• In Stiri
 • pe

Comunicat de presa: Studiu pe tema costurilor sociale si umane ale mobilitatii în UE

COMUNICAT DE PRESA


Gabriela Cretu cere Comisiei Europene un studiu aprofundat pe tema costurilor sociale si umane ale mobilitatii în UE


Strasbourg, 4 septembrie

Europarlamentarul PSD Gabriela Cretu a cerut marti Comisiei Europene un studiu aprofundat pe tema costurilor sociale si umane pe termen lung ale mobilitatii pe piata europeana a fortei de munca.

Dezvoltarea pietei interne este factor esential al integrarii europene; ea nu trebuie vazuta însa ca scop în sine, în fata caruia consecintele sociale nu conteaza„, a afirmat, în plenul PE, doamna Cretu.

Eurodeputatul, care face parte din Grupul Socialist din PE, a declarat ca „în calitate de socialisti, consideram ca îndepartarea oricaror bariere în libera circulatie a persoanelor si fortei de munca este un drept fundamental, înscris în tratate„.

Însa, a precizat doamna Cretu, încurajarea mobilitatii din ratiuni exclusiv economice provoaca deja consecinte sociale si economice grave în tarile de origine ale lucratorilor, pe lânga aspectul pozitiv al intrarilor de venituri:
– pierderea specialistilor si a fortei de munca calificate;
– depopulare si scaderea populatiei active;
– mii de copii care traiesc fara parinti si necesita servicii educative si sociale speciale.
Este afectata astfel realizarea coeziunii economice si sociale europene.

Costurile sociale si umane pe termen lung ale acestei mobilitati nu sunt înca cunoscute. De aceea, solicitam Comisiei un studiu aprofundat pe aceasta tema, întrucât deciziile noastre economice nu trebuie sa submineze niciodata socialul„, a conchis europarlamentarul PSD.

10 comentarii la “Comunicat de presa: Studiu pe tema costurilor sociale si umane ale mobilitatii în UE”

 • Rodica

  Gabi, oare ai mers cu jalba mai departe decat se vede aici? Adica ai mers pana la capat: odata costurile sociale si umane cunoscute, ce ar urma (sa se faca)?
  Pentru ca finantarea unui astfel de studiu sa se aprobe,
  imi inchipui ca cineva vrea sa vada care ar fi „return”ul.
  Adica ce castigam daca aflam….
  Daca nu (se intrevede nici un return) ma tem ca este mai mult un strigatul iniminii decat un proiect util.
  In fond nu WestEU este responsabila pentru migratia fortei de munca ci saracia atohtona dublata de o anumita morala. Ambele fiind in curtea ta….
  ….
  de asta zic ca imi pare mai mult un strigatul inimii, un fel uite ce mi se intampla mie, imi pleaca forta de munca, imi cresc copiii fara parinti…
  pentru care cel mai probabil vei primi compasiune

 • viviana

  La comunità romena si racconta. (Comunitatea romaneasca se povesteste)
  N. 2, Luglio 2007 – (Video, durata: 14’25”)

  Dupa cate vad eu aici, dupa ce Italia a deschis portile imigrantilor in mod „buonist” (nici un controlul de frontiera, nici un tip de asistenta sociala, nici un contract de munca si toate celelalte), acum se gasesc in mare dificultate. Nu am idea daca cineva (si ma gandesc la Primariile care au acum obligul anagrafelor) cunoaste cu adevarat Normativa UE atat in Italia cat si in Romania, nici eu nu am nici cea mai palida idee !

  Dupa agresiunea lui G. Tornatore si fuga romanului din Comunitatea unde fusese „parcat”(„inchis”, dupa legea italiana fiind un minor de 17 ani), Veltroni declara: Daca Romania nu va colabora se va naste o problema foarte grava.. stii cum se citeste: Romani, plecati acasa !?

 • viviana

  oops, iarasi… unde s-a sfarsit postul meu?

 • Barba Non Facit Spuma

  @Rodica: La Comisia Europeană „strigătele inimii” ajung modulate de oameni pregatiţi sa faca lucrul ăsta; să susţinem iniţiativa lui Gabi, fiindcă dacă ne uităm bine in jurul nostru descoperim că situaţia socială se degradează în fiecare oră. Dacă mulţi dintre noi ne oprim zece minute să citim un post pe câte un blog, tot atâţia am putea să sacrificăm zece secunde atunci cand se cer aplauze. Bravo,Gabi Creţu!

 • Rodica

  @Barba Non Facit Spuma
  Atunci uite reformulez: Bravo Gabi Cretu (urmat de aplauze scurte dar foarte sincere) initiativa ta este pe placul meu si as sustine-o daca as sti cum. Comunicatul insa neparandu-mi complet, as vrea sa iti adresez o intrebare legata de finalitatea acestui studiu pe care cu totii il dorim initiat…(vezi postul precedent).
  Si back @Barba Non Facit Spuma: faptul ca situatia sociala se degradeaza vazand cu ochii, insist (cu blandete, sa nu ai dubii) mi se pare ca poate fi reprosata UE tot atat cat ar putea fi reprosat producatorilor de rachiu subminarea bugetului unei familii al carui tata se trateaza zilnic… pe scurt mi se pare ca este de la categoria Cine a pus carciuma in drum.
  Si daca trebuie cheezy declaratie de adeziune uite: fara sa ii impartasesc razboaiele, eu o admir foarte tare pe Gabi Cretu mergand pana la a imi alinia toata familia (media de varsta 13 ani) la vizionat luarile ei de cuvant etc si cerandu-le feed-back sub forma de confirmare etc. Putem discuta acum?

 • gabicretu

  Comunicatul nu e complet, se intelege; ca sa fiu sincera, nu stiu de ce asistentul a hotarat ca suna mai bine comunicatul de la serviciul de presa decat interventia mea (de doua minute, ca de obicei…)
  E vorba de dezbaterea privind revizuirea pietei comune europene. Eu am lucrat (cu alti colegi, se intelege) la pozitia Grupului Socialist; fiind mai putini totusi, raportul PE (raportorul de la PPE)a iesit cu niste accente extrem neo-liberale; ma refeream la unul dintre ele (pentru care am fost aplaudata la …sala deschisa); solicitarile sunt luate in seama de Comisie (cum sunt rezolvarile…)
  Asat-i textul:

  „Dezvoltarea pieţei interne este factor esenţial al integrării europene; nu trebuie văzută insă ca scop in sine, in faţa căruia consecinţele sociale nu contează.
  Odată cu ultima lărgire a Uniunii Europene aceasta a devenit mult mai neomogena economic decât in trecut; aceasta neomogenitate poate fi considerată un avantaj pentru anumite politici neoliberale; nu şi pentru toţi cetăţenii. Concurenţa este pentru firme, cum spunea Jacques Delors; pentru oameni este solidaritatea.
  Pe lângă calităţi, Raportul Toubon prezintă şi câteva slăbiciuni, din acest punct de vedere.
  Teoretic, noi susţinem Strategia Lisabona – o economie bazată pe cunoaştere şi slujbe cu înaltă calificare, în care avantajul comparativ nu poate consta in forţa de muncă ieftină. Or, raportul afirmă că o majoră cale pentru creşterea competitivităţii afacerilor este mobilitatea lucrătorilor, care ar trebui încurajată.
  Ca socialişti, considerăm că îndepărtarea oricăror bariere în libera circulaţie a persoanelor şi forţei de muncă este un drept fundamental, înscris în tratate.
  Încurajarea mobilităţii din raţiuni exclusiv economice însa provoacă deja consecinţe sociale şi economice grave în ţările de origine ale lucrătorilor, pe lângă aspectul pozitiv al intrărilor de venituri:
  – pierderea specialiştilor şi a forţei de muncă calificate
  – depopulare şi scăderea populaţiei active
  – mii de copii care trăiesc fără părinţi şi necesită servicii educative şi sociale speciale
  Realizarea coeziunii economice şi sociale europene este puternic afectata.
  Costurile sociale şi umane pe termen lung ale acestei mobilităţi nu sunt încă cunoscute. Solicităm Comisiei un studiu aprofundat pe această tema, întrucât deciziile noastre economice nu trebuie să submineze niciodată socialul.”

 • Barba Non Facit Spuma

  @Rodica: Nu mi-a trecut prin minte ca am putea reprosa UE degradarea sociala din Romania (putem si noi face ceva si fara sa invinuim sau sa cerem mereu); doar sustineam studiul cerut de Gabi Comisiei („Cine priveste inainte, merge inainte”). Nu am studiat Planul National de Reforme al Romaniei pentru perioada urmatoare dar aruncand o privire peste un rezumat, am vazut la primul punct prioritati legate de competitivitate, iar la ultimul chestiuni privind imbunatatirea calitatii vietii.
  Interesant ar fi de stiut cum, prin sustinerea Strategiei Lisabona de catre socialisti, nevoile categoriei sociale devansate ar putea fi si ele satisfacute.

 • gabicretu

  UE nu este o „unitate de pareri”;
  – exista interesele dreptei neoliberale care vrea sa foloseasca principiul „profit mare vine din salariul mic” si incearca sa submineze toate garantiile castigate pe piata muncii – contractul pe perioada nederminata, de exemplu; e interesata de delocalizarea firmelor pentru a exploata forta de munca ieftina; deocamdata, o ia pe gratis si o exploateaza pe cea calificata – v. de ce avem atatea cladiri de birouri in Romania sau de ce nu mai avem specialisti… Ii place sa existe piata neagra a muncii…
  – exista interesele stangii progresiste care incearca sa mentina si extinda si la noile state modelul social european (cu adaptarile pe care schimbarile din lume le presupun); pentru ca toata lumea sa inteleaga, societatile din tarile din UNIUNEA EUROPEANA (cele vechi) NU SUNT CAPITALISTE (asa cum intelegem noi gresit); sunt economii de piata cu o puternica orientare sociala si cu un nivel inalt de corectare a mecanismelor pietei prin legi si institutii specifice (nu ma gandesc la serviciile sociale foarte dezvoltate ci la faptul ca piata insasi este reglementata pentru a se impiedica tenditele de monopolizare si desfiintare a concurentei spre care se tinde natural; agentiile de reglementare a preturilor si consiliile concurentei cheltuie ca sa mentina piata, asa cum institutiile sociale cheltuie ca sa o domoleasca…)
  – exista interesele guvernelor nationale care, ca sa mai castige odata alegerile, isi conving cetatenii ca tot ceea ce e bun vine de la guvern iar e e rau de la Uniune… Lucrurile stau in multe cazuri invers (nu totdeauna)
  Batalia este foarte mare intre aceste grupuri de interese iar cetatenii trebuie sa fie constienti de ele macar cand voteaza… Tendintele actuale sunt de vulnerabilizare a castigurilor sociale pentru ca dreapta este la putere in multe state (Consiliul Uniunii Europene – care are putere legislativa, alaturi de PE – este suma acestor guverne; no coment…)

 • cwxwwwxdfvwwxwx

  well, hi admin adn people nice forum indeed. how’s life? hope it’s introduce branch 😉

 • HalAssereebloorie

  xkcyzbczgehjqrbnwell, hi admin adn people nice forum indeed. how’s life? hope it’s introduce branch 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *