• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu a prezidat o conferinţă privind negocierile comerciale între UE şi Columbia

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a prezidat, miercuri, conferinţa „Negocieri comerciale între Uniunea Europeană şi Columbia – Ce şi pentru cine se negociază? Cu sau fără drepturi?”, organizată de reprezentanţii grupurilor de stânga din Parlamentul European (Grupul Socialist European, Verzii şi Stânga Unita). Co-organizatori au fost Alain Lipietz, preşedintele Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Comunitatea Andină din Parlamentul European, Gabriela Creţuprim-vicepreşedinta acestei Delegaţii, şi Helmuth Markov, preşedintele Comisiei pentru comerţ internaţional a PE.

 

In cadrul conferinţei s-au discutat problemele reprezentate de actuala negociere şi posibila încheiere a unui acord de liber schimb între Columbia şi Uniunea Europeană în contextul în care guvernul columbian a încălcat în repetate rânduri drepturile omului.

 

Printre vorbitori s-au numărat senatorul columbian Jorge Robledo, reprezentanţi ai Confederaţiei Internaţionale a sindicatelor din Comerţ, ai Organizaţiei Comunităţii Indigene din Columbia, ai Confederaţiei Unite a Muncitorilor Columbieni, ai Comisiei Europene şi preşedintele Sindicatelor Metalurgice din Statele Unite. Conferinţa a inclus o dezbatere cu reprezentanţi ai societăţii civile columbiene şi a diferite ONG-uri pentru drepturile omului.

 

Atât reprezentanţii societăţii civile columbiene, cât şi organismele internaţionale de protecţie a drepturilor omului prezente, au subliniat încălcările grave şi repetate ale drepturilor omului, şi în special a drepturilor sindicale, Columbia situându-se pe primul loc în topul ţărilor cu cei mai mulţi reprezentanţi sindicali omorâţi.

 

Reprezentanţii PE au subliniat faptul că interesele comerciale nu pot avea prioritate asupra considerentelor de natură socială şi cele privind drepturile omului. Semnarea unui acord cu guvernul columbian atâta timp cât acesta nu respectă drepturile omului ar demonstra un caracter imoral şi mercantilist din partea Uniunii Europene. Ei şi-au exprimat susţinerea pentru un acord de asociere şi nu pentru unul de liber comerţ, acordul de liber comerţ conţinând prevederi cu posibile grave consecinţe economice şi sociale pentru Columbia. 

 

Gabriela Creţu a subliniat derivele recente ale negocierilor de după summitul de la Lima din 2008, prin trecerea de la o negociere de la bloc la bloc -UE-Comunitatea Andină-, pentru care mandatul de negocieri cuprindea un capitol privind respectarea drepturilor omului, la negocierea bilaterală care priveşte exclusiv domeniile comerciale.

 

In interiorul Parlamentului European nu există o poziţie comună legat de această chestiune. Avem nevoie de voinţa politică şi de o poziţie comună pentru a schimba lucrurile in bine si pentru a merge spre un acord de asociere care să includă dimensiunile politice şi sociale şi nu doar dimensiunea economică„, a declarat eurodeputata PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *