Despre liste, principii, români, francezi…

Zilele acestea, în sfarsit, Parlamentul European a ajuns in centrul discutiilor publice; nu pentru vreo directiva sau hotarare importanta care afecteaza vietile oamenilor ci pentru un motiv mult mai românesc – vin alegerile europene si partidele isi alcătuiesc listele.

Informatiile care circula sunt care de care mai surprinzatoare. Unii candidati vehiculati prin presa strălucesc prin absenta oricărei competente care sa le justifice prezenta pe liste, in orice pozitie; altii, excelează prin camelionism; sunt capabili sa capete orice culoare, fără probleme morale sau ideologice cu un scop unic – un loc pe lista vreunui partid cu sanse…

Cateva lucruri se pare că sunt ignorate. Parlamentul European nu este o sinecura pe care sa o primeasca unul sau altul; este institutia prin care cetatenii europeni participa la constructia comunitara, unde deputatii exprima, apara și concretizeaza prin acte normative interesele celor pe care-i reprezinta. Acolo se munceste din greu, nu se face act de prezenta, nici uz de absenta…

 Parlamentul European este o institutie prin excelenta politica. Bataliile care se duc acolo sunt intre viziunile diferite  pe care le au asupra societatii Stanga și Dreapta. Diferentele doctrinare sunt esentiale si se pot vedea aproape in fiecare decizie adoptata. Din acest motiv, grupurile politice puternice sunt cele care au maxima omogenitate ideologica; numarul membrilor devine secundar in raport cu actiunea unitara. Drept urmare, nici un grup serios nu accepta membri cu alta orientare politica (decat doar daca nu decid sa se sinucida…).

Pentru partidele politice, colegul meu Bernard, seful Delegatiei socialiste franceze, dadea sfaturile pe care le reproduc (mi-au placut si i-am cerut notele de la discursul pe care l-a tinut la propriul sau congres, in toamna, la Reims); poate sunt utile…

  „Daca vreti să fiți eficienți ,  nu-i înnoiți prea tare (de deputați era vorba n.n); experiența europeană  se câștigă greu și se pierde repede.   Alegeți cu atenție dintre ei; pe cei care muncesc acolo, nu stau aici pentru a păzi posturi ministeriale.  Evitați-i pe cei care pleacă cu gândul de a se întoarce; alegeți-i pe cei care se duc ca să lucreze acolo, nu să urmărească ce se mai  întamplă pe aici. Nu ii alegeți pe cei din grupul – era sa zic gașca – care caștigă alegerile în partid. Alegeți-i  după calitățile lor individuale (de caracter, de implicare, de angajament politic) pentru a atinge obiectivele noastre.   Evitați cumulul de funcții; nu pentru ca e imoral și nedemocratic ci pentru că  și ceilalți  îl evită. Dacă are sarcini într-o parte,  nu le mai îndeplinește pe cele din partea cealaltă. In acest timp, alții le indeplinesc  pe ale lor…”

Ati auzit cumva la noi  despre criteriile de mai sus in evaluarea candidatilor!? Poate nu ar fi rau sa ne gandim la ele, chiar daca sunt frantuzesti. Oricum, în PE, francezii par  mult mai bine reprezentati…

 

3 comentarii la “Despre liste, principii, români, francezi…”

  • Roxanette

    titlul acestui post imi aminteste de un cuvant foarte familiar mie : „amalgam”!!! deci…cum? unde? cine? cand?si ce vrei tu, de la viata , Gabi Cretu?!? cuvintele: „principii”,”caracter”,”implicare”,”angajament politic”,”doctrina” sunt mult prea… „sus” si mult prea …nush cum sa zic…dar cu incarcatura faptica a cuvantului dat in viata asta de zi cu zi!!!hmmm…ramane …de dorit!!!asa ca…ca dintotdeauna si pentru totdeauna…la mai mare si la mai bine!!!poate ne desteptam si noi,romanii vreodata!si poate sinapsa la cei doi neuroni de bun simt se va realiza corect!!!wow!!!ce optimista sunt!!!asa tam-nesam!!!
    p.s.si pentru ca e week-end si pentru ca mi-s moldoveanca:
    http://www.youtube.com/watch?v=UEgi84-PdfA&feature=related

  • N. Raducanu

    Nu am nici o indoiala ca d-nele Cretu (Gabriela si Corina) isi vor continua munca in cadrul grupului socialist al Parlamentului European. Anul 2009 este un an plin de implicatii pentru viitorul nu numai al Uniunii Europene, ci si al economiei mondiale. Cred ca cei ce vor reflecta la raspunderea pe care o presupune votul lor, vor sprijini in alegeri victoria Stangii, dupa ce ideile neo-liberalismului si ale conservatorismului au aratat de ce sunt in stare. Iar articolele d-nei Gabriela Cretu din Cronica Romana m-au facut sa inteleg mai bine atat dificultatile, cat si importanta muncii celor ce reprezinta acolo nu numai social-democratia, ci si tara noastra. Experienta si relatiile in organizatiile internationale se fauresc greu si nu trebuie sa fie obiect al targuielilor neprincipiale. Va urez deci, stimata doamna, sa fiti si de aceasta data pe lista PSD, pe un loc cat mai sus !

  • Pingback: Artistu zice… » SOCIALISMUL, solutia aia BUNA sau NEBUNA?!?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *