Explicatie
Am devenit din ce in ce mai concisa. Intervin destul de rar in dialog. Muncesc mult, dar nu asta e problema. Am observat ca cei care se aseamana se aduna. Se aseamana nu de tot ci in unele privinte. Cand vreau sa intervin in discutie, de obicei tarziu, observ ca cineva dintre cititorii mai fideli sau mai putin fideli, a spus deja ceea ce as fi vrut sa spun. O data este Bibliotecaru, alta data Peter, DoinaS, Casandra, Miron sau alt prieten. Imi place asta. Imi plac si devierile lungi si inteligente de la subiect. Ma ajuta sa va cunosc mai bine si sa nu ma simt singura…
Pe de alta parte, nu puteti fi mai putin pasionali? Nu e o batalie. E numai o incercare de a lumina unele lucruri. Din toate unghiurile… E dreptul nostru de a vorbi chiar si de lucrurile despre care se tace.
Pripas Sorin
Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor
Poate o firma din Elvetia (tara non-eu) sa produca bunuri si apoi sa restrictioneze circulatia acestora pe piata comunitara EU ? -din considerente lingvistice?
Dupa ce am comparat preturile la diverse firme de pe piata EU…
Am cumparat din Germania un instrument de masura electronic (nou 2008), fabricat in Elvetia , meniul acestui instrument este in limba Germana.
Am contactat firma productoare din Elvetia pentru schimbarea meniului in engleza sau romana si am primit un raspuns sec:
„Ar fi trebuit sa cumparati instrumentul din Anglia (cu meniul in engleza) sau din Romania (cu meniul in romana) , ne pare rau nu va putem ajuta”
Mentionez ca am dreptul sa cumpar de unde este mai ieftin bunul respectiv de pe piata EU, si nu ar trebui sa fiu conditionat din cauza limbii materne, atata timp cat exista posibilitatea de aschimba limba meniului.
De ce Producatorul Elvetian ma obliga-conditioneaza sa cumpar (nevoit fiind din cauza meniului in limba materna) de la unul din cei mai scumpi reprezentanti ai sai?
De Exemplu: cel din Romania!
De ce Producatorul Elvetian nu pune gratuit la dispozitia clientilor din EU firmware-ul
pentru modificarea limbajului folosit in meniul de operare al instrumentului?
Mentionez ca acest firmware pentru schimbarea limbii meniului de operare exista pe web-siteul producatorului elvetian fiind accesibil pentru download doar „reprezentantilor oficiali” si nu clientilor obisnuiti…ca mine.
Iar „reprezentantul oficial” in Romania de exemplu poate refuza sa efectueze shimbarea limbii meniului de operare sau poate cere o suma de bani , ceea ce mi se pare injust.
Din alt punct de vedere european , sa presupunem ca un francez vrea sa cumpere acelasi instrument din Anglia (din diferite considerente ,gen pret/servicii/) ..va intampina acceasi problema cu schimbarea limbii meniului.
Concluzia este ca Producatorul Elvetian urmareste legarea cetatenilor unei tari de firmele numite „reprezentanti oficiali” in acea tara.
Va rog sa ma contactati cu un raspuns pe aceasta tema , va stau la dispozitie cu mai multe amanunte atat telefonic cat si scris.
Va doresc putere de munca si Toate cele bune !
Pripas Sorin
Manager Dipl.
Axel Grup SRL.
axelgrup@yahoo.com
0040723936721
Alexandria 140087 Romania
gabicretu
@Sorin,
Cabinetul meu va trimite un raspuns (cu explicatia juridica si eventualele, speram, solutii) in scris. S-a dat problema in cercetare desi o cunoastem si raspunsul e cel pe care il banui. Problema este luata in calcul, oricum.
Aici vreau doar sa multumesc pentru ca ai folosit blogul ca instrument de comunicare si pentru a fi demonstrat pentru ceilalti ca folosirea limbilor nationale si accesul la informatie in fiecare limba nu e moft. Leonard Orban are chiar treaba de facut cu multilingvismul la Comisie. Sunt si alte probleme de acest tip si de alte feluri…
PS.
Sper sa nu te fi suparat modul de adresare. Este o conventie, aici, pe blog; ne adresam ca intre prieteni.
Bibliotecaru
@ Pripas Sorin
Ai cumpărat produsul cu tot cu instrucţiuni sau instrucţiunile au fost separate? Poate că traducerea instrucţiunilor în limba română costă ceva şi de aceea şi produsul este mai scump. Glumesc, desigur. Pe de altă parte economia de piaţă stabileşte (teoretic) că valoarea unui produs este cel mai mare preţ prin care vânzarea produce un maximum de eficienţă. Firma producătoare nu are o răspundere asupra preţului cu care cumpăraţi domnia voastră un aparat. Problema este că aţi cumpărat acel aparat fără să aibă instrucţiuni în limba română, adică v-aţi asumat acest lucru şi aţi plătit preţul cerut. Acceptând tranzacţia, aţi acceptat condiţiile tranzacţiei. Faptul că nu avea instrucţiuni în română nu este un viciu ascuns. Puteţi să reclamaţi poate faptul că pe cutie nu erau specificate limbile în care sunt scrise instrucţiunile din interior şi că aţi cumpărat produsul fără să ştiţi că nu aveţi instrucţiuni… dar scria româneşte pe cutie?
S-ar putea să mă înşel, dar legislaţia în vigoare nu impune firmei să adauge instrucţiunii în toate limbile europene şi numai în limba ţării de comercializare. Dacă este adevărat, atunci răspunsul este perfect justificat. Desigur, faptul că nu aţi fost ajutat mă duce la concluzia că şi elveţienii sunt „naşpa”, dar în limitele legalităţii.
Eu aş pune problema, pe care am mai semnalat-o de foarte mult timp, că cele mai multe documente europene sunt în engleza, franceză, germană, uneori spaniolă şi italiana. Aici obligaţia de a exista o traducere în toate limbile europene, doar suntem cu toţii egali, mi se pare evidenta. Serviciul de presă în limba română conţine, în momentul în care scriu, trei ştiri doar în engleză şi atât.
Peter Gluck
Draga Sorin,
Dincolo de aspectele acestea neplacute, oare nu exista prospectul si pe Web, liber accesibil si intr-o limba mai usoara ca germana?
Eu ma ocup de cautarile in Web, editez revista firmei UPC pe tema asta si as face cu placere o investigatie.
Daca te intereseaza, trimite-mi la adresa;
peter.gluck@gmail.com
denumirea si tipul instrumentului.
Peter
doinas
@ Bianca
Du-te la dictionar
patriotismul este definit ca sentiment
nationalismul ca politica
In masura in care suntem cetateni ai Terrei, eu cred ca putem aplica dictonul Ubi bene, ibi patria, si in perioada aceasta de globalizare si libertate de circulatie…nu vad de ce n-am face-o. Pana la urma este o problema economica. Cand vorbesti cu drag de casa parintilor, de tara ta, vorbesti, de fapt despre sentimentul de securitate si de protectie de care ai beneficiat acolo. Despre statutul tau protejat in acea arie. (bineinteles, si despre altele, dar acesta este unul dintre cele mai importante componente). Si daca te referi la cultura, nu cred ca se pune problema respingerii lui Shackespeare pentru ca nu este roman/ungur.
In cazul specific al maghiarilor/secuilor din Transilvania, eu cred ca este vorba de pierderea privilegiilor de care au beneficiat pe criterii etnice in perioada austro ungara. In fond imperiul avea nevoie de oameni care sa tina sub control marginile lui. Cum a obtinut asta? Acordand cetatenilor vechi stramutati privilegii si un statut special. Pe spezele cui? Pe spezele populatie autohtone.(vezi salariile strainilor veniti sa lucreze in multinationalele din Romania-iti spune ceva?)
Ca romanca, locuitoare a unei zone multietnice si multiculturale, iti spun ca relatiile interpersonale sunt din ce in ce mai putin afectate de acest criteriu. Exemplu.
Bunicii mei au fost moti. Dupa tratatul de la Trianon, au colonizat zona de granita cu Ungaria. In perioada celui de la Viena ungurii s-au purtat oribil cu ei desi platisera fiecare bucatica de pamant. Amintirea acestor lucruri a impiedicat-o pe mama sa se casatoreasca (scuze) cu un ungur pe care l-a iubit, dar nu m-au impiedicat pe mine, 30 de ani mai tarziu sa o fac.
Revin. Pana la urma, patria este locul unde te simti protejat, in siguranta. Aceasta siguranta depinde de politica statului in care traiesti. Pana la urma, relatia cu unui cetatean cu statul este de tip contractual: statul se obliga sä ofere locuitorilor sai ordine, securitäte, şi asistenta, acestia obligându-se, la rindul lor sä asigure statului resursele necesare pentru indeplinirea acestor deziderate prin plata impozitelor. Acum, datorita libertatii de circulatie, aplica legile pietei- cerere si oferta- si aleg statul cu cea mai avantajoasa oferta. Bineinteles, daca n-ai reusit sa obtii o oferta comparabila de la statul tau de provenienta.
Gandeste-te la legitimatiile de maghiar de dupa 90. Statul maghiar a oferit prin ele niste avantaje etnicilor maghiari din alte tari: ca dreptul la munca, la circulatie libera pe teritoriul sau. Astfel, a utilizat forta de munca calificata de statul roman -si vorbitoare de maghiara tot pe spezele statului roman, pentru a-si acoperi nevoile de forta de munca. Se foloseste de sefii UDMR in acest sens. Eu nu cred ca X sef UDMR e ingrijorat ca Laci -baci nu se descurca pentru ca merge la Casa de pensii si nu se intelege cu functionarul, pentru ca oricum in Ardeal exista functionari maghiari in toate institutiile statului, si medici de familie la fel. Eu cred ca se foloseste de situatie pentru a mulge doua oi,(state) in interes mai mult personal. Ca va obtine un strop si pentru Laci-baci este un micut avantaj, care-i va aduce recunostinta acestuia (daca mai are nevoie de ea)asta este partea a doua.
Statul maghiar sprijina cererile UDMR pentru ca are nevoie de forta de munca calificata for free si statul roman pentru ca balanseaza echilibrul la guvernare.
Astfel, statul roman creeaza locuri bugetate in scoli si facultati in limba maghiara (obtinute in numele pastrarii identitatii culturale), dar califica oameni pentru activitati economice. Care oameni, necunoscand limba statului vor putea activa numai in arii limitate: Harghita-Covasna si Ungaria.
Intrucat ne lovim deja de lipsa fortei de munca, as aplica si eu un statut privilegiat si drept de munca cetatenilor de peste Prut, sau din Basarabia si Bucovina, inainte s-o faca altii.
Am fost rea,cinica sau realista?
doinas
Daca mai ai intrebari, 0740069816.
Bianca
@Doinas Ai fost mai degraba realista si nu indeajuns de cinica. Fii atenta ce spune primarul localitatii Sfantu Gheorghe, Covasna, Albert Almos si presedinte judetean UDMR. „Nu am dorit sa atragem din alte parti investitori, pentru ca ne-a fost frica de diluarea populatiei etnice majoritare maghiare!!!!” Judetul Covasna, unul dintre cele mai frumoase din tara, este intr-o stare de cacat, dar de cacat absolut, (juma’ de dolar, pe cap de locuitor), pentru ca UDMR-ul s-a temutt ca se va schimba raportul etnic!!! Iti vine sa crezi??? Chestia asta a spus-o ieri. Incredibil. Si, Gabi, informeaza-i si pe europarlamentarii UDMR care este pozitia oficiala, nota bene, ca nu mi-a zis-o mie la bere, ci in conferinta de presa, a liderilor locali UDMR. Si mai transimite-le ca un jurnalist local s-a exprimat chiar asa: Unfucking believable!
Bibliotecaru
@ doinas, bianca
Patriotism, naţionalism, sentiment… sunt foarte greu de stabilit prin înţelesuri de dicţionar. Cel mai simplu, pentru a determina problema autodeterminismului care se doreşte în Covasna şi Harghita, este să te imaginezi înăuntru şi în afara problemei, astfel se pot ocoli definiţiile prin senzaţii comune tuturor.
Mai întâi problema din partea română. Avem două cazuri. Un român din Covasna Harghita se comportă ca un minoritar printre majoritari, adică punctul lui de vedere va fi identic cu cel al maghiarilor printre români, decât că răsturnat. O să-l particularizez atunci.
Un român de la Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi… ce are de suferit în cazul când Covasna şi Harghita şi-ar pune gărduleţ şi vamă? Am spus că am să trec peste sentimentul patriotic… Ei vor avea o ţară mai mică cu două judeţe, populaţia mai mică decât două judeţe, plătitori de TVA mai puţini cu cele două judeţe, posturi de prefecţi, primari, parlamentari mai puţin cu două judeţe. Cele două judeţe nu dispar de pe faţa pământului încât să punem problema tradiţiilor, a neamurilor, a proprietăţilor… ele trec în alt stat, adică administrativ aparţin altcuiva decât României. Acel „altcineva” este deja în uniunea europeană, nu se pune problema liberei circulaţii, nu se pune problemă că vor exista restricţii de vre-un fel. Se va schimba în vreun fel viaţa cetăţeanului român din celelalte zone ale României? Dacă nu există nici o reacţie violentă provocată de eveniment, nu se schimbă mare lucru pentru cel de la Bucureşti. Ceea ce se schimbă radical este pentru statul Român, care se vede ciuntit în o parte din puterile sale.
Să lăsăm pe români de o parte şi să mergem la maghiari. De ce vor maghiarii să devină independenţi administrativ. Din punctul de vedere al liderilor, apar posturi noi politice, devin oameni importanţi, capătă putere… Oare ar exista cineva de la UDMR care să mai militeze „visul maghiar de independenţă” dacă ar ştii că, o dată câştigată independenţa, ei nu ar mai putea participa la viaţa politică? Acei oameni folosesc o sabie cu dublu tăiş, pe de o parte oferă un ţel minorităţii maghiare, chiar dacă este un pic „iredentist” acest ţel, cum mai spun din când în când liderii PRM, pe de altă parte, dacă acţiunea reuşeşte, domniile lor vor fi, probabil, liderii noii regiuni. Deci, din partea lor, este o acţiune politică, după cum un primar Bucureştean va spune că va asfalta străzile şi va aduna gunoaiele, deşi nu are nici un gând serios în cap, aşa şi ei vorbesc, politic, despre o separare. Interesant este că domniile lor nu se gândesc că la separare ţelul care ţinea captiv minoritatea maghiară, inclusiv UDMR-ul ca forţă politică, va dispărea şi votul spre domniile lor nu va mai veni aşa de uşor. Cum se spune… „ţeapă!”. Tot din punct de vedere al liderilor, separarea ar însemna, pentru noua clasă politică de după separare, nişte fonduri (2 judeţe) care ar fi în mâna anumitor conducători. Aceasta la început, pentru că după un ciclu sau două cicluri electorale, vor apărea lideri non-UDMR care vor avea capacitatea de a convinge şi de a prelua puterea. Şi aici este tot o „ţeapă”, pentru că cele două judeţe nu sunt extraordinar de bogate încât să poată susţină un organism birocratic nou-venit şi să asigure cetăţenilor Ţinutului Secuiesc o bunăstare materială colosală. Iaca a treia „ţeapă”… oare cum se zice ţeapă în maghiară?
Şi acum mă pun în pielea unui maghiar minoritar în Covasna-Harghita. Ceea ce nu înţelege un român aşa de uşor este că un maghiar în România nu este român în România. Probabil nici maghiarii din Ungaria nu înţeleg ce se întâmplă cu un maghiar din Harghita-Covasna. Atacul continuu cu „eşti cetăţean român, învaţă româneşte”, atacul tradiţiei româneşti care să înlocuiască tradiţia maghiară… Astfel de lucruri nu sunt mărunte. Eu astăzi simt cum cultura europeană dă năvală peste noi toţi şi nu poate fi stăvilită cu nimic. Până acum simţeam atacul culturii americane, în vocabular, în mentalităţi… mulţi cunosc legislaţia americană, prin intermediul filmelor americane, mult mai bine decât cea românească. Dacă faci un sondaj de opinie, 9 din 10 intervievaţi vor spune că, la arestare, poliţistul român trebuie să-ţi citească întrebările din amendamentul Miranda. (1.You have the right to remain silent; 2.Anything you say can and will be used against you in a court of law; 3.You have the right to an attorney; 4.If you cannot afford an attorney, one will be appointed for you.). România a avut mereu astfel de atacuri ale tradiţiei, turce, germanice, maghiare, sârbe, franceze, slave, engleze… de sute de ani le-am copiat obiceiurile, înţelesurile, tradiţiile… Totuşi, este imposibil că maghiarul din Harghita şi Covasna să nu vadă că se lucrează la protejarea identităţi naţionale pentru minorităţile din România. Este absurd să ne gândim că legile lucrează de la o zi la alta. Cel mai interesant este însă alt lucru, identitatea naţională a maghiarilor din România ar fi mai protejată în context european decât dacă Ţinutul Secuiesc ar exista de sine stătător în Europa unită.
Problemele segregaţiei naţionale sunt astăzi contrare cursului istoric. Ţările est europene, spaţiul Carpaţilor, noi toţi care suntem fraţi în aceleaşi probleme, ar trebui să fim strâns uniţi în jurul unui interes comun care să ne dea o forţă specială. Condiţiile de „rudă săracă” ne vor duce la statutul real de slugă, şi asta în foarte scurt timp. Deja am ajuns căpşunarii şi zidarii Europei, vrem să rămânem aici sau evoluăm spre egalii Ţărilor cu pretenţie. Actuală politică a ţărilor Europei de Est încearcă să construiască respectul necesar prin metode de integrare, prin evoluţii economice, prin reconstrucţia industrială, prin atragerea investiţiilor europene… muncă în zadar. Adevărata putere a unei ţări nu stă în industrie, dezvoltarea economică este o consecinţă. Adevărata putere constă în cultură. Iată că America are astăzi probleme pentru că a stopat valul de emigranţi… Canada este înfloritoare pentru că a deschis mai larg uşile emigraţiei. Ţările avansate îşi au motorul bunăstării pe seama consumului accelerat de resurse şi pe seama importului foarte ieftin de valoare umană care susţine o populaţie autohtonă oarecum regresată de bunăstare. Continentul American are spălători de WC-uri, debarasori, şoferi de taxi, femei de serviciu… cu studii superioare. România o duce astăzi greu pentru că valoarea şi resursa umană cea mai bună emigrează, aceasta este adevărata problemă. Dacă ar emigra şomerii necalificaţi şi încă ar fi o problemă, dar să-ţi plece doctorii, inginerii, scriitorii, actorii, specialiştii în diferite probleme…
Români minoritari în Ţinutul Secuiesc simt şi ei un atac cultural din partea minorităţii maghiare. Avem deci din partea lor un răspuns la atacul maghiar venit ca răspuns la atacul majoritar. Aici este o mare nedreptate. Românii minoritari în Harghita-Covasna preiau întreg feedback-ul presiunii româneşti asupra minorităţii maghiare. În timp ce noi, „ceilalţi”, nu sesizăm acest răspuns, ei sunt copleşiţi. Iată de ce circulă tot felul de întâmplări cu maghiarii care nu-ţi dau la butic o pâine pentru că cei în româneşte.
După cum se vede, ruperea Ţinutul Secuiesc este, din punctul meu de vedere şi a puterii mele de înţelegere, un lucru negativ şi pentru români şi pentru maghiari, nu numai imediat, dar mai ales prin efectele ei întârziate. Soluţia zonei de est este unirea şi colaborarea. Cu cât se va înţelege asta mai repede, cu atât mai bine. Dacă vom trăi dezbinaţi, vom trăi şi umil. De aceea eu simt pe maghiari, pe sârbi, pe bulgari, pe toţi colegii de pătimire, drept fraţi ai mei în aceiaşi istorie. Este momentul să uităm tot ce ne desparte pentru ca ne aminti ce ne leagă.
doinas
Care dintre zeitatile antice isi devora copiii, Cronos, parca? Am verificat, el era.
Pe zi ce trece mi se accentueaza senzatia, si tu mi-ai confirmat-o, Bibliotecarule ca ne autodevoram.
„Ţările avansate îşi au motorul bunăstării pe seama consumului accelerat de resurse şi pe seama importului foarte ieftin de valoare umană …”
Si ceea ce ziceam ieri in legatura cu faptul ca ar trebui sa oferim drept de munca moldovenilor si basarabenilor, azi am auzit ca domnul Basescu ar fi mentionat dorinta de a include Moldova in UE.
Suntem pe cale sa folosim si noi modelul maghiar?
Asta sa fie solutia? Pana unde mergem spre est in cautarea resurselor?
Scuze, e tarziu, mai vorbim.
Bibliotecaru
Cronos, născut din cer şi pământ, adică din Uranus şi Gaia (din care a apărut numele de Gheorghe, pe care întâmplător îl port), a avut drept copii pe Demeter, Hestia, Hera, Hades, Poseidon şi Zeus. La romani Cronos este Saturn. Nu prea ştiu eu mitologie, dar ştiu că domnul Goya are un tablou (pe care l-am ţinut mult timp la avatarul messenger) numit „Saturn devorându-şi unul din copii”
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/goya/goya.saturn-son.jpg
Dând valoare de simbol celor de mai sus, din celest şi teluric se naşte iadul.