Banii corup! Puterea scăpată de sub control corupe absolut!

Până recent, repetam mereu că facem o mare eroare – avem orgolii dar nu avem interese clar definite si acționăm ca atare; suntem dispuși să cedam mult si să primim putin în schimb.

Aderarea la Spatiul Schengen drept unic obiectiv al națiunii, în timp ce ne situam de partea celor care-l vor desființat sau nu fac parte din el, sau obsesia pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare în Justiție erau ilustrările mele preferate pentru această stare de fapt.
MCV devenise demult un produs realizat intern, de uz intern. Avea atâta valoare câtă ii dădeam. Doar ca i s-a dat prea multa valoare si astazi a ajuns, in mod  periculos, un instrument cu care nu se duc batalii între partide ci, mult mai grav, batalii între puterile statului.
Sunt dintre cei care cred ca domnia legii si democrația sunt impreuna necesare. Domnia legii – rule of law, cum zic englezii – fără democrație e dictatura curată, căci e legea celui mai tare. Democrația fără domnia legii lasă loc anarhiei. Și mai cred că legea trebuie să fie dreaptă.
Pentru asta, echilibrul puterilor în stat trebuie păstrat cu grijă.
Rapoartele MCV au încetat de o vreme să contribuie la organizarea mai bună a sistemului judiciar, astfel încât cetățeanul, care este beneficiarul final, sa aiba sentimentul că trăiește într-o societate mai dreaptî, că i se face dreptate!
Vehiculând informații false, propunând soluții total nedemocratice sau făcând omisiuni interesate, Raportul MCV 2016 permite un
ei puteri, cea judecatoreasca, si unor autoritati asimilate sau apropiate acesteia, mai mult sau mai puțin legal – procuratură, servicii de informații – să pericliteze funcționarea altor puteri, nu doar să pedepsească pe cei care au încălcat legea, așa cum se cuvine și e corect să fie facut!
Membrii parlamentului nu pot încalca independenta judecatorească pentru că nu au mijloacele să o faca. Judecătorii sunt inamovibili, bine remunerați,
iar sistemul, în ansamblu, a fost mai bine finanțat decat altele, tocmai pentru că avea nevoie de reformă, de conditii, de personal, de profesionalism. Judecatorii sunt atat de independenți pe cât vor! Eu nu sunt un pericol; nici dumneavoastră. Tentația banilor, da. Asta ne spun zecile de cazuri de magistrați deja condamnati pentru corupție. Sentimentul puterii si banii reprezintă conditiile abuzului.
Membrii parlamentului nu poate sa adopte „
doar măsurile care respectă opiniile instituțiilor judiciare și au fost prezentate de guvern in acest sens” (din Raportul MCV 2016). Nu suntem stat corporatist iar votul nu e imperativ în democrații.
Codurile nu sunt elaborate pentru întărirea puterii unui grup sau altuia, sunt garanții pentru realizarea justiției în societate; societatea este reprezentată în parlament.
Sub o asemenea presiune s-au adoptat noile coduri, nu dupa lungi și serioase dezbateri, ci prin asumarea răspunderii de către guvern. Consecința nu este „
aplicarea lor cu ușurintă„, cum spune Raportul, ci cateva zeci deja de decizii de neconstituționalitate si o seria de prevederi care creeaza confuzii grave.
Membrii parlamentului pot însă vorbi, denunța nedreptățile și abuzul iar asta nu poate fi interzis.
Presa însăși ar trebui sa înțeleagă că nu există două libertăți de exprimare, ci una singură, de care facem și trebuie să facem uz cu toții, în condiții de decență și adevăr. Atât timp cât trăiesc cei care știu ceea ce este o societate bazată pe frica și delațiune, sper că nu vor legitima instaurarea uneia încă mai rele.
In plus, ca proeuropeana convinsă, sunt îngrijorată de faptul ca Raportul MCV hrănește euroscepticismul pentru că face din Comisia Europeană complice, eu sper că fără voie și intenție, la aceste bătălii dâmbovițene.
Acestea sunt rațiunile care m-au determinat să vorbesc și astăzi!

Declarație  în plenul Senatului – 2 Martie, 2016

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *