Cheltuielile de tratament în străinătate, mai accesibile pacienţilor cu venituri mici

Comisia pentru drepturile femeii şi egalitate de gen din PE (FEMM) a adoptat joi raportul asupra Directivei privind drepturile pacienţilor în cadrul serviciilor de sănătate transfrontaliere, dosar în care europarlamentarul PSD Gabriela Creţu este raportor al socialiştilor europeni. Ca urmare a adoptării unui amendament al deputatei europene,  va fi permis un acces mai uşor al pacienţilor cu venituri mici la serviciile medicale din altă ţară, o variantă în acest sens fiind stabilirea de scheme de rambursare directă între sistemele naţionale de asigurări de sănătate.  

Deputata europeană a atras atenţia, în cadrul dezbaterii din FEMM, asupra pericolului discriminării pacienţilor cu venituri mici, în condiţiile în care propunerea de Directivă a Comisiei Europene prevedea că procedurile medicale aplicate în străinătate trebuie achitate de pacienţi pentru ca abia apoi acestora să le fie rambursate costurile de către sistemele naţionale de asigurări de sănătate. Această discriminare va fi înlăturată însă, din moment ce FEMM a aprobat propunerea Gabrielei Creţu conform căreia statele membre trebuie să facă paşi pentru stabilirea unor scheme de rambursare directă a costurilor serviciilor de sănătate transfrontaliere. „Astfel, pacienţii nu vor mai fi obligaţi să plătească din buzunarul lor sume pe care poate nu şi le permit. Desigur, costurile maxime acoperite nu trebuie să depăşească valoarea garantată de sistemele naţionale de asigurări de sănătate. O limitare ţine de asemenea de capacitatea statelor membre de a se pune de acord cât mai rapid asupra schemelor de rambursare directă”, a declarat eurodeputata social-democrată. Raportul trebuie să fie aprobat şi de plenul PE respectiv de Consiliul UE.

One Reply to “Cheltuielile de tratament în străinătate, mai accesibile pacienţilor cu venituri mici”

  • alina

    Treptat se vor schimba lucrurile in multe privinte insa atunci probabil va fi prea tarziu pentru unii.Marti dimineata in gara din Barlad de manuta cu doi copii cu autism am plecat cu trenul la Bucuresti…5 ORE in care copii au avut momente in care erau destul de agitati Pt.o alta consultatie ,pt o alta parere,la o policlinica particulara.Programarea facuta cuprindea 2 ore una pt fetita una pt baietel .Dupa nici trei sferturi de ora ,timp in care fetita fiind destul de agitata a stat intr-o sala de joaca dupa parerea mea nici in acest scurt timp nu a putut fi observata catusi de putin,medicul ne ura o zi buna…bla bla bla…Plata consultatiei binenteles ca a fost ca si cum am fi avut 2 ore de consultatie….de mana cu doi copii autisti mici prin Bucuresti,cu 10 ore de mers cu trenul dus-intors ma gandeam si eu in 2 ore ii poate observa cat de cat…ca in final cu greu sa indraznesc a-l intreba „si …imi puteti spune si mie va rog … o parere ,cum ii vedeti dvs”?il intreb eu parca cu jena….si de fapt gandindu-ma cred ca intrebarea nici nu isi avea rostul….pt ca raspunsul era unul general…despre comportamentele spectrului autist…despre progres si regres.Cum copii mei sunt de varste diferite as fi dorit o parere despre Antonia si o parere despre Rares…sunt atat de diferiti ,incat parerea ca si medic nu putea fi aceeasi pt amandoi.Dar asta e ,poate mi se intampla doar mie,poate pt altii se lucrurile decurg altfel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *