Curiozitate maaare!

Întrebarea nu are – sau are – legătură cu faptul că mâine este 8 Martie. A propos,  aceasta este ziua în care femeile şi bărbaţii normali  din întreaga lume militează pentru recunoşterea drepturilor femeiii şi împotriva discriminării. În niciun caz  nu este cea în care misoginii încearcă să-şi răscumpere păcatele din celelalte 364 de  zile dăruind flori şi organizând o băută în colectivul de muncă…

În cultura noastră – fie că ai, fie că nu ai sensibilitate feministă – se remarcă supraproducţia de bancuri cu blonde. Ele creează impresia că există şi o supraproducţie de blonde,  indiferent de culoare… Depune mărturie o blondă cu ochi albaştri şi încă vreo câteva calităţi.

Curiozitatea mea este următoarea: chinezii, japonezii, africanii în bloc, arabii în păr şi, în general,  toate acele culturi în care nu există blonde au „blondele” lor!? Obiceiul de a face bancuri pe seama femeilor este specificul nostru cultural un fel de aroma (duhoare!?) a misoginismului autohton!? Dacă există şi prin alte părţi, ce anume au cele care nu au minte în celelalte culturi!?

PS

Un studiu sociologic foarte serios realizat în Marea Britanie a dovedit că, în fapt, coeficientul de inteligenţă la blonde era ceva mai scăzut, în medie, decât la brunete. Ceea ce i-a uimit pe cercetători nu a fost confirmarea ştiinţifică a unei prejudecăţi; marea mirare a fost să realizeze că  rezultatul era acelaşi indiferent dacă blonda era vopsită sau naturală…

9 comentarii la “Curiozitate maaare!”

 • ileana

  Bancul pe care il adaugi(nevinovata!!!) la sirul lung de bancuri cu blonde -este bun si pentru 1 aprilie .Merita sa mai faci un studiu prin care sa masori daca barbatii care nu se prind de poanta sint blonzi sau bruneti.
  Si inca un studiu , ca sa constatam ce vor sa ascunda sau sa releve barbatii care se vopsesc dupa virsta de 60 de ani .

  Iar bancurile cu blonde arata ca blondele sint femeile cele mai vizibile pentru barbati.

 • gabicretu

  @Ileana,
  Sugerezi că sursa discriminării femeilor stă (şi) într-o deficienţă de acuitate vizuală a bărbaţilor!? Mamă, ce consecventă eşti cu explicaţiile biologice! Sau că aceştia remarcă mai repede prostia la blonde decât la celelalte, pentru că sar mai tare în ochi, deşi ar fi în egală măsură…”blonde”!?

 • Peter Gluck

  Nu este vorba nicidecum de o culoare a parului ci de o conceptie despre viata si anume cea care este exact contrara feminismului. Nu demnitate, nu egalitate, nu drepturi ci privilegii trecatoare- totul ancorat adanc in moneyteism.

  Nu cred ca voi ati citit cele doua romane ale Anitei Loos
  „Gentlemen prefer blondes”
  „But gentlemen marry brunettes” dar astea pun punctul pe i din „blonda”

  Acolo este descrisa conceptia blonduloasa despre viata- in varianta soft- scopul vietii unei femei este sa mearga la shopping cu barbati bogati. Fiindca acum scriu despre Povesti- broscoiul urat ca dracu’ si nitel dement sexual- este un print asa cum e daca are un cont de peste un milion de euro in banca si poate sa-ti asigure luxul pe care il meriti.
  Blondulismul este puternic laborofob si marcat de o lene intelectuala
  triumfatoare. Decat sa muncim si sa gandim mai bine ne subordonam
  (ca sa folosesc un eufemism) barbatului cu bani, suntem ascultatoare
  si frumoase si placute…
  Cea mai mare parte a mass media este orientata spre blondulism. In mod scandalos, dar se sugereaza ca publicul asta vrea sa citeasca si sa vada. Balcoane mari si poponete rotunjoare- ca doar asta pot oferi femeile blonde la suflet si minte.
  Blondulismul este coloana a 5a a feminismului- aliat de nadejde
  a paternalismului.
  Si aceasta conceptie se intinde pe o plaja larga a supunerii feminine-
  sa spunem ca de la fata care se marita cu un batran care poate sa ajute la iesirea familiei din problemele financiare pana la actrita porno de succes.

 • ileana

  Gabi,azi dimineata -tare , am citit in cheie umoristica textul tau si am adaugat ,tot in gluma ,un elogiu despre farmecul vizual suplimentar al blondelor .Atit!

 • Peter Gluck

  corectura- „aliata de nadejde”

 • gabicretu

  @Ileana,
  Eu la fel. Uiti nota dulce-amar-ironică a comentariilor mele!?
  @Peter,
  Ai pus punctul pe i şi ai răspuns singur la întrebarea pe care mi-o pusesei odată despre o celebră blondă; chiar dacă lipsa de inteligenţă sau lenea nu o caracterizează, ea este în egală măsură coloana a 5 a a feminismului; patriarhatul nu duce lipsă de femei puternice în felul în care le lasă bărbaţii să fie puternice… De asta nu o apăr. Nici nu are nevoie…

 • Peter Gluck

  @Gabi- fa te rog o aluzie fina ca sa incerc sa aflu despre care blonda e vorba.
  Si biata Marylin Monroe a fost blonda- viata ei a fost o tragedie americana.
  Altfel decat cea din romanul scris de Dreiser (ala e tragedia unui barbat prea ambitios pentru capacitatile sale dar si a unei fete naive)
  Marylin a fost o blonda tragica (si bine vopsita).
  Alta blonda- la figurat e azi o zgripturoaica franceza care tine neaparat
  ca romanii sa fie muscati de caini pe strada. E o blonda comica, dar la vremea ei a facut tot atatea cuceriri pentru Franta cu ce avea in dotare
  ca Napoleon cu sabia.

 • ileana

  Gabi,a uita ,uitare … Chiar am uitat si ma simt profund nefericita .De data asta ,nu glumesc .Ti-am mai vorbit despre un monstru care mi-a inghitit citiva prieteni si te-ai suparat .

 • Iceflame

  Posibil raspuns la o „Curiozitate maaaare”

  8 Martie este o zi deosebita in mintea si in inima mea. Este ziua in care, de foarte mic, obisnuiam (si continuu la fel) sa o asigur pe mama ca toata inima mea ii apartine.

  Dupa aceea, am inceput sa impart aceasta inima si cu alte persoane de sex feminin dragi mie.

  Ceva mai tarziu, am inceput sa constientizez faptul ca, nu doar cele apropiate mie merita tot respectul si dragostea mea, si asta nu doar in ziua de 8 Martie ci in toate celelalte zile…

  Totusi, pentru ca toate aceste lucruri trebuiesc reafirmate din cand in cand, spre a nu fi uitate de unii mai zbanghii din fire, am convenit cu totii ca 8 Martie ar cam fi prilejul potrivit.

  De aceea, pentru mine, 8 Martie este mai curand prilej de sarbatoare si nu de razboi. Este ziua in care prefer sa fac bilantul celorlalte 364 de zile de lupta intru recunoasterea drepturilor Femeii si mai putin sa lupt. A combate astazi, mi-ar strica oarecum momentul special.

  Asadar, La Multi Ani Dragelor, toata dragostea si respectul meu.

  P.S. Cu permisiunea dumneavoastra, lupta poate continua, si trebuie sa continue cu orice pret, dar, de maine…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *