• In Stiri
 • pe

Prin amendamentele sale, Gabriela Creţu a solicitat reducerea disparităţilor naţionale în materie de dividend digital

Bruxelles, 29 mai

 

Amendamentele deputatei europene Gabriela Creţu privitoare la Comunicarea Comisiei EuropeneSă beneficiem pe deplin de dividendul digital în Europa: o abordare comună a utilizării spectrului de frecvenţe eliberat prin trecerea la tehnologia digitală” au fost adoptate miercuri seara de Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European. Această Comunicare face parte din pachetul telecomunicaţiilor (telecom package), unul dintre proiectele majore de pe agenda instituţiilor europene pentru anul 2008.

 

Prin trecerea la tehnologia digitală se permite transmiterea concomitentă a mai multor programe pe acelaşi canal, eliberând astfel o serie de frecvenţe (digital dividend) ce pot fi utilizate în alte scopuri.

 

Amendamentele propuse de eurodeputata PSD au urmărit includerea dimensiunii educaţionale în alocarea spectrului eliberat (‘digital dividend’) şi luarea în considerare a disparităţilor existente între statele membre. Doamna Creţu a solicitat de asemenea ca principalii beneficiari ai dividendului digital să fie consumatorii.  

 

Am vrut să subliniez prin amendamentele depuse nevoia de a lua în considerare aspectul educaţional al spectrului eliberat, care lipsea din proiectul original. Politici UE precum ‘e-educaţia’ (educaţia online) şi alte servicii de interes public sunt importante pentru noi ca socialişti„, a declarat Gabriela Creţu, care a conturat şi exprimat poziţia socialiştilor europeni privind avizul IMCO în acest dosar.

 

Doamna Creţu a atras atenţia asupra importanţei reducerii disparităţilor naţionale existente, pentru a se ajunge la un nivel ridicat în domeniu la nivel european.”Mai mult, cred că este foarte important ca statele membre să prezinte planuri naţionale de acţiune în materie„, a conchis ea.  

4 comentarii la “Prin amendamentele sale, Gabriela Creţu a solicitat reducerea disparităţilor naţionale în materie de dividend digital”

 • Roxana

  Felicitari D-na Cretu!Succes!Si la mai mare!!!Doar prin asemenea luari de pozitie…poate o sa reusim sa construim lumea pe care ne-o dorim!

 • Bibliotecaru

  Îmi este cam neclar, cum anume am fost nedreptăţiţi de acest „digital dividend”, în ce sens este o disparitate între „noi” şi „ei”? Din câte am înţeles eu, „digital dividend” se referă la trecerea de la transmisia analoagă la cea digitală, ceea ce înseamnă că se poate constitui o transmisie „multitasking” pe o anumită frecvenţă. Alocarea acestor frecvenţă este însă reglementată de CNA şi nu are nici o treabă cu altcineva din exterior. Dezavantajele acestei tehnologii sunt majore, mai ales pentru că este necesar un traductor digital/analog. Mult mai simplu este transmisia emisiunilor în streaming prin intermediul INTERNETULUI, un lucru foarte ieftin în momentul în care viteza de acces a internetului va depăşi 10 Mb/s, adică foarte curând. Deja există şi în România televiziuni care funcţionează exclusiv în streaming şi se pare că au un real succes. Marele avantaj al televiziunii pe internet este că are un preţ de cost infim faţă de o televiziune clasică, practic orice amator poate face o televiziune pe internet, şi nu există nici o restricţie din punct de vedere al numărului de posturi, alconţinutului, CNA sau locul din care televiziunea transmite fizic… Cred că România ar trebui să parieze în acest domeniu pe calul câştigător, pentru a evita nişte cheltuieli masive care să devină soluţii inutile peste 10 ani. ORicum aceste televiziuni ar fi un fel de transmisii de date wireless. Este mai sigură aşteptarea pentru a vedea cum se va defini un standard în restul ţărilor occidentale, altfel investiţia va fi la fel de inutilă cu industria discurilor de vinil sau a compact-casetelor audio în era DVD-ului. Tehnologiile nu mai apucă să se demodeze fizic, ele se demodează moral în perioade scurte. Acum 15 ani un telefon mobil cântărea câteva kilograme, acum el are sub 100 de grame, este şi televizor, şi post de radio, si MP3 player, şi cameră video, are şi 16 G de memorie…

 • Roxana

  …hmmm…ATENTIE SPORITA!VOTATI PSD!TREI TRANDAFIRI!!!hai pupici multi si la mai mare!io,rox

 • gigi capsunaru

  Traiasca tovarasa Roxana in frunte cu secretarul sau general !
  sa mori de ras nu alta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *