„Cred că geopolitica trebuie reformată!”

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului a organizat marți, 25 februarie, o masa rotundă cu tema ”Rolul României în redefinirea politicii externe europene”.
La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului, foști miniștri de externe, cercetători, membri ai corpului diplomatic.
Totodată, în cadrul reuniunii, au fost prezentate rezultatele unui sondaj de opinie, intitulat ”Politica externă a României: provocări și oportunități în 2020”, realizat de Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate (CFPSS), în parteneriat cu Fundația EURISC și cu the Middle East Political and Economic Institute (MEPEI).
Moderatoare și gazdă a evenimentului, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, a subliniat că ideea generatoare a evenimentului a plecat de la „sentimentul de nemulțumire al cetățeanului de rând cu privire la contribuția României pe scena globală”.
„Ceea ce ne întrebăm noi acum, e ceva mai mult: putem doar să urmărim agenda europeană în actualul context internaţional sau putem să contribuim la scrierea ei? (…) Eu fac parte dintre cei care cred că geopolitica trebuie reformată. De o vreme încoace, odată cu apariţia corporaţiilor transnaţionale, avem de-a face cu două tipuri de hărţi: cele politice, asupra cărora statele mai au oarece control, şi hărţile economice, care nu se mai suprapun peste hărţile politice. (…) Odată cu apariţia digitalului, se conturează o zonă pe care statele nu o mai controlează deloc”, a avertizat Gabriela Crețu.
Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a adăugat că o țară de graniță, ca România poate juca trei roluri: zid de apărare, punte de legătură sau insulă. ”Ne plângem de lipsa de viziune. Ne imaginăm că ea ar fi accesibilă doar unor genii politice. Nu credem, însă, asta, ci credem că e accesibilă tuturor celor care au caracter să apere niște valori, care sunt ancorați în realitate ca să înțeleagă cum să o facă, și care pot apela la un grup de lucru, un grup de experți, ca sprijin tehnic în găsirea soluțiilor”.
Gabriela Crețu a accentuat ideea menținerii păcii ca o condiție a dezvoltării, bunăstării și democrației: ”Pacea e mai bună decât războiul, chiar și decât războaiele câștigate (vedeți Irak, Libia, Siria). Vecinătatea este importantă – dacă nu poate fi amicală, măcar trebuie să fie neutră. Schimbările climatice și economia digitală nu au granițe, însă. Atât timp cât e pace, nu există dușmani. Chiar dacă cineva e perceput ca adversar, el trebuie mai degrabă cunoscut, pentru a fi înțeles și controlat. A înceta dialogul este o eroare”.
Tradițional, a adăugat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, agenții istoriei erau considerate statele. ”Suveranismul, însă, funcționează doar ca imperialism într-o lume globalizată. Suntem prea mici si nu putem face față marilor jucători. Trăim în piețe, nu piețele în state. Să nu repetăm istoria, astfel încât celelalte state să beneficieze și noi nu. În locul suveranismului, noi propunem contribuții substanțiale, inițiativă, coordonare și cooperare, folosirea tuturor instrumentelor existente”, a concluzionat Gabriela Crețu.
La finalul conferinței, președinta comisiei pentru afaceri europene, a lansat propunerea creării unui grup de lucru, care să se întâlnească periodic, cu scopul de a furniza puncte de vedere, inclusiv soluții alternative. “Parlamentul este locul cel mai potrivit pentru a reflecta împreună”, a încheiat doamna senator.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *