După alegerile din PNL

Concluzia este scurtă. Al  doilea partid semnificativ din România îşi alege o conducere patriarhală; 100% bărbaţi, indiferent de sex. Patriarhat fără patriarhi… Să sperăm că este semnul unei  faze de tranziţie spre  conduceri reprezentative…

PS.

La televizor ni se arată „frumoasele” din PNL, cu fuste scurte, cămăşi cambrate şi tocuri; dau bine în poză! Aflăm şi că erau doar invitate, nu delegate…

15 comentarii la “După alegerile din PNL”

 • Bibliotecaru

  Întrebarea este cine le-a invitat pe doamne?

  Se spune că în spatele unui bărbat puternic stă întotdeauna o femeie şi mai puternică. De aceea în România nu există nici un „lider maximo” femeie, pentru că nu are în spate o altă femeie şi mai puternică.

 • gabicretu

  @Biblio,
  Ha! Ha! Ce gândire patriarhală ai! Patriarhatul contemporant este conştient că nu are legitimitate democratică; ştie şi că imaginea contează foarte mult în construirea legitimităţii. Din acest motiv, partidele încearcă să vopsească puţin cioara; cioară înseamnă bărbat, 45 -60 ani, alb, clasă medie spre înaltă, creştin. Drept urmare, între delegaţi, includ şi femei, câţiva tineri, câţiva bătrâni; în funcţie se ideologie, şi nişte minoritari… Altele nu riscă atât de mult; doar invită câteva membre arătoase, să dea bine în imagine, să vadă societatea ce partid democratic este…

 • Iceflame

  Nici o problema, neavand femei in conducerea partidului, e sigur ca acesta va pierde teren…
  Femeile destepte si frumoase, se vor orienta -multe au facut-o deja- catre partidele care stiu sa le pretuiasca.
  Aude (citeste) cineva?

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Gluma asta este atât de la modă în ultimii 20 de ani încât credeam că nu o să mi-o atribuie nimeni… 😀

  Pe un blog al PNL am făcut o altă glumă (la aceiaşi observaţie)… Am să o fac şi aici, adaptat la partid…

  Meditez o doamnă din PSD pentru postul de preşedinte al PSD. Rog seriozitate.

  Sau ar putea să nu fie o glumă… Chiar îmi doresc ceva preşedinţi femei. Poate şi preşedinţi ai României…

 • gabicretu

  @Biblio,
  Primesc meditaţii! Vreau să înţeleg de ce bărbaţii nu înţeleg! De exemplu, că 52,…% dintre cei care au drept de vot sunt femei!!!!!!!!!!
  De ce nu înţeleg că pentru a ajunge la putere trebuie să vorbescă şi cu această majoritate…

 • Peter Gluck

  Am vazut -in parte- ce si cum s-a discutat la congresul PSD, iar ieri si azi am vazut si ce si cum s-a discutat la PNL. Nu ma omor de dragul PSD-ului, nu ma dau in stamba pentru PNL. Dar trebuie sa marturisesc ca si cel mai antipatic PSD-ist (cu o singura exceptie, Gabi o stie) mi s-a parut mai atractiv si de incredere ca cel mai simpatic PNL-ist de azi. Am un mitometru si de cate ori il aduceam destul de aproape de TV, acul sarea din scala. Mi-am adus aminte ce s-a spus aici despre caracter.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Nu meditez decât dacă vreţi să ajungeţi preşedintele partidului.

  Relativ la „problemă”… v-am mai spus, 52% femei nu votează o femeie. 48% bărbaţi nu contează, sunt minoritari, dacă toate femeile ar susţine femei, bărbaţii nu ar exista în politică. De ce femeile nu au încredere într-o femeie?, aici poate ştiţi mai bine decât mine.

  Nouă conducere a PNL, 37 de persoane, are două femei. Dintre bărbaţi, 10 îmi sunt cunoscuţi, restul nu au făcut nimic esenţial pentru PNL. De ce au rămas pe dinafară multe femei liberale cunoscute care se chinuie pentru partid zi de zi? Ştiu şi eu… prea puţine femei votează femei.

 • gabicretu

  @Biblio,
  Este un fel de stereotip promovat de cei interesaţi să nu fie concuraţi de femei. Nu trebuie să-l repetăm fără argumente;dăm apă la moară misoginilor de ambe sexe. Cred că asculţi cam mult interviurile unor fiinţe umane demne de toată compasiunea (nu şi de tot respectul), gen Monica Tatoiu. Aceste fiinte extrapolează la lumea intreagă relatia lor cu sinele; cum se uita in oglindă şi nu s-ar vota pe ele, cre că aşa gândeşte lumea…
  O cifra este mai buna. La ultimele alegeri parlamentare (astea cu uninominalul), PSD a avut 14% candidate. Ele au obţinut 24,8% din voturile câştigate de partid. Să mai explic!?
  Şi în ţările unde femeile ocupă poziţii importante şi procente semnificative în parlamente, guverne, consilii, etc. cine le alege!? Au importat marţiene, pentru că ele votează femei!?

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Dacă o ascultam pe doamna Tatoiu, poate aveam şi eu un milion de euro în cont în loc să tremur că ninge afară şi creşte întreţinerea. 🙂

  Eu spun doar că deşi este evidentă ineficacitatea ascensiunii femeilor în vârful conducerii de partid şi stat, femeile nu se susţin unele pe altele.

  PSD are o organizaţie de femei şi această organizaţie conţine nişte femei deştepte şi puternice. De ce nu vine această organizaţie cu un mesaj public coerent şi constant, un mesaj adresat cu precădere femeilor şi problemelor lor? De ce nu există întruniri între organizaţiile de femei din toate partidele?

  De ce nu există campanii cu „focus target” problema femeilor pe lângă ţinta principală, politica? Nu se întâmplă nimic altceva decât declaraţii şi principii. Schimbarea trebuie făcută la nivel de societate, de mentalitate. Avem nevoie de femei model, cum în Anglia a fost Margaret Thatcher şi în Statele Unite Condoleezza Rice, care să arate că se poate. România a avut o doamnă Mona Muscă care se îndrepta spre vârf, o doamnă căruia i-a fost retezate aripile cu brutalitate. De atunci nu a mai exista nici o rupere din plutonul politic. Agitaţia nu construieşte pentru că acel caracter brownian condamnă agitaţia la nemişcare. Vectorizarea este calea, dar nu e nimeni care să arate direcţia şi sensul vectorului.

 • Iceflame

  @ Gabi

  Bibliotecaru are dreptate…

 • gabicretu

  @Biblio,
  Aici te înşeli. Masiv. Deduc că şi Iceflame, de asemenea.

  1. Partidele politice (PSD inclus) nu au nici un fel de femei în zona deciziei. Nici măcar de decor. Au femei deştepte, dar astea nu sunt acceptate în zona de decizie. Au bune profesioniste, dar acestea nu au nimic de a face cu politica. Au poate vreun bărbat cu fustă şi atât.

  Margret Thatcher şi Condoleeza Rice sunt orice, numai dovezi ale recunoaşterii femeilor în politică nu. Pe femeile de acest tip le vor bărbaţii în politică, nu femeile. Repet, până mă aude cineva; a fi femeie nu este o problemă de sex, este o problemă de program, de valori!
  Faptul că „blonde” diverse populează cu graţie lumea politică, dar nu prea multe că ar creşte probabilitatea de a acumula şi putere, nu are nimic de a face cu feminismul. Faptul că vin unii şi unele să ne spună că trebuie să devenim bărbaţi, cu relele şi bunele, pentru a fi acceptate şi ne laudă când o facem, nu are nimic de a face cu egalitatea… Bărbaţii în fustă de care aminteam mai înainte nu duc la creşterea demnităţii faptului de a fi femeie!

  Mona, din păcate, a descoperit că este femeie numai în momentul în care au eliminat-o. Ca orice om de dreapta, nu a avut solidaritatea printre valori; nici printre comportamente; a lucrat mai ales cu bărbaţii crezând că, întrucât avea atâtea calităţi, o vor privi ca egală. Nefiind proşti, ei au observat calităţile, au zis că devine periculoasă şi au eliminat-o invocând cel mai mic dintre păcate…
  Atunci a aflat că reţeaua nu este cea care te ajută să urci (dacă eşti excepţională s-ar putea să urci şi singură). Reţeaua eate cea care te împiedică să cobori… Iar ea nu avea, pentru că, în viaţa publică femeile sunt puţine şi izolate.Nu ai cum să faci reţele de sprijin din două femei; trasezi, eventual o linie…
  În plus, o femeie de dreapta sau non-model este mai rău decât coloana a cincea; subminează toate eforturile celorlalte…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  🙂
  Eu nu ştiu cum aţi reuşit să ocoliţi exact ce afirm pentru a mă contrazice, masiv, exact pe ceea ce nu am afirmat.

  Eu vorbeam despre faptul că femeile ar trebui să-şi susţină singure drepturile, să lupte pentru ele, să-şi organizeze propriile interese politice, să-şi promoveze aceste politici şi, prin urmare, să facă ceva pentru a accede la zona de conducere şi nu să aştepte o revoluţie a gândirii masculine care, dintr-o dragoste profundă de femei, să renunţe a se mai zbate să ajungă în frunte.

  Eu vorbesc despre modele ale femei, şi dau două exemple de femei care au ocupat o poziţie de forţă, dumneavoastră îmi spuneţi că ele nu sunt de fapt femei politice votate de alegători femei.

  Eu vorbesc despre faptul că Mona Muscă, prin felul de a fi al domniei sale, prin bunul-simţ şi prin seriozitate, a clădit un curent ascensional politic, dumneavoastră îmi spuneţi că ea nu bănuia că este femeie.

  Păi dumneavoastră ce alternativă propuneţi? Dacă nu vreţi să luptaţi prin activitate politică pentru a urca în vârful politicii, ce soluţie vedeţi?

 • gabicretu

  @Biblio, frate,
  Nu neg lucrurile cu care sunt de acord – cele legate de necesitatea ca femeile să lupte pentru drepturile lor şi politici care să le folosească. De ce să neg lucrurile pe care eu însămi le susţin şi le şi fac?!
  Celelalte observaţii le menţin, chiar dacă nu au fost bine înţelese. Nu mă interesează prezenţa femeilor în politică ci politicile care să ia în considerare femeile şi interesele lor.
  Din acest motiv anumite politiciene nu au nici o relevanţă; pot eventual, să alunge profunda prejudecată masculină că suntem idioate (cel puţin în politică)…
  Femeile pot vota, ca şi bărbaţii, şi femei şi bărbaţi; ei pot promova programe de stânga sau de dreapta, socialiste sau liberale; ori, mai ales, hiper-conservatoare… Eu nu vorbesc despre sex! Eu vorbesc despre egalitatea de gen. Perpetuarea tipului de politică şi relaţii politice existente de către femei îmi este absolut indiferentă; mai rău, o resping. Alegerea unei femei care se comporta ca barbatii se intoarce impotriva noastra – „Vedeti, faceti la fel!? Atunci de ce ar fi nevoie de schimbare!?”

 • Iceflame

  @ Gabi

  Daca esenta problemei nu se afla in zona identificata de Bibliotecar,
  inseamna ca totul e ok.
  La urmatoarele alegeri, oricare ar fi acestea (alegerile adica) , femeile candidate ar trebui sa castige cu 52 la suta.
  Dumnezeu iti da dar in traista nu-ti pune, zice o vorba din batrani…
  Si v-a dat; frumusete, inteligenta, ambitie,etc.
  Forta pe care le-a daruit-o in plus barbatilor e bine compensata de abilitatea si sensibilitatea femeilor.

  Nedrept poate ca a fost Domnul atunci cand v-a facut mame, mame care, prin forta imprejurarilor, au preluat cam tot ceea ce este legat de cresterea copiilor.

  In rest, e democratie, hai la vot, unite, instituiti matriarhatul, ce va impiedica?
  Eu in nici un caz, si nici Bibliotecaru…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Dumneavoastră vă toţi cramponaţi de fraze stereotip de tipul „profunda prejudecată masculină că suntem idioate (cel puţin în politică)”, dar nu este vorba despre o credinţă a bărbaţilor că femeile nu dau randament. Dacă ar fi aşa, femeile ar vota. Or nici femeile nu votează femei, în egală măsură cu bărbaţii care nu votează femei. Ba aş spune că mai ales bărbaţii votează femei. În acest caz, de ce spuneţi că bărbaţii sunt misogini şi mărginiţi şi nu toată populaţia, în egală măsură?

  Eu nu văd problema aşa. Eu aş vota femei dacă mi s-ar ivi ocazia să votez femei. Dar nu pot să votez femei pentru că ele nu sunt disponibile votului. În colegiul meu nu am avut absolut nici o femeie pe buletin şi trebuie să spun că nu am acordat votul cu dragă inimă şi nici din credinţă ca fac bine. Şi nu am votat nici partide…

  Spuneaţi că PSD-ul a avut 14% candidate care au strâns 25% din voturi, ceea ce spune că populaţia a votat aproape dublu femeile decât bărbaţii, când au avut de ales. Dar nu există o alegere efectivă atunci când ele nu candidează sau candidează după poziţia de celebru necunoscut, pentru că nu sunt mediatizate de nimeni. De aceea trebuie să vă individualizaţi, să treceţi din poziţia reprezentantul de partid, omul cu sigla lipită pe frunte, în individualitate politică. Trebuie să înţelegeţi că nu bărbaţii vă discriminează, fiecare bărbat preia puterea acolo unde poate, este firesc şi este calea politică, femeile lasă bărbaţii să o ia înainte, „să le ia faţa”, fără să le dea peste mână. Oricâte discuţii, simpozioane, manifeste s-ar face, niciodată un politician nu va spune… eu nu candidez, lăsaţi şi doamnele să candideze… şi nici nu e firesc să fie aşa. Strigaţi la cei care vă iau locul… SUNT MAI BUNĂ, treci în spatele meu la coadă! Luptaţi-vă să fiţi în faţă. Nu are cine să vă vină să vă dea un brânci din când în când.

  V-au păcălit la alegerile euro-parlamentare. Aţi fost să loviţi cu pumnul în masă că nu aţi fost băgată pe listă, aţi spus cuiva că un cutare nu are ce căuta acolo şi vă ocupă locul la care aveţi dreptul prin muncă şi expertiză? Eu nu am auzit să faceţi aşa ceva. Păi şi atunci cum să câştigaţi când bărbaţii fac aşa ceva?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *