• In General
  • pe

CUBA, CUBA

Am participat astazi la o exceptionala conferinta despre relatiile Sud-Sud; concret, despre cum o tara in curs de dezvoltare si cu probleme numeroase ea insasi (Cuba) poate dezvolta programe de cooperare ce vin in sprijinul tarilor sarace (peste o suta dintre ele beneficiind de o forma sau alta de sprijin). Eficienta lor pare a fi cu mult mai mare decat a ajutorului pentru dezvoltare acordat de Uniunea Europeana despre care tocmai am discutat joi in plenul PE.

S-a repetat un lucru bine cunoscut, din pacate, in timpul conferintei.

Uniunea Europeana foloseste un standard dublu in relatiile sale externe. Uneori si in cele interne. De multe ori –  ca Romania aproape totdeauna in ultimii ani – sta la coada Statelor Unite si incearca sa nu miste in front pana ce acestea nu decid directia de inaintat. In acest timp, SUA isi urmaresc interesele proprii. Sanctiunile aplicate de Uniunea Europeana Cubei fac parte din aceasta categorie de masuri lipsite de sens pentru interesul european.

Fostele puteri in revenire (Rusia) sau cele zise emergente (China, India, Brazilia) ocupa treptat spatiul politicii mondiale, adopta initiative independente  si isi castiga sustinerea tarilor in curs de dezvoltare, fiecare detinatoare a unui vot la ONU…  Uniunea Europeana asteapta.

Am renuntat sa va mai spun ce s-a intamplat la summitul de la Lima pentru ca intre timp, la doar cateva zile distanta, cele 12 state din America de Sud au semnat tratatul de constituire a UNASUR . Au decis ca ele insele pot sa joace un rol pe masura dimensiunii, resurselor umane si materiale pe care le poseda, daca actioneaza unitar…

Relatiile Uniunii Europene cu America Latina (slabe in raport cu posibilitatile lor de dezvoltare) pot suferi  o noua incetinire. In aceste conditii, normalizarea relatiilor UE – Cuba ar fi un minim gest pe care Uniunea ar putea sa-l faca inaite de a fi prea tarziu. In iunie se va discuta aceasta problema.

Tehnocratii cu ochelari de cal de la Comisie sunt de inteles in ezitarile lor,  de obicei. In cazul Cubei, comisarul Louis Michel s-a dovedit mai deschis si plin de bune intentii decat multi politicieni. Sunt acestia din urma de inteles cand actioneaza tragand cu urechea mai mult la administratia americana decat la parerea propriilor cetateni?! Eu cred ca nu.

Are Guvernul Romaniei curajul sa apere  in Consiliu cu voce tare ideea normalizarii relatiilor UE cu Cuba sustinand ridicarea sanctiunilor impuse acesteia in 2003?! Nu stiu. Doar ma intreb.

17 comentarii la “CUBA, CUBA”

  • Bibliotecaru

    Se pare că un băiat pe nume Aristotel (cu accent pe penultima silabă şi nu pe antepenultima silabă), sau altul, nu se ştie cu probabilitate certă, spunea ceva de genul „amicus Plato, sed magis amica veritas” sau „inimicus Plato sed magis amica veritas”, nici asta nu se ştie sigur.
    Departe de mine să cred că statul Cuba este OK, că dictatura de acolo este ce le trebuie cubanezilor, dar se pare că dictatura a intrat cu forţa în Cuba, americani au intrat cam cu forţa în Cuba, ruşii au intrat şi ei cu forţa în Cuba, comunismul a intrat şi el cu forţa în Cuba. După aceste penetrări dureroase, după căderea unui război perfid între SUA şi Rusia, Cuba încă primeşte rigle la palmă pentru că nu a fost cuminte. Personal nu cred că relaţiile UE-Cuba ar trebui să se normalizeze, cred că ar trebui să se normalizeze de urgenţă sau, mai bine zis, că ar fi trebuit să se normalizeze de mult, foarte mult timp. Guvernele importante ale lumii nu se răzbună pe Fidel Castro ci pe o populaţie care şi-a redefinit structura gândirii pentru a putea exista. Noi, România, nu suntem în nici un fel de conflict cu Cuba, aş spune că dimpotrivă, ne leagă o legătură importantă de prietenie. De aceea spun că ar trebui să ne asumăm „diplomaticeşte” negocierea viitoarei relaţii dintre UE şi Cuba şi apoi renegocierea unei relaţii dintre Cuba şi SUA (lucru pentru care preşedintele Băsescu este numai potrivit, părerea mea). Am şi un argument important. Cuba este într-un moment de schimbare, de cumpănă. Dacă este ajutată discret, prin deschiderea relaţiilor, să cadă înspre partea democraţiei şi părăsirea comunismului original, care parţial nu a fost dorit nici de Castro, probabil că nu va fi nevoie decât un imbold care să o scoată din echilibrul instabil. Dacă însă se va schimba definitiv dominaţia Fidel Castro cu cea a fratelui lui, vom asista probabil la încă 20 de ani de comunism în Cuba. Punctul cheie este SUA, pentru că americani cred că sunt pregătiţi să plătească germenii de dezvoltare a Cubei fie şi numai ca să scape de valul de emigranţi cubanezi.

  • Bianca

    @Bibliotecaru Ia explica un pic cum e Romania prietena cu Cuba, dupa 1989. Chiar sint curioasa. Si, daca nu e prea mare deranjul, si cu Rusia, China, Arabia Saudita.

  • Bianca

    @Gabs Din cite stiu eu de pe la teveu, presa internationala, barfe de prin filme, Cuba este unul dintre cei mai importanti provideri pe piata de droguri americana. SUA castiga imens in urma acestui trade, iar Uniunea Europeana nu se lasa mai prejos, ca-z doara europenii au fost viciati inaintea americanilor, care-s tineri ca stat, vezi comparatia Oscar Wilde si Henry James :-))
    Pe de alta parte, Rusia pompeaza la greu in ceea ce ramine bastionul gindirii proletare in ceea ce se numeste decadenta burgheza a Occidentului si, la fel, un important punct strategic. SUA castiga bani, Rusia castiga forta, unde e Cuba aici? De ce nu se trezesc? De ce nu intervine SUA pentru un stat care e in coasta ei, dar intervine in Kosovo? Nici nu ma ostenesc sa explic, cred ca toata lumea isi da seama despre ce e vorba si e rusinos. Cubanezii ar trebui, ei insisi, sa isi cistige libertatea. Pina atunci, altii vor hotari pentru ei, cit despre UE, sa fim seriosi: cand au ascultat ei de Polonia, Cehia, Ungaria, statele letone, in relatia cu Cuba? Cuba e carnavalul de la Rio, droguri si Fidel Castro si gata, din start.

  • Bibliotecaru

    @ Bianca
    Pe situl ministerul de externe, găsiţi, pe calea:
    MAE » Politica externă » Relaţii bilaterale » America » Republica CUBA, adică
    mae.ro/index.php?unde=doc&id=5550
    Toate datele de care aveţi nevoie.

    Pe site-ul colecţiei de tratate ale Naţiunilor Unite puteţi găsi textele tratatelor (untreaty.un.org)

    Există Asociatia de prietenie româno-cubaneză, avem şi în parlament un grup de prietenie cu Cuba…

    Ştiţi cumva ce anume spune că nu suntem prieteni? Avem o relaţie din 1927, încă dinainte de a exista comunism la noi sau la ei.

  • Intelectual

    @Bianca
    Stimata doamna,
    Ma tem ca nu sunteti bine informata, ceeace poate duce la postari comice sau incorecte:
    – Carnavalul de la Rio nu e in Cuba, ci in Brazilia;
    – Nu Cuba este provider de droguri pe piata americana, ci Columbia, unde – la Bogota – presedinte e un prieten al SUA;
    – Rusia e o tara capitalista, care demult nu ajuta cu mai nimic Cuba, in nici un caz pe motive ale „gandirii proletare”. Cu Cuba un comert intens (dar echitabil) il are Mexicul si Venezuela, asa cum se poate constata deschizand orice almanah economic;
    – Cuba, desi saraca, este foarte apreciata de tarile in curs de desvoltare, deoarece le trimite medici, ingineri, instructori sportivi, agronomi etc. pentru care tarile occidentale ar cere o groaza de bani;
    – SUA nu au atacat Cuba deoarece stiu ca nu are petrol.
    Si „gata, din start”, vorba dvs.

  • gabicretu

    @ Bianca,ma sperii!
    Doar o intrebare: oare nu sunt mai putin liberi cei care sunt sclavii prejudecatilor, necunoasterii sau gandirii dintr-un punct unic?! Atentie! Punctul nu are dimensiuni…
    Nu acestia ar trebui sa inceapa eliberarea primii?!

  • Petrisor Socol

    china, in 20 de ani, ceamai puternica tara de pe glob, la mare distanta de SUA

  • Bibliotecaru

    Sunt de acord cu marea distanta, la antipozi chiar. Dacă în China puterea va creşte, ea se va fărâmiţa după regiunile istorice.

  • Bianca

    @Bibliotecarul, Intelectual, Gabs, Socol, vedeti ce bine e sa fii prost??? Stirnesti reactii, ti se explica inteligent si te potolesti. Gabs, Bibliotecaru, Intelectual plecati de la premisa ca pe romani ii intereseaza Cuba. Nu le pasa. Vreau sa aflu detalii despre tara condusa de un presedinte pe care l-am vazut la CNN intr-o cusca cu gratii. Istoria noastra personala nu e istoria universala. Iar dimensiunile punctului sunt infinite. Cine spunea: Lumea e un cerc cu dimensiunile pretutindeni si centrul nicaieri? Sau ma insel? 🙂
    Nu vreau sa fiu snoaba, dar o socialista ca Gabi ar putea milita mai mult pentru o Cuba eliberata de un comunism care nici macar nu e original. Iar Cuba e provider de droguri la greu, si nu confund Brazilia, Columbia, cu Cuba. Nu de alta, dar chiar imi plac trabucurile si Gabi stie ca as fuma si cearceafuri. Pa, baieti, astept argumente. Tot felul de tratate pe hirtie mi se par de cacat. Pina una, alta, Cuba inseamna imigranti ilegali, droguri si o saracie lucie, vai de ei, la fel de rau ca la romani.

  • Bianca

    @Gabs Rusia nu e o putere in revenire. Incearca sa extrapolezi la dimensiunea sexista. A avea muschi inseamna teritoriu, a avea creier inseamna civilizatie. De vreme ce femeile au crescut copii de mii de ani se prea poate sa ajungem la civilizatie si in Rusia.

  • gabicretu

    @Faptul ca nu ne intereseaza nimeni (decat noi insine in sensul cel mai restrans) e o mare problema a romanilor. Habar nu am de ce ne apuca reactiile nationaliste cand vreun strain confunda Bucurestii cu Budapesta… De fapt, e doar o parte a unei necunoasteri mai generale.
    Am vrut sa trimit pe mail argumentele ce echilibreaza imaginea Cubei (care nu este raiul dar nici pe departe infernul) dar au mai mult de 10M si nu am putut expedia mesajul. Incerc maine sa le pun pe site.

  • Bianca

    @Bibliotecaru
    Dar ma tavalesc de ris cum suna un grup de prietenie blabla. Hai, mai, acuma apelez la limbajul pe care tu il detesti: Las-o jos ca macane, face mac, mac. DE CE TREBUIE SA INTELEG CUBA? Pentru ca e o tara la fel de saraca, asa cum sintem noi, dar au gasit resurse sa trimita oameni? Pai, oamenii aia probabil ca s-au batut la fel ca noi, romanii, sa plece afara, sa scape de iadul insolentei, al nemerniciei, al lipsei de respect si a indolentei!!! Si noi avem programe pe care romanii se bat, sau nu stim? Orice bucatica tinara din tara asta vrea sa plece eventual, cit mai departe.
    Si vina noastra, a generatiei mature, e infinita.

  • Bianca

    @ S-ar putea sa nu fiu obiectiva, desi rareori ma insel. Am stat duminica pina la 3 dimineata intr-o sectie de vot de la marginea lumii si inca nu mi-am revenit. Mila, iar nu jertfa vreau. In teritoriu e jale, dragele mele, asta e.

  • Bianca

    @Gabs Oricum PSD e pe val si sper ca va fi si aici, la primarii. Stiu ca tu nu crezi, dar eu da. Prea s-au pus toate la cap. Convinge-i pe idiotii cretinoizi din partidul tau sa treaca la stinga franceza. E singura viabila, iar democratia Europei s-a cladit pe asta.

  • doinaş

    Bianca, daca nu ma insel, presedintele Frantei a castigat alegerile cu un program liberal…(de asta nu sunt foarte sigura)si cu o imagine falsa de familist…(de care sunt foarte sigura) . Daca divorta inaintea alegerilor…il lua Segolene.

    Gabi, dar am calcat stramb de tot… sunt cu piciorul in ghips. :((

  • Bibliotecaru

    @Bianca
    După ce mi-ai explicat că sunt prost şi ar trebui să stau în banca mea, nu văd ce sens ar mai avea să răspund altceva. Aş vrea doar să mai adaug că a nu cunoaşte Cuba este o chestiune de opţiune. Eu ştiu destul de multe despre Cuba, toţi prietenii mei ştiu destul de multe despre Cuba, poate nu ştiu cât costă km pe un taxi, dar esenţa poporului Cubanez, ceea ce face să fie diferită de celelalte popoare, este în mine, prin cultura lor la care am avut parţial acces. Pe mine mă interesează Cuba! Nu ştiu dacă românii sunt interesaţi de soarta celor din jurul lor, eu sunt interesat de orice alt popor, de cultura lor, de valoarea lor esenţială, dincolo de politica şi economia şi strategia lor. Dacă aţi fi urmărit blogul meu, aţi fi observat câteva ştiri relative la ce este Cuba, tocmai pentru că îmi pasă.

    „The world is a circle without a beginning,
    And nobody knows where it really ends.
    Everything depends on where you
    Are in the cirle that never begins.
    Nobody knows where the circle ends.”

  • Bianca

    @Bibliotecaru Scuze, mai, uneori ma enerveaza pretiozitatea ta, dar nu cred nici o secunda ca esti prost. Sigur ca e o chestie de optiune Cuba, ca si orice altceva. Nu sunt convinsa, insa, de smerenia si supusenia cubanezilor. Ceva e putred in Danemarca amerindiana. Nu pot decit sa extrapolez la Romania si la „nevinovatii” nostri compatrioti, care au acceptat vreme de 45 de ani un regim de teroare, iar in momentul iesirii in strada, multi dintre ei s-au ascuns sub masa. La „nevinovatii” nostri compatrioti care accepta ca fetite de 11 ani sa ramina gravide si sa tot birfeasca seara, in fata scarii blocului, ca „Guvernul” e de vina. Sunt satula de „masse”, sunt satula de dobitoci, aproape pina mi s-a subtiat pielea. Satula! Cuba trebuie sa vorbeasca pentru sine, nu noi pentru Cuba. In fine.

    @Gabi, draga, asta e pentru matalutza. AM REUSIT SA SCHIMBAM CEL MAI VECHI PRIMAR DIN TARA! A fost halucinant, eu am facut un ziar de campanie, dar am mers si pe o strategie hoatza de presa :-)), ce droguri, ce sex, ce mountain-russe, adrenalina absoluta alegerile din Intorsura Buzaului!!! Si uite asa, de unde toti prietenii ma intrebau ce am cautat eu la Bruxelles din partea stingii, dupa ce Cathy m-a ajutat cu materiale de facut o campanie, absolut toate s-au legat!!! Primarul nou e un director de scoala foarte cumsecade, PSD, bineinteles, iar fostul primar, care statea in functie din 1981 si-a luat talpasita! Cica a sunat Basescu si a cerut cu el si cind i s-a explicat foarte calm, ca la Intorsura e un primar PSD, a trintit telefonul!!! Ma simt foarte mindra, insa oamenii au decis! Numai ca am participat si eu si nu am avut un rol tocmai mic si toti ceilalti s-au implicat si e genial! La locale, in Covasna, asta e cea mai mare victorie si faptul ca UDMR a pierdut primaria din Targu Secuiesc, in favoarea PCM. Iti repet, toate s-au legat! Si sa nu mai crezi in Dummnezeu, mai! :-)) A ajuns si la Intorsura Buzaului revolutia dupa 18 ani!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *