• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu solicită o despăgubire corectă şi integrală a cetăţenilor în cazurile de încălcare a legislaţiei privind concurenţa

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a solicitat, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, un pachet de măsuri, atât legislative cât şi non-legislative, pentru ca toţi cetăţenii europeni afectaţi de încălcarea legislaţiei privind concurenţa să-şi poată apăra eficient dreptul la despăgubire corectă şi integrală. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii raportului Lehne vizând „Cartea albă privind acţiunile în despăgubire pentru cazurile de încălcare a normelor antitrust„. Eurodeputata social-democrată a stabilit, prin avizul său, poziţia Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorului (IMCO) în acest raport.

Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorului şi-a formulat poziţia plecând de la o realitate: efectele negative ale încălcării legislaţiei antitrust se resimt din punct de vedere economic, foarte adesea, la capătul lanţului comercial; îi afectează pe consumatorii finali şi întreprinderile mici. Despăgubirea pentru daunele suferite este importantă pentru ei dar în acelaşi timp dificil de obţinut, fiind vorba de mulţi păgubiţi şi de sume mici„, a declarat Gabriela Creţu.

Potrivit doamnei Creţu, „drept urmare, am solicitat un pachet de măsuri legislative şi non-legislative care să reprezinte instrumentul prin care toţi cetăţenii europeni afectaţi să-şi poată apăra dreptul la despăgubire corectă şi integrală. Trebuie făcută dreptate în acest domeniu. Susţinem toate măsurile menite să îndepărteze dificultăţile în a atinge acest obiectiv: facilitarea accesului la documentele probatorii, reducerea costurilor procedurii judiciare şi inversarea sarcinii probei„.

Apreciem propunerea existentă a Comisiei Europe. Avem, pe de o parte, acţiunile reprezentative intentate de organizaţiile de protecţie a consumatorilor, organismele de stat sau asociaţiile profesionale, în numele păgubiţilor; lor li se adaugă acţiunile colective în instanţă pentru care asentimentul fiecăruia trebuie explicit exprimat; totuşi, considerăm că acţiunile colective fără asentimentul explicit trebuie să rămână în discuţie dat fiind avantajul pe care-l au; reprezintă o soluţie definitivă (odată pentru totdeauna) şi reduc incertitudinea”, a conchis deputata europeană.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *