• In Stiri
  • pe

Europarlamentare 2007: Actiunile din perioada 14-22 noiembrie

Gabriela Creţu, deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat in alegerile din 25 noiembrie a participat joi, 22 noiembrie, în municipiul Iaşi, la un miting electoral de proporţii, alături de preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană şi de alţi candidaţi ai partidului în alegerile pentru Parlamentul European. Gabriela Creţu a adresat miilor de cetăţeni prezenţi un mesaj de sprijin şi solidaritate, subliniind faptul că prezenţa politicienilor în forurile europene nu ar fi posibilă fără suportul oamenilor, de aceea, onoarea de a fi aleşi este dublată de responsabilitatea pe care aceştia o au faţă de cei care îi trimit acolo.
Mitingul a fost urmat de o intalnire cu liderii sindicatelor ieşene, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor Iaşi; în cadrul dialogului avut cu aceştia, Gabriela Creţu a subliniat că sindicatele sunt cel mai important partener al unui partid de stânga, indiferent dacă acesta se află la guvernare sau în opoziţie şi că orice decizie politică responsabilă nu poate fi luată decât după consultarea cu acestea. În acest context, împreună cu Mircea Geoană, Gabriela Creţu a reafirmat sprijinul pe care Partidul Social Democrat l-a oferit şi continuă să îl ofere tuturor sindicatelor din România, ca reprezentante ale oamenilor care trăiesc din munca lor.

Gabriela Cretu, Deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat in alegerile din 25 noiembrie a participat miercuri, 21 noiembrie, in judetul Suceava, impreuna cu presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, la o serie de intalniri cu locuitorii din Radauti, Gura Humorului si Vatra Dornei. Programul de campanie electorala a mai inclus si o vizita la una dintre fabricile de incaltaminte din municipiul Suceava. La discutiile avute cu cetatenii au mai participat reprezentanti ai administratiei locale, deputati si senatori, membri de partid si simpatizanti.
Impreuna, Gabriela Cretu si Mircea Geoana au transmis un mesaj de respect si sprijin cetatenilor din aceasta regiune a tarii, asigurandu-i ca toate intereselor lor sunt prioritati pe agenda Partidului Social Democrat. Gabriela Cretu a insistat asupra faptului ca daca, pe termen scurt, aderarea la Uniunea Europeana poate constitui un avantaj pentru cetatenii Romaniei care doresc sa munceasca si sa se stabileasca in statele membre, pe termen lung, dorinta Partidului Social Democrat si datoria tuturor factorilor de decizie la nivel politic din Romania este sa aduca Europa la noi acasa si sa creeze o societate in care toti oamenii conteaza, si in care interesul fiecarui cetatean sa fie reprezentat la nivel european.

Prof. dr. Gabriela Cretu, deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat in alegerile din 25 noiembrie s-a aflat luni, 19 noiembrie, la Pascani, unde a avut loc o intalnire cu numerosi cetateni din municipiu si din comunele alaturate, precum cu si reprezentanti ai municipalitatii, deputati si senatori de Iasi ai Partidului Social Democrat, reprezentanti ai societatii civile si mass-media. In cadrul dialogului avut cu doamna deputat, acestia au ridicat o serie de probleme de real interes pentru comunitatile lor, printre care: nevoia de fonduri pentru agricultori, de locuri de munca remunerate decent, de conditii mai bune pentru copiii care invata in scolile din judet.
Cu aceasta ocazie, deputata europeană i-a asigurat pe cetateni de grija pe care Partidul Social Democrat o are pentru oamenii cu venituri mici, subliniind ca numai un partid de stanga poate raspunde nevoilor acestora, atat la nivel national, cat si european. In acest context, doamna deputat a insistat asupra faptului ca doar deputatii din cadrul Grupului Socialist din Parlamentul European reprezinta interesele tuturor oamenilor care traiesc din munca lor, de aceea prezenta unui numar cat mai mare de parlamentari din partea Partidului Social Democrat la Bruxelles va fi o garantie a solutionarii numeroaselor probleme cu care acestia se confrunta la nivel local.

Duminica, 18 noiembrie, Gabriela Cretu, deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat in alegerile din 25 noiembrie, a participat, impreuna cu secretarul general Titus Corlatean, la o intalnire cu cetatenii judetului Neamt organizata la Casa de Cultura a municipiului Piatra Neamt. La eveniment au mai participat reprezentanti ai Partidului Social Democrat, deputati si senatori, alesi locali, membri de partid si simpatizanti, reprezentanti ai mass-media. Impreuna, Gabriela Cretu si Titus Corlatean au transmis un mesaj de respect si sprijin cetatenilor din aceasta regiune a tarii, asigurandu-i ca toate intereselor lor sunt prioritati pe agenda Partidului Social Democrat. Gabriela Cretu a insistat asupra faptului ca daca, pe termen scurt, aderarea la Uniunea Europeana poate constitui un avantaj pentru cetatenii Romaniei care doresc sa munceasca si sa se stabileasca in statele membre, pe termen lung, dorinta Partidului Social Democrat si datoria tuturor factorilor de decizie la nivel politic din Romania este sa aduca Europa la noi acasa si sa creeze o societate in care toti oamenii conteaza, si in care interesul fiecarui cetatean sa fie reprezentat la nivel european.

Duminica, 18 noiembrie, la intalnirea organizata la Filipesti, deputata europeana Gabriela Cretu a dialogat cu cetatenii din toate satele comunei bacauane. Cetatenii si-au manifestat mandria ca, dintre toate personalitatile ce le-au vizitat satele, Gabriela Cretu, ai carei parinti s-au nascut in comuna, ii reprezinta la cel mai inalt nivel, ca «fiica a satului» Oniscani; in acelasi timp, ei au prezentat proiectele de dezvoltare pe care le au pentru comunitatea lor, cerand sprijin deputatei europene in realizarea acestora. Gabriela Cretu a insistat asupra faptului ca satul romanesc, cetatenii in varsta, dar si cei tineri pot conta pe sprijinul Partidului Social Democrat in proiectele pe care le au, si ca, prin europarlamentarii PSD ce vor fi alesi in 25 noiembrie, interesele fiecaruia dintre ei vor fi reprezentate si aparate in Parlamentul European.

Gabriela Cretu a participat sambata, 17 noiembrie, la Husi, impreuna cu vice-presedinta Partidului Social Democrat, Ecaterina Andronescu, si duminica, 18 noiembrie, la Vaslui, impreuna cu secretarul general al Partidului Social Democrat, Titus Corlatean, alaturi de reprezentanti ai administratiei locale, membri de partid si simpatizanti, la doua mitinguri electorale de amploare, in care cetatenii judetului Vaslui si-au manifestat sprijinul pentru Gabriela Cretu, reprezentanta Regiunii Nord-Est Moldova, singura candidata din judet aflata pe loc eligibil in alegerile europene din 25 noiembrie. Deputata europeana a transmis cetatenilor multumiri pentru sustinerea continua pe care i-o ofera, insistand asupra faptului ca prezenta ei in Parlamentul European se datoreaza in primul rand acestora, iar increderea lor o onoreaza dar o si obliga sa le apere si sa le reprezinte eficient interesele in Parlamentul European. Mitingurile au fost urmate de concerte ale trupei Cargo si focuri de artificii de care s-au bucurat toti cetatenii din Husi si Vaslui.

Sambata, 17 noiembrie, deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat Gabriela Cretu a participat, alaturi de secretarul general Titus Corlatean la o dezbatere organizata in incinta Teatrului «Victor Ion Popa» de municipalitatea Barlad. In cadrul dialogului avut cu cetatenii orasului, cu intelectualii, cu reprezentantii societatii civile si mass-media s-a discutat despre situatia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, in contextul european actual. Gabriela Cretu a subliniat faptul ca Rezoluţia Parlamentului European referitoare la aplicarea Directivei 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora, pe care a votat-o joi, 15 noiembrie, impreuna cu Grupul Socialist din care face parte, apara drepturile cetatenilor romani aflati la munca in tarile Uniunii Europene, astfel incat acestia sa nu fie tratati discriminatoriu, ca cetateni de mana a doua.
Cetatenii au adus in discutie si situatia pensionarilor din Romania; Gabriela Cretu, impreuna cu Titus Corlatean, au reafirmat sprijinul pe care Partidul Social Democrat l-a oferit intotdeauna cetatenilor in varsta care au construit Romania, si au subliniat ca legea privind majorarea pensiilor din aceasta toamna este doar una dintre multele masuri prioritare aflate pe agenda Partidului Social Democrat in privinta pensionarilor.

Vineri, 16 noiembrie, Gabriela Cretu, deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat in alegerile din 25 noiembrie, a participat la dezbaterea A doua sansă pentru Parlamentul European. Parlamentarii români din legislativul European în fata scrutinului din 25 noiembrie 2007, organizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) si cotidianul Gândul.
In cadrul dezbaterii s-a discutat despre atuurile actualilor euro-parlamentari români care s-au înscris în cursa electorală pentru un nou mandat, organizatorii considerând că dintre toti candidatii propusi de către partidele politice pentru scrutinul din 25 noiembrie, cei care deja desfăsoară activităti în Parlamentul European sunt avantajati de experienta dobândită. Lucrând de doi ani in cadrul Grupului Socialist din Parlamentul European, deputata Gabriela Cretu a insistat asupra faptului ca experienta acumulata nu este atat in avantajul parlamentarilor actuali, cat, mai important, in interesul cetatenilor pe care acestia ii reprezinta la nivel european. Gabriela Cretu se afla, in clasamentul realizat de Insitutul pentru Politici Publice, printre cei mai activi europarlamentari romani la Bruxelles, atat prin initiativa in elaborarea de acte legislative, cat si prin obtinerea unor functii strategice in grupul politic si in comisiile din care face parte. Raportul IPP complet, aici.

Joi, 15 noiembrie, Gabriela Cretu a votat, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, impreuna cu Grupul Socialistilor, Rezoluţia Parlamentului European din 15 noiembrie 2007 referitoare la aplicarea Directivei 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora. In contextul politic european actual, socialistii au aparat, prin aceasta Rezolutie, dreptul romanilor de a nu fi considerati cetateni europeni de rangul al doilea. Gabriela Cretu considera ca, din acest punct de vedere, Rezolutia votata in Parlament joi este o victorie, aducand in acelasi timp o clarificare in plus cu privire la pozitia grupurilor politice in privinta romanilor: «socialistii apara interesele fiecarui cetatean, primind sprijin pentru acest lucru si la cei de la stanga si la cei de la centrul spectrului politic european, in timp ce la extrema dreapta si la dreapta s-au gasit deja vinovatii, in bloc; nu e vorba de un cetatean sau altul care a incalcat legea si care trebuie sa plateasca pentru faptele sale ci de nationalitatea sau etnia luate ca intreg».

Joi, 15 noiembrie, in Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, s-a prezentat Raportul asupra Inventarului Realitatii Sociale 2007. In calitate de Contra-raportoare din partea Grupului Socialist, deputata europeana Gabriela Cretu a cerut, printre altele, Comisiei Europene si Statelor membre sa promoveze, de urgenta, masuri de eliminare a discriminarii in accesul pe piata muncii, in salarizare, in educatie, in sanatate si ingrijire pentru toti cetatenii, indiferent de mediul social din care provin, de gen, varsta, nationalitate sau origine etnica. Pe langa acestea, Gabriela Cretu a cerut Comisiei sa elaboreze, si Statelor membre sa implementeze politici prin care sa se investeasca in copii si tineri, chiar daca aceasta ar insemna o redirectionare a fondurilor dinspre alte domenii, subliniind datoria pe care societatea in ansamblul ei o are pentru sprijinirea generatiei tinere.

Miercuri, 14 noiembrie, Gabriela Cretu a inaintat Comisiei de egalitate de sanse si drepturile femeii din Parlamentul European amendamentele sale pentru Raportul asupra rolului femeilor in industrie. Deputata europeana a cerut Comisiei sa elaboreze si Statelor membre sa implementeze politici care sa elimine decalajele cu care se confrunta femeile ce lucreaza in industrie (in primul rand decalajul de gen in salarizare), si, in acelasi timp, sa promoveze programe de pregatire continua pentru femei, dar si masuri de discriminare pozitiva si reconciliere a muncii si vietii de familie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *