• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu solicită finanţări mai mari în 2009 pentru SOLVIT respectiv protecţia consumatorilor

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a afirmat luni seara, în plenul Parlamentului European, susţinerea Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) pentru finanţări suplimentare, în cadrul bugetului UE pentru 2009, pentru reţeaua SOLVIT respectiv pentru proiectele referitoare la protecţia consumatorilor. Deputata europeană a atras atenţia totodată asupra faptului că structura actuală a cheltuielilor bugetare UE este total netransparentă, subminându-se astfel controlul democratic asupra destinaţiei banului public.  

Intervenţia doamnei Creţu a fost făcută în cadrul dezbaterii raportului Haug privind bugetul Uniunii Europene în 2009.  

Susţinerea pieţei unice este total justificată dacă atingem un înalt grad de satisfacţie pentru consumatori, prin bunuri şi servicii sigure ca şi posibilităţi eficiente de rezolvare a problemelor care apar; totul, în condiţiile asigurării unei concurenţe loiale. Propunerile Comisiei IMCO pentru Bugetul 2009 urmează aceasta direcţie”, a declarat doamna Creţu, care a stabilit, prin avizul său („opinion draftperson”), poziţia Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor faţă de bugetul UE pentru 2009.  

Solicităm o finanţare suplimentară pentru reţeaua SOLVIT, care -în ciuda aşteptărilor justificate- nu a atins nivelul de eficienţă scontat în rezolvarea problemelor juridice cu care se confruntă cetăţenii pe piaţa internă. De asemenea, susţinem finanţarea în continuare a proiectelor referitoare la consumatori, studiul pieţei, inclusiv a preţurilor, precum şi măsurile de supraveghere a pieţei. Datele obţinute pot explica şi eventualele distorsiuni ale pieţei şi să contribuie la măsuri adecvate de corectare a situaţiilor care au efecte negative pentru consumatori şi producătorii corecţi”, a adăugat ea.   

Potrivit doamnei Creţu, „se remarcă faptul că, la majoritatea capitolelor pentru care ne pronunţăm, finanţarea este adecvată dar insistăm, cu îngrijorare, asupra unui fapt. Structura actuală a cheltuielilor bugetare este total netransparentă; se subminează astfel controlul democratic asupra destinaţiei banului public„.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *