• In General
 • pe

Comunicat de presa

Urmatorul Comunicat de Presa a fost scris in urma articolelor similare cu acesta, articole aparute recent in presa.

Comunicat de presă

În calitate de membră a Parlamentului European, în cadrul unui program oficial, finanţat de Parlamentul European, sub sigla acestei instituţii, am intenţionat să selectez câte un tânăr din fiecare liceu al judeţului pentru a vizita sediul de la Strasbourg, a participa la lucrări, a afla la faţa locului cum funcţionează Parlamentul, instituţia democratic aleasă să-i reprezinte pe cetăţenii Uniunii Europene.

Scopul acestui program este de a spori nivelul de cunoştinţe despre Uniunea Europeană al cetăţenilor şi sensibilizarea faţă de procesele democratice. Deşi regulamentul îmi permite să selectez pe cine doresc, după ce criterii doresc, am preferat să mă adresez directorilor de licee pentru ca să organizeze ei înşişi selecţia pe baza unui text grilă cu întrebări despre UE, aplicat în condiţiile de corectitudine pe care fiecare şcoală a fost dispusă şi bucuroasă să le asigure. Mulţumesc conducerilor din licee pentru această atitudine inteligentă, deschisă, civilizată şi plină de solicitudine, indiferent de apartenenţa lor politică.

Reacţia Inspectoratului Şcolar a fost stranie dar nu neaşteptată – nu se face campanie electorală în şcoli.

Îmi exprim îngrijorarea, ca reprezentantă a dumneavoastră, pentru faptul că activitatea de subminare a instituţiilor pe care o face Preşedintele şi reprezentanţii de toate nivelurile ai Partidului Democrat s-a extins de la nivel naţional, la nivelul instituţiilor europene.

Îl informăm pe domnul Inspector general că există discipline şcolare la care, pe această logică, se face numai campanie electorală întrucât se predau cunoştinţe despre Constituţie, autorităţile statului (printre care şi Parlamentul) , funcţionarea acestora, etc., cunoştinţe considerate necesare chiar şi în România.

Precizarea nu se referă la acele manuale în care li se spune elevilor cine este şi cine nu este „un noroc” pentru România, manuale care nu au fost considerate ca făcând campanie electorală pentru Partidul Democrat şi nu au fost retrase de pe piaţă (nici din şcoli) de către Ministerul Educaţiei.

In condiţiile prezentate, cer scuze şi rog pe toţi liceenii cărora li s-a luat şansa de a-şi dovedi cunoştinţele şi a face parte din programul de vizite al Parlamentului European să-şi îndrepte nemulţumirea către Inspectorul Şcolar.

Sper, de asemenea, ca acei colegi din şcoli care şi-au înţeles corect menirea de profesori precum şi oportunitatea deosebită de a completa activitatea lor educativă prin organizarea concursului, să nu sufere represalii pentru a fi acceptat să facă „campanie de promovare” Parlamentului European.

Cei care totuşi ştiu deja despre concurs şi nu vor să renunţe la şansa lor se pot informa despre noul cadru de desfăşurare la biroul parlamentar, care este în mod oficial organizatorul vizitei şi al selecţiei.


Gabriela Creţu,

Membră a Parlamentului European

11 comentarii la “Comunicat de presa”

 • Cathy

  E o rusine ca Inspectoratul general face acest lucru. Dar, in buna traditie de scandal initiata de „marii” conducatori ai tarii, este firesc sa se refuze unor copii vasluieni (recent catalogat „polul saraciei” din Uniunea Europeana)sa ajunga in inima Europei. Domnii inspectori au o logica „de fier”, condusa cu siguranta dupa deviza „Sa moara si capra vecinului!” Halal preocupare pentru interesul elevilor!

  Rusine,domnilor!
  Tara asta mai are nevoie si de paine, nu numai de circ!

 • Roxana

  NO COMMENT!!!
  asta s-o credeti voi…!!!
  astia… (inspectoratul&company…!!!) nu vad decat rosu si „politic”in fata ochilor :si anume :Gabriela Cretu:candidat din partea Romaniei(PSD)pentru Europarlament!!! ce mai conteaza?!?…ca e vorba de tineri liceeni care ar putea sa ajunga datorita faptului ca POT sa dovedeasca prin concurs ca sunt capabili sa ajunga in inima Europei si carora le este oferita aceasta oportunitate prin persoana d-nei Cretu , actual europarlamentar…si ca…mai pot face fata si ca sunt capabili sa faca parte acestui program de a participa la una din sedintele Parlamentului European?
  am si io o intrebare si vreau sa „v-o pun” d-nule inspector general!!!ca si inspector general, vorbiti vreo limba straina fluent???
  Do you speek english?
  Parlez-vous français?
  Sprechen Sie deutsch?
  si de ce recurg la asta???ar trebui sa faca parte din criteriul domniei voastre de valori profesionale,domnule inspector general si nicidecum din criteriul de valori politice …sau…depinde…si una si alta!!!
  pentru ca am obeservat din declaratiile din presa ca sunteti deschis „noului” si imi inchipui ca un inspector general la nivel de judet ar trebui sa aiba fie profesor doctor intr-un domeniu de activitate si imi inchipui ca domunul inspector general ar trebui sa dovedeaca inteligenta privirii domniei sale ce reiese din fotografii: prin cunoasterea si vorbirea in mod fluent a unei limbi straine de circulatie internationala!!!si nu numai!!!!si asta in conformitate cu un articol citit in
  Obiectiv:http://www.obiectiv.ro/vaslui/index.php?action=details1&ids=15213
  in care se promoveaza urmatoarea idea:
  „Noile tehnologii schimba lumea în care traim. Consider aceasta initiativa binevenita si sper ca un numar mare de profesori vor profita de aceasta oportunitate pentru a-si completa aptitudinile de instruire cu ajutorul tehnologiei informatiei. La intilnirea pe care ministrul educatiei a avut-o la Brasov cu sefii inspectoratelor din tara, ne-a comunicat ca acest an va fi unul al formarii profesorilor. Chiar daca investitiile vor continua, programele se vor axa pe formarea profesionala“, a declarat Gheorghe Cirja, inspector scolar general.

  wow!!!
  atunci de ce nu si …ideea ca liceeni cei mai buni din liceele judetului Vaslui pot avea oportunitatea de a participa la un concurs si de a castiga o excursie profesionala in inima Europei timp de o saptamana si fara …orgolii mai mult sau mai putin politice???si mai indrazniti sa vorbiti de formarea profesionala ?sau e vorba numai de profesori???si cred….ca m-am inselat cand am ales sa imi fac doctoratul in Belgia, nu-i asa domnule inspector general???mai bine ramaneam profa’ de chimie sau de fizica la unul din liceele din barlad ca sa pot face fatza la aceste contre politice de doi lei, nu-i asa ? dar…va asigur ca as fi castigat oricum….prin tinerete ,inteligenta, profesionalism si performanta si nicidecum prin orgolii politice fara nici o noima !!!Lasati tinerii sa aiba posibilitatea si oportunitatea de accede spre nou , spre cunoastere si…spre performanta ca in asta consta cheia competitiei si a succesului , domnule inspector general si nu orgolii si lupte politice!!!
  Un ultim comentariu pe text:
  „Prea ne ia de prosti!”
  „Ne asteptãm ca parlamentarii sã respecte legea, în primul rând ei. Prea ne ia de prosti!”, a afirmat Juverdeanu,inspector general-adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui!in legatura cu initiativa organizarii acestui concurs!!! CUM? CE? CARE ?UNDE?CIN sunt prostii ???
  cuvinte cheie:doar:tinerete,performanta,concurs,uniunea europeana,parlamentul european,respect,omenie
  sursa:aceesi:http://dexonline.ro/search.php

 • Marius Ager, inca tanar

  Ex barfa nihil fit!

  A judeca orice initiativa care promoveaza cunoasterea in randul tinerilor de pe pozitiile unei morale romanesti (daca e vorba de politica atunci e vorba despre lucruri fetide) este cel putin bizara. Pe de alta parte, poate faptul ca suntem zoon politikon (cum spunea unul mort de mult pe nume Aristotel) ii indreptateste pe unii REALISHTI sa vada politica peste tot. Daca lucrurile stau asa, in loc de barfa, poate distinsii „comentatori” de pe site/ul Realitatzii isi pun si ei mintea la contributie sa faca proba ca sunt si ei in stare de ceva. Sau poate intreaba si ei elevii sa vada ce spune targetul acestei actiuni (mai indicati/mi un europarlamentar care si/a dat interesul pentru noi si ma inclin).

 • razvan 12G L.E.R.

  fiind unul dintre participantii la concursul pentru ocuparea unui loc in autocarul spre Strasbourg, doresc sa multumesc nespus de mult doamnei parlamentar Gabriela Cretu, pentru ca a oferit aceasta sansa elevlor din acest „pol al saraciei”, cum este catalogat de marii demnitari ai U.E.(asta chiar daca VS city-ul nostru detine unul dintre primele locuri la nivel national la ponderea masinilor de lux pe cap de locuitor…). Dar sa revenim la subiect…Parerea mea este ca acesti mari si tari inspectori incearca „sa bage bete in roate” acestui proiect pentru ca nu au fost consultati inainte…probabil sa li se fi acordat si lor o mica atentie…(ca doar suntem in Romania…)sau probabil ca din simplul motiv ca doamna parlamentar indeplineste o functie superioara lor…cea de europarlamentar, ceea ce ii da sansa sa faca ceva semnificativ cu banii bugetului U.E., nu sa ii investeasca in vile si masini de lux cum ar face majoritatea. Aceste intiative ar trebui sustinute fratilor…nu „infundate”!!!

 • Gabriela Cretu

  Ma bucur ca ai participat la selectie. Sper ca te-ai descurcat bine. Daca vor fi altii mai buni da data asta sa fii optimist.
  Si nu te lua dupa cei ce nu mai pot invata nimic pentru ca stiu deja tot…
  Ideea mea este ca cei care vor lua maine locul celor de azi(adica voi) sa fie mai deschisi la minte decat unii dintre noi.
  Si nu uita un lucru: e cetatean si poate sa se bucure de drepturile sale numai cel care stie pe ce lume traieste. Restul devine masa de manevra. Nu vreau ca si generatia voastra sa fie manipulata pentru ca habar nu are ce e pe lume. Succes! Poate voi fi si pentru tine ghid.

 • razvan 12G L.E.R.

  va multumesc pentru sustinere…si as avea o rugaminte…daca puteti sa ma informati si pe mine in legatura cu rezultatele concursului…ca sincer nu mai am rabdare pana miercuri…

 • Gabriela Cretu

  Nici daca as sti… Dar nu stiu rezultatele pentru ca nu fac parte din comisie. La Barlad testul s-a dat azi iar la Husi e maine deci …
  Daca ai facut bine, merita sa astepti putin. Emotia face bucuria mai mare…

 • razvan 12G L.E.R.

  dezamagire totala…nu am castigat concursul…:-

 • razvan 12G L.E.R.

  inca ceva. am fost informat in ziua concursului de premii de consolare pentru locurile 2 si 3 pe liceu:)

 • Gabriela Cretu

  Imi pare rau… Dar mai sunt oportunitati si alta data.
  Comisia este responsabila cu consolarea. Au imaginat ei ceva si pentru ceilalti.
  Oricum, felicitari pentru ca ai incercat! Si succes in toate.

 • Mihai

  Daca in cererea dvostra de a avea un concurs pt vizita la PE a fost specificat faptul ca faceti parte din PSD atunci inteleg refuzul. Ar arata ca si cum PSD organizeaza si plateste pt vizita.Sau cel putin asa ar vedea-o unii. Obligatia inspectoratului este sa se asigure de impartialitate. Insa cred ca motivul e cumva diferit. Daca selectia se face pe baza de cunostinte, atunci cum ar putea stimabilii din IJ Vaslui sa-si trimita odraslele prin Europa gratis. Si numai unul pe liceu! Asta ii limiteaza complet. Faptul ca faceti parte din PSD nu mai are importanta la acest punct. Apartenenta politica este anulata in momentul in care interesul propriu este servit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *