• In General
 • pe

Certificat nr. 21

Astazi am fost la Biroul Electoral Central. Festivitate de inmanare a dovezii scrise ca am fost alesi/alese sa reprezentam cetatenii Romaniei in Parlamentul European. A fost si Presedintele. A vorbit. Mai bine tacea. A spus lucruri pe cat de neadevarate pe atat de jignitoare; nu surprinzatoare. In stilul binecunoscut. Ne-a spus ceva ce poate fi tradus cam asa: in ciuda imaginii de prosti pe care o aveti drept urmare a campaniei de succes pe care am dus-o in ultimii ani, ati fost totusi alesi…

Ne-a garantat si ca nu va face nici un fel de diferentiere intre noi, deputatii europeni, indiferent daca suntem de la Partidul Democrat, Social Democrat, Liberal, de la UDMR sau suntem… candidat independent. Freud ar spune ca omiterea unuia (PLD, adica) e o tradare a subconstientului; gura pacatosului a marturisit ce ni se pregateste… Stolojan a venit intr-un pulover verde crud si ceva ca niste blugi, dovada colorata a starii sale de spirit! Mi-a trecut prin cap ca a scapat usor din campanie (fara sa-l manace vaca). In fapt, nu scapase inca; il insotea tot partidul, pe post de galerie, pavoazat cu esarfe portocalii.

Presedintele a mai spus si alte lucruri; presedintele tarii, nu al BEC; cel din urma vorbea intr-o romaneasca de sarac evanghelic si  facea  (de emotie!?) tot felul de greseli.

Am aflat si ca de la 1 ianuarie 2009 vom participa la decizie. Nu am inteles ce crede Domnul Presedinte ca facea pana acum Parlamentul European. Banui ca se referea la o prevedere din Tratatul constitutional modificat, la negocierea caruia a participat. Conform acesteia, de la data mentionata, ramane o singura procedura legislativa – codecizia. Actualmente, cam 80% dintre actele normative europene se adopta in codecizie de cele doua puteri legiuitoare – Consiliul de Ministri si Parlamentul European – pe un model asemanator cu sistemul bicameral din statele federative. Pentru restul, PE acorda aviz conform (adica poate respinge cu totul, fara sa modifice), coopereaza sau este consultat.

La prima vedere, aleasa adunare (aleasa in 25 noiembrie vreau sa spun) arata mai prost decat cea pe care tocmai o inlocuie. Nu-mi fac iluzii ca vor putea munci eficient si altii decat cei care deja au facut-o.

Dat fiind reprezentarea politica absolut dezechilibrata – scorul Dreapta-Stanga este 25-10 – asta nu e rau. Decat un adversar capabil mai bine unul invers. Auzindu-l pe Daniel Daianu intervenind intr-o emisiune pe tema taxei de prima inmatriculare, am avut si o trista certitudine; domnia sa habar nu are care sunt atributiile institutiei europene in care tocmai a fost ales. Halal! Ce sa mai zicem de alegatori…

2 comentarii la “Certificat nr. 21”

 • Impartial

  De acord in ceea ce-l priveste pe (inca) presedintele Basescu. Din pacate pentru noi toti, el este genul de persoana care ii deschide usa politicos unei doamne, o invita sa intre prima, apoi, facind cu ochiul smechereste celorlalti, ii da o palma peste fund. Grav nu e ca el ride ci ca si ceilalti il considera amuzant sau (vorba fiicei domniei sale) ‘cool’.
  Pacat ca a fost necesar ca un vot al populatiei sa trebuiasca ‘aghezmuit’ in felul acesta.

  P.S. am vazut si ora la care a fost publicat articolul…

 • Bibliotecaru

  Credeam că vedem şi noi pe post şi „diploma”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *