• In General
  • pe

Continui…

Nu stiu daca dau lectii bune sau proaste dar nu ma pot abtine. Stiu ca e un mare risc pentru ca multora le place sa citeasca ceea ce deja cred ca stiu si le displace orice vine in contra propriilor opinii. Cand e vorba ca interlocutorul este jurnalist, e sinucidere curata. Inca sunt vie! Si acord interviuri cui ma intreaba…

2 comentarii la “Continui…”

  • n. raducanu

    Stimata doamna,
    Spuneti in acest interviu un lucru ce ma intriga: „Nimeni nu intreaba ce reglementari facem, cum le modificam si cu ce argumente, cine sunt beneficiarii acestor schimbari […] Unde este responsabilitatea noastra ca legiuitori ai U.E. si unde este cea a celorlalte autoritati administrative care implementeaza (sau nu) deciziile : nimeni nu stie.“
    Mi se pare asta deosebit de grav. S-ar putea intelege de aici ca PE si Comisia lucreaza, dar deciziile lor sunt,mai mult sau mai putin,ignorate sau neaplicate de oricare guvern, daca nu-i convine. Am citit insa undeva ca in Germania aproape 80% din deciziile economice ale Bundestagului se refera la aplicarea deciziilor luate in prealabil in Comisia de la Bruxelles. Nu exista oare nici un organ U.E. de control in fiecare tara al respectarii regulilor comunitare? Oare nu asta ar trebui sa fie sarcina principala a Reprezentantei U.E. in Romania?
    Pe de alta parte, profit de ocazie pentru a va intreba daca exista in Tratatul de la Lisabona o delimitare mai clara intre atributiile Comisiei de la Bruxelles si cele ale P.E. de la Strassbourg.Stiu ca eurodeputatii au un cuvant decisiv in domeniul mediului, transporturilor si telecomunicatiilor, dar ca nu au avut pana acum prea multe de spus in problemele agriculturii, energiei, politicii regionale si comerciale, sau in probleme de politica externa si a securitatii comune, domenii ce erau lasate pe seama Comisiei. Se vor extinde pe viitor atributiile parlamentului si in aceste domenii?
    Va multumesc,

  • gabicretu

    @Dl. Raducanu,
    Guvernul este parte a acestor decizii totdeauna (pentru ca exercita puterea legislativa la nivel european; are 14 voturi in Consiliul de Ministri; este mai decident decat Parlamentul insusi). Parlamentul European imparte puterea cu Consiliul Uniunii, nu cu Comisia. Comisia face propuneri din proprie initiativa sau la cererea noastra dar nu ea decide. Controlul important de exercitat este asupra puterii „informale” dar foarte reale a functionarilor Comisiei Europene. Comisia poate fi data jos prin votarea unei motiuni de cenzura. Functionarii (oficialii europeni) au contract pe viata…
    Tratatul de la Lisabona introduce practic egalitatea totala intre cele doua institutii legislative. Pana in acest moment, cum am mai spus, PE avea doar drept de aviz conform (de respingere) sau de opinie, pe anumite domenii.
    Politica comerciala (piata comuna) este competenta europeana exclusiva si functioneaza pe codecizie (sunt membra a Comisiei de Piata Interna…). Pe acest domeniu avem toata puterea de decizie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *