Cazul zilei – Căşuneanu, Locic, Voicu, Costiniu

Dezbateri lungi. Ascultări (autorizate) foarte lungi. Transcrieri şi mai lungi. Reacţii ale politicienilor care vor să evite generalizările. Reacţii ale judecătorilor care vor să evite generalizările. Justiţie televizată. Justiţiari, o mulţime. Oamenii ai legii, lipsă.

În tot acest caz lipsesc însă şi  o mulţime de întrebări şi un personaj colectiv – omul de afaceri.

Remarc cu surprindere că nimeni nu se întreabă:

– cum se câştigă contractele de miliarde în ţara noastră?! (întrebarea se poate generaliza, după recentul caz Deimler-Benz)

– există  legislaţie privind licitaţiile şi reguli privind concurenţa; oare sunt doar pe hârtie?!

– câştigă cine „trebuie”?! (în primă sau în a doua instanţă!?)

– care-i preţul pentru a obţine un contract în condiţii „legale”?!

– şi din acest motiv avem drumuri proaste la preţuri exorbitante!?

– cheltuielile cu „rezolvările” legale sunt evidenţiate în costurile pe care noi le plătim!?

– ce licitaţii importante au loc în acestă perioadă şi cine vrea să i-o „tragă” (scuze) lui Căşuneanu!?

– de ce nu sar ca arşi oamenii de afaceri să se apere de ideea că şi ei ar câştiga contracte utilizând mita şi traficul de influenţă (ca să evite generalizările…)

– de ce trebuie să dea mită?!

– ce condiţii din caietele de sarcini nu sunt îndeplinite!?

– etc. etc.

Or, poate că la aceste întrebări se ştiu deja răspunsurile…

Unul din ele ne spune că acuzaţia de corupţie este una stranie – de regulă, este o infracţiune în care se arată la televizor  coruptul dar foarte rar corupătorul. Discreţia uneia dintre părţi o fi o manifestare a regulei….

Post Scriptum

Se poate remarca şi absenţa generalilor. Niciunul nu a încercat să se delimiteze de colegul lor Voicu… Probabil că ei sunt în afara oricărei suspiciuni…

7 comentarii la “Cazul zilei – Căşuneanu, Locic, Voicu, Costiniu”

 • goe

  V-as adresa si eu niste intrebari, non-retorice:
  – credeti ca e bine ce se intampla acum sau era mai bine sa fie domnii astia lasati in pace?
  – abia acum ati aflat cum se fac afacerile cu statul roman de 20 de ani incoace?
  – de ce incercati sa deturnati atentia inspre mediul de afaceri (plin de paduchi de altfel) cand in chestiunea de fata e vorba de cu totul altceva? e ordin de la partid sa porneasca actiunea „Nufarul”?
  – va e teama ca „se deschide teava si vor urma si altii”? Am citat din infractorul cu care va solidarizati…

 • gabicretzu

  @Goe,
  Cu regret remarc că v-aţi pierdut simţul ironiei (a se observa că nu fac apel la cel al raţiunii). Nu de a o practica este vorba, ci de a o recunoaşte…

 • goe

  Iar eu observ fara surprindere ca nici de data asta nu aveti raspunsuri. Dar nu-i nici o problema ca mai am eu o intrebare:
  – de ce nu sar ca arsi toti pesedistii cu functii inalte sa se lepede de Satana, adica sa se apere de ideea ca si ei ar face trafic de influenta si ar pretinde foloase necuvenite, ca si colegul lor Voicu?
  Pentru ca nu am rabdare sa astept raspunsul care oricum nu va veni, imi raspund singur: pentru ca si ei tot aia fac! TOTI!
  Intrebarea e daca cine le-a „tras-o” astora o sa vrea sa „le-o traga” si la restul, ca va dati seama ca astia au inregistrari cu toti. Cred ca nu, cel putin nu la toti ca sunt mult prea multi, plus ca am ramane fara Parlament si fara partide! Sau poate asta va fi modalitatea prin care se va infaptui vointa poporului, adica trecerea la Parlament unicameral! N-ar fi rau.
  Pamflet. Zau.

 • gabicretu

  @Goe,
  La mine, în mod democratic, răspunsurile se dau în ordinea adresării întrebărilor. Eu am aruncat mănuşa, mon cher…

 • Bibliotecaru

  Ce val de comentarii fără precedent, nici nu mai am timp să citesc ce se scrie… 😀

 • Ramona-Sandrina Ilie

  Gabriela, dacă televiziunile şi presa nu ar servi pe „tăvi compromise” şi pline de mizerie astfel de scenarii adevărate au ba…poporul şi-ar aminti că are mai multe probleme…foame, sărăcie, mizerie, boală, impozite, etc

  Ceva trebuie să ne arunce şi ei în faţă să mai uităm de bocisme şi băsesciene…că altfel am arunca Guvernul în aer!
  Plus…la noi e mult mai la modă să araţi cu degetul la capra vecinului în loc să o vezi pe aia care pute la tine în ogradă. A fost o emisiune cu caracatiţa portocalie…deci trebuia să existe una şi cu cea roşie, nu? Plus că în timp ce „caraca(ca)tiţele” portocalii stau la soare, la mare, se bronzează şi le doare în fund de DNA, cineva trebuie să se ocupe şi de „prinderea vrăjitoarelor”, nu?
  E logic ce se întâmplă!
  Aruncă în popor cu baronii PSD ca să uităm de cei PD!

  Grav este ceea ce tot expun de la o vreme…faptul că încă există oameni care îi urmează în lupta lor pentru eliberarea ţării de sub fraude, îmbogăţiri, corupţie, etc…şi nu realizează direcţia!

 • gabicretu

  @Ramona-Sandrina,
  Eu ştiu de ce…
  Încerc să joc acest rol de „naivă” pentru ca, doar, doar, or mai reflecta unii asupra a ceea ce se întâmplă cu capul lor…
  Lucrurile sunt mai complicate decât simpla bătălie dintre partide. Sistemul însuşi nu permite analiza dintr-un punct de vedere care i-ar pune în discuţie bazele pe care este construit; ştii, povestea aceea cu concurenţa perfectă şi piaţa liberă, care bineînţeles funcţionează la maximă eficienţă şi în interesul consumatorului (sic!)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *