sistemului public de învăţământ, si toate domeniile acestuia:pana la urma de la gasirea unui job pana la cumpararea morcovilor din piata este o chestiune de marketing (self-marketing, daca preferati- sotul meu obtine preturi mai bune decat mine)
In esenta, o educatie serioasa, practica, pragmatica, fara comentarii dictate de profesor la textele literare(urasc sa mi se spuna ce trebuie sa cred), cu multa logica, psihologie, sociologie, in varianta lor practica.
Prima masura ar fi scoaterea religiei inafara scolii, aceasta croind o baza betonata a sexismului. (Mama mea, fosta invatatoare, 72 de ani, ortodoxa practicanta mi-a cerut sa fac tot ce pot in sensul acesta dupa recenta polemica din presa.Nu stiu cum as putea face ceva, dar mamele cred intotdeauna in copii lor :)). )
Educatie de gen-chiar cartea Inei Curic poate sta la baza unui curs.
Educatie sexuala in scoli. Fara false pudori, fara teama ca asta va duce la comportamente nedorite din partea tinerilor. Relatiile sexuale apar oricum inainte ca parintii (societatea) sa fie pregatiti sa le accepte.Ideea este sa avem copii constienti de consecintele pe care si le asuma. (M-am rugat 4 ani de diriginta fiului meu-profesoara de biologie- sa-i duca pe copii la centrul de planning.Fara succes.)
Apoi, politici, politici, politici!
A’ propos, ati citit proiectul legii bonelor? E sublim, dar in buna parte nu va putea fi aplicat.
In fine, am vorbit iar prea mult.
Tipic feminin, vorba unui profesor de-al meu.
Mai vorbim.
doinas
Bibliotecaru
@ doinaş
În principiu este un program bine structurat. Îl văd şi eu benefic cu puţine nuanţări.
Nu am citit proiectul legii bonelor.
Ioana
Textul in romana il gasiti la adresa
http://www.europarl.europa.eu/activities/plenary/writtenDecl/wdFastOngoing.do?language=RO#
Bibliotecaru
@ Ioana
Mărturisesc că tot nu am găsit nimic legat de bonă.
doinas
http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/150208proiect.pdf
Ioana
@Bibiotecaru
http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/150208proiect.pdf
Ioana
@Bibiotecaru:
Uite linkul:
http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/150208proiect.pdf
Bibliotecaru
Îmi aduc aminte că prin Codul Muncii era următoarea frază: angajarea se va face conform pregătirii şi aspiraţiilor…
Această lege bate obligaţia patronului de a-mi respecta aspiraţiile mele relativ la munca care urmează să o prestez. Încep să-mi doresc din ce în ce să fiu preşcolar. Oare dacă dau în minte copiilor mi se asigură şi mie o bonă de 20 de ani?
Nu am citit foarte atent legea, sunt totuşi 8 pagini, dar bănuiesc că este o simplă reacţie legală la prevederile legii învăţământului cu instituţionalizarea copiilor de la trei ani.
Mihai Epure
Bagati copii in scoala la 3 ani, la sase ii testati pt stres sau dereglari psihologice ca sa gasiti un motiv de a-i indopa cu medicamente, la 16 incercati sa-i invatati abstinenta sexuala(dupa prima sarcina) si ve-ti fi bineveniti in Uniune! Vorbesc de Uniunea Statelor Americane!
Lasati copiii sa fie copii, sa copilareasca!!!
Si asa cum spune Doina mai sus, educatia sexuala trebuie introdusa in scoli.Preventia e mai buna decit rezolvarea unei probleme. Nu e vorba numai de sarcini nedorite in rindul adolescentelor ci si de boli transmisibile. Abstinenta nu este o solutie pt ca vorbim de adolescenti care au tendinta sa faca totul impotriva din cauza incapatinarii.
S-apoi religia! De ce a fost introdusa ca obiect de studiu. Daca un copil e ateu, crede in evolutie, atunci de ce trebuie sa stea in clasa? Pt ca asa vrea Patriarhul? De ce nu incearca el sa creada in teoria darwinista a evolutiei si incearca sa forteze Religia?
Parca stiam ca prin Constitutie, avem separarea Bisericii de Stat!
doinaş
Legea bonelor-esenta si probleme
Intentia principala este de a nu mai plati doi ani concediul de crestere a copilului. Se va reduce concediul platit la un an. Se vor organiza servicii de cresa sau similare. In spatii oferite de consiliile locale sau la domiciliul bonei. S-a renuntat la cota de finantare de la angajatori-ceea ce este foarte bine-ramane insa o cota destul de mare de acoperit de la bugetele locale.
In esenta legea vrea sa fie flexibila dar pe mine ma baga in ceata.
1.spune ca in cadrul acestor servicii copii vor fi alimentati (cu costurile incluse in contributii).
2.spune ca o bona va avea in grija 6 copii, dintre care
patru intre 1-7 si doi intre 8-10 ani.
Intrebare-cand o sa gateasca acea femeie care se presupune ca va face si un pic de activitate cu copiii alimente separate pe grupe de varsta?
3. se vorbeste despre acest serviciu oferit mamelor incadrate in munca- deci cu contract de munca.
Intrebare: ce facem cu persoanele – mici intreprinzatori, autorizati sa lucreze pe cont propriu, cu mamele care nu sunt angajate, dar traiesc din agricultura de subzistenta, care au nevoie sa munceasca vara zi-lumina?
4.nu exista nici o referinta la familiile monoparentale.
5.concomitent se inchid cresele saptamanale.
6.daca vorbim despre o localitate mica,cu o singura bona autorizata si o mama singura care lucreaza in schimburi-bona lucreaza 8-10 ore cu 5 copii si noaptea de ocupa de al saselea?
Am citit proiectul in februarie, cam asta imi amintesc.
doinas
Bibliotecaru
Cineva câştigă şi din legea asta, fie că are un serviciu de bone, fie că are o grădiniţă în faţa blocului pe care o vrea desfiinţată. Glumesc acum, dar mă obişnuisem să caut în legile făcute în România semnificaţii profunde, nevoi naţionale, sunt încă din ce în ce mai profund dezamăgit.
Am răsfoit un pic motivarea guvernului pentru un asemenea proiect, reamintesc, încă în dezbatere, adică vă puteţi pronunţa împotriva lui,
http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/150208expunere.pdf şi am observat nu numai că este avizat de cei mai cunoscuţi şi mai discutaţi membri din guvernul Tăriceanu ver. 2.14, dar şi de un Secretar de Stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, doamna Mariela Neagu, organism care înţeleg că iniţiază acest proiect de lege. Lucrurile sunt din ce în ce mai complicate.
Am să citez şi eu un fragment dintr-o poezie (nu-mi plac cioturile atunci când citez, dar e prea lungă totuşi):
Zici fum? O, nu-i adevărat.
Război e, de viteji purtat!
Viaţa-i datorie grea
Şi laşii se-ngrozesc de ea –
Să aibă tot cei laşi ar vrea
Pe neluptat.
De ce să-ntrebi viaţa ce-i?
Aşa se-ntreabă cei mişei.
Cei buni n-au vreme de gândit
La moarte şi la tânguit,
Căci plânsu-i de nebuni scornit
Şi de femei!
Trăieşte-ţi, doamnă, viaţa ta!
Şi-a morţii lege n-o căta!
Sunt crai ce schimb-a lumii sorţi,
Dar dacă mor, ce grijă porţi?
Mai simte-n urmă cineva
Că ei sunt morţi?
Dar ştiu un lucru mai pe sus
De toate câte ţi le-am spus:
Credinţa-n zilele de-apoi
E singura tărie-n noi,
Că multe-s tari cum credem noi
Şi mâine nu-s!
Şi-oricât de amărâţi să fim
Nu-i bine să ne dezlipim
De cel ce vieţile le-a dat! –
O fi viaţa chin răbdat,
Dar una ştiu: ea ni s-a dat
Ca s-o trăim!
Ea n-a mai plâns, pierdut privea
La sfetnic, lung, dar nu-l vedea
Şi n-a mai înţeles ce-a zis
Şi nu vedea cum au închis
Sicriul alb – era un vis
Şi ea-l trăia.
Senini de plânset ochii ei,
Vedea bărbaţi, vedea femei,
Cu spaimă mută-n jur privea.
Din mult nimic nu-nţelegea;
Şi să muncea să ştie ce-i.
Şi nu putea.
I-a fulgerat deodată-n gând
Să râdă, căci vedea plângând
O lume-ntreagă-n rugăciuni. –
„În faţa unei gropi s-aduni
Atâta lume de nebuni!
Să mori râzând…
Şi clopotele-n limba lor
Plângeau cu glas tânguitor;
Şi-adânc, din bubuitul frânt
Al bulgărilor de pământ,
Vorbea un glas, un cântec sfânt
Şi nălţător:
„Nu cerceta aceste legi,
Că eşti nebun când le-nţelegi!
Din codru rupi o rămurea,
Ce-i pasă codrului de ea!
Ce-i pasă unei lumi întregi
De moartea mea!
(Moartea lui Fulger – George Coşbuc)
Bibliotecaru
Dacă tot am vorbit de cultură, hai să dau şi un link către un moment artistic.
http://www.romanianvoice.com/sounds/cosbuc/Ludovic_Antal-Moartea_lui_Fulger.mp3
Mihai Epure
Mai in gluma, mai in serios, Bibliotecaru are dreptate! Cineva are un interes ascuns in a trece legea asta. Oricum ar da-o e sucita si creeaza probleme pt unul sau altul. Chestia e ca in Europa se mai mentine cu „concedii de maternitate platite”, in procentaje sau intreg dar totusi ceva!
In USA nu exista asa ceva! Cind sotia mea a dat nastere prima data, a trebuit sa-si ia toate zilele libere acumulate(cam o luna) dupa care a luat o luna concediu fara plata. Angajatorul(guvernul) nu i-a dat nici macar o zi libera!!! In plus, a nascut duminica seara iar luni la prinz au externat-o. Nota de plata:$8600. Platita de asigurarea medicala!
Si ca sa tii copilul la babysitter(bona) sau cresa, te maninca de bani. De aceia, multi recurg la varianta „la negru”, ilegala_cum am facut si noi- unde plateam doar $15/zi fara nimic inclus binenteles! O cresa cu personal certificat costa cam 35-40 de copil pe zi iar personalul nu e intodeauna chiar asa „calificat” cum s-ar crede.
Pt un copil, nu exista mediu mai bun de crestere decit linga maica-sa, linga familie. Daca vor sa schimbe legea sa o faca similara cu cea de aici, cineva vrea sa-si cumpere Porsche!
doinas
@ Mihai Epure
Vor castiga:
1. cei care intocmesc curicula pt scoala de bone.
(si noi vedem ca semneaza ca primarul, orice, numai cecul sa iasa)
2.cei ce organizeaza cursurile de bone, ca vor fi de scolit cateva zeci de mii de persoane (cunosc oarecum sistemul si cel mai adesea cursurile si examenele sunt o varza)
3.cei ce vor face cateringul – vezi actiunea laptele si cornul care s-a transormat in biscuitii cu branza.
Vor suferi mamele, copiii si bonele obligate sa-si asume un program 24/24 pentru un singur salariu.
doinas
Michael
This post is inspiring, fresh and ultra awesome! You have a very progressive looks. Reading this blog is a great pleasure.