Juma’, Juma’

Incep cu o mărturisire. Am realizat că mai am încă drum lung în politică. Motivul e simplu. Imi mai fac iluzii că lumea poate fi schimbată.

Ieri a fost 8 Martie – Ziua internațională a femeii. E o zi cu o semnificație profund politică, stabilită de statele lumii, reunite în Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite, drept dovadă că au conștientizat una dintre marile nedreptăți ale societații noastre – inegalitatea flagrantă de oportunități și încălcarea sistematică a drepturilor femeilor.

In această zi, fiecare stat s-a angajat să evalueze realitățile, să celebreze reușitele pe calea spre egala afirmare și recunoaștere a femeilor, să conștientizeze problemele care mai sunt de rezolvat sau pe cele nou apărute și să propună soluții de rezlvare! Pentru aplicare, angajamentul tuturor, femei și bărbați, deopotrivă, era presupus de la sine!

E o decizie a statelor, nu doar a grupurilor militante de femei si bărbați care luptă de mai bine de un secol pentru egalitatea de gen.

Nu m-am așteptat, totusi, de la președintele țării sau de la premierul tehnocrat să se poziționeze într-o problemă atât de politică. Ei au Facebook. Am primit bezele și floricele virtuale. Mulțumim!

M-am așteptat însă de la cei care conduc Parlamentul României, m-am așteptat de la conducerea integral masculină a Senatului, să o facă. Macar pentru ca este un an electoral și, în ciuda enervării misoginilor, femeile reprezintă aproape 52% din electorat.

Femeile despre care e vorba nu eram noi, cele câteva din această sală, care puteam fi și ignorate. Femeile sunt cele care muncesc, cele care învață, cele care cresc copii, cele care au nevoie de salarii decente și egale, de posibilitatea de a îmbina viața cu munca, sunt cele care vor mai multă siguranță în casă și în afara ei…

Și dumneavoastră, dragii mei colegi, le reprezentați și pe ele!

Doar că ieri, mai mult decat oricând, am realizat și altceva; am înțeles că nu e deloc o minciună ceea ce spun statisticile…
Sunt membră într-o cameră parlamentară care ocupa locul 117 în lume în privința ponderii femeilor, mult după Arabia Saudită, trăiesc într-o țară care e pe ultimul loc în Europa la egalitatea de gen, deși vechiul regim i-a creat un start mai bun în această competiție, traiesc într-o societate în care violența face parte din cotidianul multor femei și la prea puțini dintre noi le pasă de asta.
In întreaga mea viață politică am fost o radicală – am urmărit să fie recunoscut de toți și fiecare faptul că și femeia este om iar drepturile universale i se aplică și ei. Și am mai urmărit ceva! Dacă, așa cum spun orientalii, purtăm pe umeri jumătate de cer, să ocupăm cu ființele noastre și jumătate de pământ! Așa ar fi drept!

Pentru informarea dumneavoastră, tema de anul acesta stabilită de ONU pentru celebrarea zilei de  8 Martie este „Fifty/Fifty”. Juma’/Juma’, stimați colegi…

(Declarație politică făcută în plenul Senatului României, 9 martie 2016)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *