Gabriela Creţu a vorbit despre migraţia creierelor, la European Policy Center
Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a abordat, joi seara, tema migraţiei creierelor din Europa Centrală şi de Est, în cadrul unui eveniment organizat de prestigiosul think-tank „European Policy Center”. Doamna Creţu a fost vorbitor principal la conferinţa „De le migraţia creierelor la câştigarea acestora? Impactul liberei circulaţii a muncitorilor din Europa Centrală şi de Est„.
În cadrul evenimentului, care a vizat evaluarea impactului economic şi social al migraţiei din Europa Centrală şi de Est asupra ţărilor de origine, eurodeputata social-democrată a făcut o analiză a:
● persoanelor care părăsesc ţara, cu accent pe profesiile cele mai susceptibile de a fi vizate de migraţia creierelor;
● numărul celor care părăsesc ţările de origine pentru a lucra în afară;
● destinaţiile favorite pentru migraţie;
● motivaţia migraţiei;
● pericolelor şi consecinţelor asupra ţărilor de origine.
„Nu există un sistem omogen de statistici al numărului şi caracteristicilor migranţilor internaţionali, iar motivele plecării acestora din ţările de origine sunt atât economice cât şi, de multe ori, politice, sociale sau culturale. Pericolul major pentru ţările pe care le părăsesc rămâne posibilitatea ca aceştia să nu se mai întoarcă, lipsind astfel statele de origine de cea mai valoroasă resursă economică: oamenii capabili„, a subliniat doamna Creţu.
Rodica
Gabi,
Tin sa urez succes si sa ajunga departe observatiei tale din cuvantul despre “migratia creierelor” cum ca nu exista un sistem omogen de statistici. Ar fi bine daca s-ar pune unul in functiune, nu ca ar avea mari sanse sa surprinda pe cineva: o sa iasa ca muncitorii necalificati si inginerii adica meseriile portabile, lipsite de orice forma de specific national, se exporta si ca ceillati nu, ceillati sunt foarte statornici. Avocatii, doctorii si profesorii vor face figura de mari patrioti…
Uite ce prostii spun, vroiam sa spun altceva: constructiv: ca ar fi bine daca s-ar ridica niste satistici inspaimantatoare asupra lor (a guvernantilor) si daca s-ar si face ceva cu rezultatele lor, (in afara sedintelor de analiza).
De exemplu sa zicem ca statisticile arata ca absolventii de la electronica pleaca in proportie de 80% ca sa nu se mai intoarca decat in concedii si dupa o vreme nici atunci.
Guvernul ar trebui atunci sa faca ceva. Ar putea opta pentru inchis cursurile facultati de electronica, ar putea opta pentru cautat sponsori in industria electronica/microelectronica din tarile care au asa ceva si ar redimensiona facultatea in functie de “cerere” (adica de banii sponsorilor), completand fireste de la buget cu un minim minimorum. Ar redimensiona prompt si stafful si numarul de studenti conform cu bugetul astfel constituit. O a treia posibilitate ar fi, din nou cointeresand industria electronica europeana sa investeasca alaturi de sponsori, o parte din banii pe care ii investeste pagubos in facultatea de electronica, in niste proiecte “trendy”, care sa se desfasoare intr-un ritm “trendy” si intr-un spatiu, asisderea: trendy, (cladire moderna, claculatoare moderne, cafeterie moderna, aer conditionat). Asta in urma analizei “pe meserii”.
In urma analizei (catastroficelor „revelatii”) de la rubrica “motive politice si culturale” iarasi guvernul ar trebui sa se hotarasca sa adreseze si problemele … “politice si culturale”.
Vazand ca, statistic vorbind, cei mai multi spun de exemplu ca s-au saturat de badaranie si intoleranta si violenta, sau ce sensibilitati sau necesitati vor fi fiind invocate acolo, guvernantii ar trebui sa-si dea naframa cu “ce simpatici suntem, ce natie prietenoasa si simpatica, asta e specificul national, ce acuma sa vrem sa fim ca cretinoizii de americani sau ca ipocritii de francezi sau ca plictisacii de germani, noi suntem mult mai pitoresti, cu educatie mai solida, cu fire mai simtitoare etc etc” naframa din dulapul cu “nu ne vindem tara” si ar trebui nemaiscunzandu-se astfel sa investeasca prompt in eradicarea acestor obiceiuri. Discutandu-le si infierandu-le din scoala si pana la televizor, de ar fi sa plateasca din greu de la buget televiziunile particulare ca sa distribuie la ora de maxima audienta emisiuni bine ticluite si mesaje subliminale….
Hai ca m-am plictisit si pe mine. Ideea era ca sper sa anclanseze ceva insistenta ta pe tema asta.
Week-end placut
Bibliotecaru
Dacă este normal să existe o piaţă a muncii, dacă şi aici funcţionează o economie de piaţă, prin mecanismele cerere-ofertă, aşa cum este specificat în Constituţia României… ce face acest stat, care este oferta lui, pentru ca această inteligenţă formată pe banii României să nu se materializeze în interesul altei ţări? Cine le spune şi cine le demonstrează tinerilor că este nevoie de ei, cine e dispus să plătească inteligenţa la adevărata valoare?
N. Raducanu
Stimata doamna Gabriela Cretu,
Am citit textul in engleza al conferintei pe care ati tinut-o joi seara la Bruxelles pe tema migratiei creierelor din Europa centrala si de est (pe site-ul http://www.psd.ro) si apreciez faptul ca problema a fost ridicata, asa cum era de asteptat, de un deputat al stangii social-democrate. As vrea sa va impartasesc cateva ganduri in legatura cu ea.
Intr-adevar problema „brain drain“ e preocupanta pentru unele din aceste tari si e bine ca ati facut propuneri de studiere mai adanca a impactului social si politic al migratiei. Dar ea nu e noua si are precedente, dupa cum desigur stiti, chiar in interiorul Uniunii Europene. In anii 50 italienii au invadat tarile de la nord de peninsula, in anii 60 si 70 – au venit spaniolii si portughezii, grecii si turcii. Putin mai tarziu au sosit cei din Maghreb si din tarile africane, fara a aminti pe indieni si pakistanezi ce au vizat in special Marea Britanie. In anii 80-90 au sosit masiv locuitorii fostei Iugoslavii si albanezii, etc. Aceste fluxuri sunt departe de a se fi terminat, dar comportamentul emigrantilor este diferit. Italienii, spaniolii si grecii s-au intors in majoritate in tarile de origine, pe masura ce a sporit acolo nivelul de trai. Nu la fel au procedat turcii in Germania (3 milioane) si cei din tarile arabe, numarul carora sporeste treptat. Sunt convins ca tema migratiei celor din aceste natiuni a facut odinioara obiectul unor analize in cadrul Pietii Comune si a U.E.-15, care ar fi bine sa fie cunoscute.
Intrebarea este daca acum, in sec. 21, au loc mutatii sociale sau politice in U.E. de natura a complica fenomenul, ceeace v-a determinat sa scrieti : „The major danger is not the fact that they leave, but that they never come back“. Sondajul agentiei romane de strategie guvernamentala de care amintiti se refera doar la intentiile de revenire in urmatorii doi ani a romanilor plecati, dar intentiile se mai pot schimba dupa aceasta perioada. Dar mi se pare normal ca numai o treime din ei doresc acum reintoarcerea, de vreme ce nu se vad la orizont semne de crestere sensibila a nivelului general de trai, ci numai o si mai mare imbogatire a celor deja bogati. Fara cifre statistice – chiar aproximative – pe tari, ale migratiei, este dificil insa a cantari amploarea fenomenului.
Care sunt posibilitatile guvernelor tarilor din est de a interveni in reducerea migratiei in interiorul U.E. ? Cred ca in ce priveste guvernul roman ele sunt nule. Pe deoparte intra in insasi spiritul ideii liberale ca piata trebuie lasata sa regleze totul, iar pe de alta parte se intrevede satisfactia guvernantilor ca cei 2 (sau 3 ?) milioane de romani plecati trimit anual cateva miliarde de euro rudelor ramase acasa. Putini sunt cei ce reflecteaza ca aproape toti acesti romani si-au oferit bratele si indemanarea in conditii dezavantajoase si ca in majoritatea lor sunt constransi a se lasa exploatati. La aceasta trebuie adaogat si ceeace bine ati remarcat dvs. : „The lack of a common project that may unite them in their own country“ precum si „The replacement of all social values with only one value left – money“. Este o situatie care nu se intalneste in toate tarile ce au iesit din comunism : se pare ca in Rusia nu s-a aruncat si copilul cu apa din copaie, lucru care explica in parte revenirea acestei tari pe scena politicii internationale si adeziunea masiva a populatiei la politica dusa de conducerea ei.
In asteptarea si la noi a unui proiect national de anvergura care sa ii inflacareze pe romanii ramasi in tara, iar pe cei plecati sa-i faca iarasi mandri de poporul lor, nu ramane decat ca reprezentantii nostri in organizatiile internationale sa isi dovedeasca valoarea, avand ca model rolul jucat pe vremuri de Titulescu la Liga Natiunilor.
gabicretu
ANUNT IMPORTANT!
Afirmatiile citate in comunicatul de presa nu-mi apartin. Textul pe care l-ati citit nu este textul conferintei! (erau niste note pe care mi le-am facut, intr-adevar, lasate in memoria computerului de la birou); asa si arata, ca niste note.
De la conferinta (unde am fost singura) am plecat direct la aeroport ca sa ajung la Bacau, la forumurile cetatenesti; textul era la mine. Biroul de presa a considerat ca e necesar sa anunte evenimentul si a folosit, dupa propriile idei, notele gasite in computer.
Cu certitudine ca putem deschide, e necesar, o discutie pe tema dar nu plecand de la ceea ce ati citit.
Inca mai tremura unii la cat de urat am facut vazand niste note (la care tot adaugam cate ceva, pentru uz propriu) publicate integral pe internet…
Mihai Epure
In Romania din cite stiu, invatamintul Universitar este in general gratis. Exceptie fac facultatile „privatizate”
In general iti plateste mincarea si chiria si poti merge la facultate. Binenteles bazat pe inteligenta: examene samd.
In tarile de vest insa, facultatile chiar si cele sponsorizate de guverne sint pe bani. Potentialii studenti trebuie sa imprumute bani prin programe guvernamentale(cu interes redus) pt a putea merge la facultate. Imprumuturile trebuiesc restituite deci guvernul nu pierde! Daca metoda s-ar aplica in Romania, migratia de „creiere” nu ar scadea(poate!) dar cel putin statul recupereaza parte din bani!
Pt 2 ani de facultate in USA a trebuit sa imprumut $18000, am obtinut cam 15000 in grant(nu trebuie sa-i rambursez) si am platit din buzunar inca 8000. Si asta nu a inclus cheltuieli personale-chirie, mincare samd
Cei 15000 pe care i-am obtinut in grant au fost dati de companii care erau interesate in a ma suporta pt ca au vazut in mine un viitor potential cumparator al produselor lor. Totul e din interes! Nimic nu e gratis.
Migrarea de „creiere” o sa se opreasca insa in momentul in care Romania plateste la standarde de vest. Din ce-am vazut se vinde la preturi de vest insa serviciile lasa de dorit iar salariile sint de mizerie. Si-tunci cum sa nu migreze lumea!!!
Roxana
@Mihai Epure imi dai voie sa iti spun si sa te contrazic???sistemul european…in ceea ce priveste „migrarea de materie cenusie” e diferit , total diferit fata cel aplicat in USA si Canada!!!pe bune iti spun…fac parte din sistem…din cel european…si am si colegi de facultate…plecati peste ocean….deci nu vorbesc in van…asa ca…informeaza-te…inainte de toate!!!imi cer scuze…dar USA nu e tara tutor posibilitatilor…cel putin din vedere stiintific!!!
iulia
Pana cand nu vom avea o legislatie stabila in domeniul social (aici vorbesc in cunostinta de cauza), pana cand nu le vom acorda sanse de ascensiune copiilor si dreptul la a-si pune in aplicare ideile stangace dar cu un final de multumire sufleteasca incomensurabila, pana cand vom observa ca in asa zisele „gospodarii” de la tara isi duc viata oameni care nu cunosc elementele de baza ale unui trai decent, pana cand acolo unde muncim nu stim sa pornim de la premiza „curatenia la locul de munca”, pana cand-lista poate continua cu exemple ce le stiti si voi-….pana in momentul respectiv vom face statistici de migratie a fortei de munca , a creierelor, a inteligentei romanesti, numiti-o cum vreti. Nesiguranta zilei de maine si a locului de munca isi spune cuvantul in aceste solutii provizorii de migratie (eu le-as numi evadari).
Mi-as dori sa prind momentul in care se vor face publice primele statistici cu privire la revenirea in tara a celor care s-au regasit numeric in statisticile privind migratia fortei de munca .Si cu toate acestea, „intrebarea intrebatoare” din partea copilului meu inca imi staruie in minte: „dar daca voi pleca dincolo sa muncesc?”. Ei bine, ce i-ati raspunde?
Bianca
Ce dramatic! Acum isi arata adevarata fata ravagiile societatii noastre rupte in doua de comunism. La o generatie dupa revolutie, tinerii – si unii dintre batrini – cred ca nu mai este normal sa traiasca in tara asta. Eu cred la fel.
Totusi, la nivel de inteligenta si transmitere a inteligentei avem, inca, cei mai buni profesori. Comunismul a creat un soi de „underground” a celor mai bune referinte culturale din Europa, tocmai pentru ca erau interzise. Copiii au crescut in aceste valori si prefera sa plece. Credeti-ma, domnule Raducanu, nu vreau sa plec din tara din alte motive decit acelea ale normalitatii; a neinflamarii umorilor, a nepotismului, santajului politic, indiferentei si cinismului celor mai in virsta, care nu isi accepta limitele simple. Nu cred nici in indobitocirea propusa de Mihai Epure; elevii buni trebuie rasplatiti, dar nu cu sacrificiul a zece ani din viata, datori la banci. Aia nu e viata, e sclavie, indiferent de conditii trebuie sa rezisti ca sa iti platesti studiile – vad aici o treaba cu totul sinistra. Eu am inceput sa lucrez din anul trei de facultate, juma de norma in week-end, si am crezut ca mor, nu m-am tinut de scoala deloc. Nu mai avem chef de nimic. Trebuie sa investesti in oamenii tineri, trebuie sa le lasi timp sa invete, altfel vor invata prost si superficial. Educatia nu este un snobism, este la fel de elementar ca a minca.
Rodica
Pe siteul comisiei europeene, in franceza undeva la rubrica “cercetare” este un material care atesta ca sunt si ceillati europeni preocupati de “exodul creierelor” care ii afecteaza si pe francezi si pe spanioli si pe italieni si tocmai poate din perspectiva investitiei pe care totusi statul o face in educatie. Pt ca si in “vestul europei” invatamantul superior este explicit gratuit sau quasi gratuit http://www.budget.gouv.fr/fonds_documentaire/Prevision/dpae/pdf/2004-016-28.pdf ) mai putin in Anglia si Olanda dar si acolo sunt forme de ajutor financiar ticluite astfel incat statutul financiar al familiei sa nu constituie un criteriu de discriminare. Sunt ajutoare financiare spre “egalizarea sanselor”.
http://ec.europa.eu/research/rtdinfo/fr/25/10.html
Dar precum spune dna Cretu, (sau au crezut asistentii dansei ca vrea sa spuna si nu este asa ca nu am inteles care era partea viciata a comunicatulu)i, este nevoie de statistici “unificate” la nivel european.
Putem sa ne facem fiecare statistici in functie de anturaj, dar cat de inselatoare ar putea fi rezulatele. As putea sa iau cele trei familii franceze pe care le cunosc stabilite definitiv in SUA ca sa ajung la o concluzie contrara celei din articolul sus-metionat (cum ca francezii pelaca in SUA dupa studii cu cat mai avansate cu atat mai probabil, dar se intorc si atunci asta este nu o pierdere pt statul francez ci o imbogatire), sau pot sa invoc cei trei americani din 5 cunoscuti in Franta, care si-ar fi dat o mana si-un picior sa ramana dupa stagii acolo, ca sa conchid hilar ca majoritatea americanilor ar vrea sa traiasca in Franta.
Nu stiu insa cum si-ar putea aduce statul roman contribuitia la asa o statistica avand in vedere ca nu monitorizeaza absolventii in nici un fel. Ar putea cel mult sa stie cati absolventi si de ce profil sunt inca angajati in Romania. Dar despre cei plecati nu stie nimic. Nici unde sunt, nici ce fac… Statul Francez are statistici de felul asta la care absolventii participa daca vor. Primesc anual, de la ractorat, in primii cinci ani cel putin, o scrisoare cu ce mai faci pe unde mai esti, la ce lucrezi. Evident daca vrei sa “iesi din radar” nu raspunzi dar daca esti un “bun cetatean” ii ajuti…
suzzy
Eu nu cred ca este sclavie metoda prin care americanii ii subventioneaza pe studenti…Cred ca este mult mai normal sa iti fie puse la dispozitie niste fonduri care sa iti asigure o educatie de calitate, si sa te scuteasca de grjia de a nu avea prin ce mijloace sa traiesti. (chiar daca atunci cand ai de unde trebuie sa ii returnezi).. sunt studenta si cunosc o gramada de studenti de abia isi impart bursa ca sa poata sa isi continue studiile, si acei studenti despre care vorbesc au potential, dar nu au pe nimeni sa ii intretina, si unii mai au si job-uri part time…
Asa cum spunea Bianca, daca esti nevoit sa muncesti in studentie nu mai ai timp de studiat asa cum trebuie…
In ceea ce priveste tinerii romani, este normal sa plece din tara din moment ce un absolvent al medicinei, dupa sase ani de studii este umilit printr-un salariu de 8 milioane de lei, si munceste 12 ore din 24,( ca si medic rezident).
Tinerii nu ar mai pleca din Romania, asa cum spunea Mihai mai sus,nu daca ar fi platiti ca in vest, nu, ci daca ar avea macar un salariu decent.
Eu anul acesta imi termin studiile in tara, si intentionez sa merg in vest sa mi le continui, iar de intors nu stiu daca voi mai vrea sa ma intorc.
Bianca
@All Si ma duc sa ma culc, ca mi-s rupta: Pentru prima data data in 18 ani partidele romanesti din secuime au format o alianta! Sa vedem…, e tot ce pot zice…
Bianca
@Suzzy Unde esti studenta? Parca in Romania??
Rodica
Iulia, diferenta dintre binele individului si binele societatii ramane astfel incat ce e mai bine pentru el nu este neaparat mai bine pentru tara lui…
dar tu copilului trebuie sa ii spui adevarul: ca iti doresti sa il vezi “realizat”, apreciat, multumit, oriunde ar fi sa-si gaseasca el multumirea si implinirea. Si ca daca asta este sa se intample intr-o societate diferita, o sa te straduiesti sa te bucuri de norocul lui de a cunoaste si asimila o cultura in plus si a castiga astfel o perspectiva. Asupra societatii in care a fost crescut cel putin. A pretui perspectiva este insa “de dreapta”. Pentru ca faptul de a avea perspectiva, desi este “de bine” este cumva nedrept. Implica detasare, ridicare, individualism, exclude notiunea de „egalitate”, toti nu putem avea (aceeasi) perspectiva etc…
Bibliotecaru
„Aici” ori „dincolo” nu diferă decât prin „mai mulţi bani”. Pe timpuri, cu mai mult de o sută de ani în urmă, doctrina comunistă promitea dispariţia preţuirii muncii, fie ea fizică ori intelectuală, şi a produsului, sub forma universală a banilor şi plăţilor. Teoretic ar fi trebuit ca banul să dispară. Până la urmă însă, sistemul comunist şi capitalist s-a războit tot la nivel economic, în termeni de calitate, productivitate…
Se pare că omul nu poate să uite importanţa unui „a avea”.
Eu aş emigra într-o societate umană cu valori umane. Acest loc însă nu există şi, se pare, că nu va exista niciodată. Cum această societate nu există, alergarea de colo-colo după bogăţiile materiale este ca şi cum ai vâna vânt. Niciodată nu este îndeajuns, niciodată nu este prea mult, niciodată preţul plătit în valori umane pentru a avea valori materiale nu este prea mare. Se spune că un copil când se naşte strânge pumnul ca să ţină tot ce poate agonisi. Un bătrân atunci când moare deschide pumnul pentru că nu poate lua nimic cu el. Nu mă mai simt nou-născut de mult timp, ci mai degrabă bătrân… la ce să mai strâng pumnul?
doinas
Pentru aici si acum, Bibliotecarule.
Traiesti in relatie de stricta dependenta cu o societate care are aceasta unitate de masura/evaluare/schimb, banul. Si intr-o perspectiva simplista acesta iti asigura (in conditia functionarii fara hopuri a actualei societati) siguranta ca poti sa obtii cele necesare vietii de zi cu zi.
In zilele mele negre, nici eu nu ma pot opri de la nostalgii (teoretice)legate de o existenta autarhica.
Evident, nu pentru mult timp.
@Peter
Am citit articolul si m-a prins jena. Imi propusesem sa incerc sa-mi formez o opinie referitoare la legatura dintre politicile de stanga si umanism. N-am facut-o.
Putinul timp pe care am putut sa-l aloc studiului nu mi-a permis sa dau nici macar o proto-forma ideilor mele.
Oricum, pentru mine problema ramane, pentru ca sunt tentata sa trec de la a fi liber-cugetatoare la a fi umanista.
:)) Nu radeti! se cheama evolutie!
Mihai Epure
@Bianca
Sistemul de indatorare al studentilor nu se numeste „indobitocire” ci „equal opportunity” dind fiecaruia dreptul sa-si urmareasca visul de „imbunatatire” personala. Daca te indatorezi facind asta inseamna ca esti pregatit pt responsabilitate. Hence, ai capul pe umeri. Cind guvernul iti plateste scoala(deci gratuit) iar banii pt chirie si mincare vin de la mama si tata(sau bunici) atunci nu prea te intereseaza decit daca chiar vrei sa faci ceva cu viata ta. Cel putin asa se intimpla aici in State.
Cind insa cei care termina facultate sint platiti cu 3-400 dollari pe luna iar chiria pe un apartament nenorocit e 250 atunci binenteles ca nu-ti convine. Nici mie nu miar conveni. In momentul acesta, exodul de „materie cenusie” din Romania nu se datoreaza faptului ca nu este de lucru ci faptului ca munca nu este platita. Si cum Romania e „membru al CE” macar formal, atunci usa este deschisa. Un guvern responsabil are grija de ceia ce natia,poporul, este in stare, de posibilitati si potential rasplatind acestea ca atare. Cind ai insa un guvern care rasplateste doar hotia, minciuna si lenea, ai cu cap pe umeri pleaca. Rezultat: migratie de inteligenta.
Bill Gates a fost in Romania nu demult si a decis sa construiasca un Microsoft plant pentru ca asa dupa cum spune el „romanii arata un potential incredibil”. Ramane de vazut cum o sa fie platit acest”potential incredibil”
Si ca sa inchei: „sistemul de indobitocire”(Bianca, mai sus) da posibilitatea facultatilor de a-si plati profesorii si personalul in general, mai bine. Si considerind citi studenti se inscriu la fiecare facultate lumea isi poate face o idee despre care facultati sint mai bune.
gigi capsunaru
@ EPure americanu’ (a) : de daca are taticu’ pile si poti sa cumperi macar viza de student in state !
Si esti un mincinos fara margini.
In Spania, la Universitate de stat, cel mult se pot plati 300€/an !
La facultatile private poate urca in jur de 700/luna care includ si masa !
Nu vad cum poate sa ajunga la 12000€/ 2 ani in State
gigi capsunaru
Familia Cretu are doar doua fete ? Nascute cu politica’n cap? Nu de alta , ca daca sunt mai mult de 2 , va fi un dezastru fara limite !
Bibliotecaru
@ gigi capsunaru
Sincer, mă dezamăgiţi. Credeam că sunteţi supărat, constat totuşi că nu vreţi decât să înjuraţi. Din punctul de vedere al valorilor umane m-aţi dezamăgit.
Iceflame
@gigi capsunaru
Bine ai venit pe blogul Gabrielei Cretu.Din cate cunosc,Corina Cretu este o persoana cu parinti diferiti daca la ea te referi ca posibila sora a Gabrielei.Nu stiu daca s-au nascut ambele cu politica in cap,este insa evident ca singure si-au asezat-o in zona atat de precis indicata de tine.Stii,noi cei care mai comentam din cand in cand pe acest blog,avem un obicei; ne documentam cat de cat,macar putin,putin de tot,inainte de a scrie.Stiu ca asta necesita timp si ca suntem cu totii in criza de asa ceva,insa,poate ca e mai bine astfel decat sa ne facem de ras prin afirmatii ridicole,fara acoperire.Dupa cum ai observat,acesta este un blog complet liber,necenzurat.Nu crezi ca ar putea fi o idee buna sa incercam sa-l folosim in sens constructiv si sa criticam ceea ce cu adevarat merita a fi criticat?Haide,critica,striga,da cu ei de pamant,fa-i zob,dar pentru Dumnezeu,documenteaza-te inainte de asta,ca sa nu te faci de caaaa…psuni!
Cathy
@gigi capsunaru
Nea Gigi, da` talentat mai esti! Da un search pe net sa vezi taxele de la Universitatile din State, sau chiar din Marea Britanie, si abia apoi leaga-te de Mihai Epure. Viza pentru State nu o obtin numai copiii de bogatasi.
In ce priveste politica, daca vrei chiar sa comentezi, sondeaza biiine realitatea sau daca nu poti s-o faci, fie ca esti departe, fie ca n-ai chef, fie din alte motive, macar arunca o opinie argumentata (cu ideile tale, nu cu toxinele pe care le inghiti de la TV), nu venin. In plus, toti cei care comentam pe aici suntem deja imunizati asa ca iti pierzi vremea, crede-ma!
De la o fosta emigranta ca oricare alta.
Bibliotecaru
@ Cathy
Domnul Gigi Căpşunaru are o frustrare îndreptăţită, din câte am înţeles eu. O frustrare pe care o simt şi eu acum când ascult dezbaterea despre scandalul vaccinului pestei porcine… milioane de euro aruncate pe gârlă. Dar nu asta mi se pare grav, ci faptul că statul român, singura autoritate în care poţi să ai încredere atunci când este vorba de un vaccin, îţi vaccinează porcul din bătătură, deşi ştie că vaccinul nu este eficient.
Frustrarea ajunge uneori la doze în care nu mai poţi crede în logică sau în bun simţ şi atunci singura cale de a refula este descărcarea care este cea mai aproape. În acest stadiu nu mai contează asupra cui te reverşi cu invective, cel mai apropiat şi mai la îndemână e numai bun.
Rugămintea mea la adresa lui Gigi Căpşunaru este să redevină domnul Gigi, român cu gând curat, şi să revină la soluţii. Cel mai rău lucru, atunci când ai probleme, este să creezi probleme suplimentare.
PS. Mai am o frustrare care mă scoate din pepeni. Astăzi domnul Tăriceanu dă dovadă de cel mai înalt grad de perfidie printr-un simplu anunţ. Mulţumeşte societăţii civile pentru dezbaterea legii cu taxa pe poluare, deşi nu a susţinut prin lege nici una din părerile de bun simţ ale celor care şi-au făcut timp să-şi spună părerea. Aş prefera să ştiu că aceşti oameni vor părăsi arena politică cât de rapid cu putinţă. Este incredibil unde poate duce dragostea de putere, cât de adâncă este dezumanizarea celor care simt forţa frâielor ţării. Domnul Tăriceanu era un om plăcut înainte de a fi premier, acum s-a transformat în… probabil ştie domnia sa mai bine în ce s-a transformat atunci când se uită în oglindă.
gigi capsunaru
@Iceflame :
1.Sunt emigrant de aproape 10 ani
2.Am citit pasajul din ¨cuvantarea¨ Gabrielei Cretu
care este europarlamentar PSD ! S-au ma insel?
3.Imi rezulta imposibil sa nu remarc ciudatenia coincidentei, si chiar am vrut sa fiu ironic.
Va asigur ca am si de ce. Fiind vorba de partidul lui iliescu,vacaroiu,hrebenciuc,nastase etc. nici o usturime nu-i prea mult.
Perceptia vietii mele chinuite este indisolubil legata de acest partid si oamenii sai.
Faptul ca o suma (chiar importanta) de alegatori si-au pus acordul pe aceste delegatii nu inseamna ca
persoanele desemnate au dreptul sa influenteze perceptia strainilor despre emigratia romaneasca.
Este absolut imoral( cel putin ) ca un reprezentant al partidului care a provocat dezastrul economic, determinand milioane de oameni sa fuga,literalmente,
din tara lor, sa vorbeasca chiar si superficial(asa cum mi se pare dupa ce am citit pasajul)despre destinul acestor oameni. Sa se straduie sa formeze o opinie favorabila partidului sau in ochii altor politicieni europeni.
Care sunt fundamentele judecatii de valoare ale Gabrielei Cretu ? Cu cati emigranti a vorbit ?
Cati emigranti cunoaste ? Considera important
asa ceva? S-ar parea ca nu !
Pai efectul asupra natiunii este unul bumerang.
Adica, guvernul face viata imposibila si oamenii pleaca. Acum vine din partea aceluiasi guvern(partid)
cineva si spune : vai ce rau este asta !
Cum se numeste asa ceva in viata de zi cu zi?
Va spun eu domnilor : TUPEU
De asta sunt revoltat, si merit sa fiu.
Nici unul dintre Dvs. nu spune ca imaginea partidului este ridicol de patata in ochii electoratului constient, nemanelizat, cu creierul inca activ.
Pe mine NU MA DERANJEAZA ABSOLUT DELOC directia politica pe care o promovati(stanga). Chiar consider ca este INDISPENSABIL acest lucru (existenta stangii)
Doar ca sunt extrem de inversunat in fata lipsei de onoare, care in cazul unui partid de guvernamant, se numeste, se poate numi,TRADARE DE NEAM
CACI CUM ALTFEL SE POATE CATEGORISI ATITUDINEA UNUI PARTID CARE SE INTRECE DOAR IN CORUPTIE CU OPOZITIA ?
Eu am asteptat aproape 10 ani desteptarea romanilor, naivitate imbecila din partea mea, si ma simt tradat de toti guvernantii de dupa ’90
Vina o poarta si electoratul, asta este clar, dar raul cel mai mare l-au produs oameni constienti de ceea ce faceau (si fac)
Este ghinionul meu ca in februarie ’90 am inteles ce
si cum cu iliescu & compania ???
Probabil ca radeti cu pofta citind aceste randuri
si ca urmare va doresc sa traiti exact ce am trait si eu. Va asigur ca sunt o persoana decenta si constienta de obligatiile sale sociale sau familiare.
@ Bibliotecaru
Dom’le esti obsedat de injuraturi? Citeste definitia substantivului asta in DEX si arata-mi unde am scris eu o injuratura.
Stiu ca este dificil sa fii un cavaler in fata cuiva care intelege(cel putin la fel de bine ca tine) care sunt punctele nevralgice in care poate lovi.
Dar asta nu face decat sa dovedeasca din nou ca nu spun chiar prostii. loooooool
Intotdeauna trebuie sa scriu pe fuga, nu am timp nici sa mananc ca omu'(asta si datorita partidului Dvs.)
dar va pot asigura ca sub 10% dintre activistii DVS. se pot lauda cu un IQ mai mare ca al meu sau ca au citit mai multe carti.
In incheiere, va doresc sa incercati si sa reusiti sa fiti ceva mai mult oameni si mai putin activisti de partid.Sa fiti cinstiti cu voi insiva,in primul rand, si cu toti cei din jurul vostru.Utopie se cheama,
asa-i? Demonstrati-mi ca nu !
Cathy
@Bibliotecaru
Domnul Gigi sa pofteasca sa se exprime politicos in public, apoi e binevenit sa dialogheze cu noi. O spune o profesoara fosta emigranta.
Cathy
@Gigi
Aceeasi profesoara iti spune ca nu trebuie sa-i certi pe studentii/elevii prezenti si silitori pentru aia care chiulesc sau copiaza la examene, sau chiar incearca sa mituiasca profesorul!
gigi capsunaru
@ D-nei Cathy :
Va rog sa ma credeti ca sunt extrem de curios sa stiu si sa inteleg cum se poate vorbi mai frumos in public
decat am facut-o!
Bibliotecaru
@ gigi capsunaru
A ÎNJURÁ înjúr 1. intranz. A folosi în vorbire cuvinte necuviincioase
Bibliotecaru
ÎNJURĂTÚR//Ă ~i f. Vorbă sau expresie injurioasă; sudalmă.
INJURI//ÓS ~oásă (~óşi, ~oáse) Care conţine o injurie; cu caracter de injurie; insultător; ofensator.
gigi capsunaru
Bine, si? Daca spun ca PSD este culcus (vizuina) de corupti, asta-i o injurie?
Lasa-ma sa mor de ras.Ar fi cel mai placut !
N. Raducanu
Domnul Gigi Capsunaru da lectii de la inaltimea celor zece ani de cand a plecat din tara. Tin sa ii spun ca eu sunt plecat de 20 de ani din tara, si am facut-o indignat de halul la care adusese Ceausescu economia si cultura romaneasca. Deci am autoritatea sa-i raspund, desi poate nu ar trebui vazand greselile gramaticale pe care le face in textul comentariului. As accepta desigur o critica a social-democratiei romanesti numai daca ea ar veni dinspre stanga, dar vad ca nu e cazul la dl. Gigi Capsunaru. Dar venind dinspre dreapta, dupa toate cele ce dansul spune ca suferit in vest, nu vad decat o explicatie : chiar si dupa un deceniu el mai este intoxicat de propaganda anilor 90, cand PSD era considerat continuatorul comunismului. Ca intre timp dreapta CDR-Emil Constantinescu, iar acum cea liberal- PD-L-ista, au dovedit timp de aproape 8 ani de ce sunt in stare, asta nu clatina deloc convingerile de beton ale tanarului ce se lauda cu IQ-ul sau sau cu cartile citite. Dar a citit oare el vreo carte a lui Ion Iliescu? Sau numai pe cele ale lui Traian Basescu, care sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire? Daca, inainte de a se napusti, ar fi studiat (asa cum l-a sfatuit cineva mai sus) cauzele pentru care Romania a trecut dupa 1989 printr-o adevarata vale a plangerii, ar fi vazut ca toate tarile foste comuniste au suferit si inca mai sufera in urma rasturnarii economice si sociale. Iar Romania (si Bulgaria) poate mai mult decat altele, pentru racile vechi de cel putin doua secole, dar si pentru politica aberanta dusa de Ceausescu. Aruncarea intregii vine pe PSD este nu numai pueril, dar si tendentios. A spune, ingaduitor, „da, si stanga e necesara”, este doar repetarea unui argument tocit al celor de dreapta, care accepta stanga numai in opozitie, ca decor pentru simulacrul de democratie pe care il consimt. Dar aici in occident stanga e in multe tari la putere (ba chiar cu oameni mai putin valorosi intelectual decat Ion Iliescu) si, in orice caz, social-democratia este o forta ce are tot viitorul inaintea sa. Ceeace ii lipseste Romaniei este un veritabil partid de stanga, care sa faca mai putine concesii liberalismului si care sa atraga sperantele tuturor celor ce doresc o lume mai justa, mai echitabila, pentru milioanele de romani ce nu se simt astazi aparati de rigorile unei economii de piata, departe de a deveni sociala. Si care sa nu le permita social-democratilor sa se deplaseze prea mult spre centru, cu riscul sanctionarii lor de electorat.
doinaş
Domnule Gigi,
N-ati inventat dumneavoastra proverbul „ubi bene, ibi patria”, dar sa-ti asumi o existenta (oarecum insingurata) intr-o lume in care deja s-au asezat lucrurile inseamna pe undeva sa spui „dupa mine, potopul”.
Mai apoi, e destul de usor sa privesti dinafara si sa comentezi ce se intampla. Mai greu este sa ramai inauntru si sa incerci sa schimbi ceva. Pentru ca, cel mai bine lucrurile se schimba din interior.
Pana la urma, aratati-mi o tara a carei conducere nu este criticata de nimeni, din care-poftim!- nu emigreaza nimeni si va voi demonstra ca nu poate fi decat un sistem totalitar.
Lucrez in administratia publica (securitate sociala) de 15 ani, nu pentru ca n-as fi avut posibilitatea sa plec in alta parte (strainatate, sistem privat), ci pentru ca chiar cred ca fac ceva important si am vazut ca lucrurile sunt in schimbare aici. Nu vorbesc de schimbarea politica a conducerii institutiilor-care este o prostie- ci despre relatia institutiilor cu cetatenii, care, cel putin pe domeniul meu este mult mai fluenta si mai responsabila. Si, nu stiu unde stati dumneavoastra, dar sfanta birocratie nu este apanajul institutiilor romanesti. Intrand in UE am constatat ca birocratia europeana este mult mai vasta, atata doar ca functioneaza mai eficient-canalele de informatie/decizie sunt croite si functioneaza de cateva decenii, nu-i asa?
Hai sa spunem clar:economia globala este intr-o situatie grava (Romania este inclusa in acest cerc, deci nu face exceptie) si, sincer, eu personal nu vad o solutie pentru asta. Dar asta nu ma determina sa ma retrag din viata, bodoganind, ci sa fac eforturi, atata cat tine de mine,(tot bodoganind :)), sa ameliorez lucrurile. O (mai) buna functionare a unei institutii se propaga in relatiile ei cu alte institutii si determina si ameliorarea acestora.
Ce mi se pare mie cel mai trist, din postura mea de functionar public este ca nimeni nu pare sa vada efortul din spatele lucrurilor care merg „mai bine” si care este adesea covarsitor, toata lumea pretinzand perfectiunea fara sa o dea. Iar output-urile unui sistem depind de input-uri.
O sa inchei, ca de obicei, nu am prea mult timp, dar vreau sa mai spun un lucru: „omul sfinteste locul” nu este o vorba in vant si este incorect, inelegant, imoral, daca vreti, sa pui toti oamenii in aceeasi oala.
Faceti aceeasi greseala ca si italienii care i-au pus pe toti romanii in oala „Mailat”.
Mihai Epure
@Gigi Capsunaru
Nu va contrazic in privinta costului pt studii in Spania
Daca insa doriti sa vedeti cam cit costa scoala in State, un search scurt pt PennState University, poate da un raspuns scurt si exact. Considerati un load de 20 credite pe semestru-acceptate (legal) sint doar 18 insa in cazuri exceptionale se aproba dispensa pt mai multe.
Cazurile exceptionale au ceva de-a face cu „proslavitul”IQ care sincer sa fiu nu prea ma intereseaza. Cine sint nu este determinat de IQ-ul meu.
Pariez ca Hitler a avut unul foarte ridicat!
Mihai Epure
@Gigi Capsunaru
Ca sa te corectez: AM IMPRUMUTAT 18000, am obtinut grant pt cam 15000 si am platit din buzunar cam 8000. Deci un total de aprox 41000 dollari. Cam la 9000 e un semestru obisnuit.
In plus, imprumuturi se acorda numai celor care sint stabiliti legal in USA iar grant-urile se dau numai daca asa cum am mentionat anterior, prezinti potential pt cei care iti dau banii. Nu vad ce rost ar avea sa dea bani de gratis cuiva care oricum paraseste tara.
Cit priveste pe „taticu”…sa-i fie tarana usoara iar din cauza pilelor la ambasada am stat doar 3 luni in „detentie” la imigratie.
Bibliotecaru
@ gigi capsunaru
Necuviincios este atunci când ceva nu se întâmplă conform bunei cuviinţe.
Cuviinţa ţine de cei 7 ani de acasă. Dacă mama vă învaţă să intraţi în casa cuiva şi să exclamaţii, plin de cuviinţă, „iată ce culcuş (vizuină) plină de corupţi!”, este absolut OK. Chiar ar trebui să vă învăţaţi copii să facă la fel şi să mulţumească plini de încântare atunci când musafirii intră la ei în casă şi le spun lucruri asemănătoare.
Nu vorbim aici de „descălţatul la uşă” ci de „scuipatul pe covor” şi „aruncarea chiştocului de la ţigară pe parchet”. Eu nu cred că aveţi nici măcar o nelămurire cu privire la caracterul ofensator ale celor ce scrieţi, cred că vă este greu să spuneţi „am greşit!”. Nu trebuie să spuneţi acest lucru ci doar să adoptaţi un ton civilizat prin care puteţi exprima însă absolut tot ceea ce doriţi. Cum se spune la Conservator, tonul face muzica.
Nu sunt nici un fel de cavaler care apără castele, miza mea este civilizaţia, eu apăr bunul simţ. Am spus acelaşi lucru fiecărei persoane care se exprima mai grobian, pe orice canal de comunicaţie m-aş fi găsit. Consider că este normal să ne dezvoltăm o controversă argumentată, constructivă şi civilizată, decât totul să ajungă o bătălie a cuvintelor golite de conţinut de nivel mărunt, o bătălie care nu poate aduce nimic bun. Asta e tot. Dacă domnia voastră consideraţi că PSD-ul este un „cuib de corupţi”, este ok, nu asta vi se reproşează, ci că aţi spus-o sub această formă de limbaj, violent şi ofensator. Puteaţi exprima acelaşi lucru şi civilizat. Rugămintea mea, dacă vreţi să ţineţi seama de ea, este să folosiţi un limbaj civilizat şi, dacă se poate, elegant. În acest mod simplu, vom avea toţi dintre noi o zi plăcută de comunicare. Este foarte greu?
gigi capsunaru
1. D-le Raducanu, cine a spus ca Iliescu are idei social democrate? Sau puteti spune asta doar ca sigla partidului suna la fel? Acest… fara insulte,ok.. este dusmanul proprietatii private(evident este vorba de romanul obisnuit)a libertatii de miscare, de gandire nici nu merita sa mai vorbim.
2.Daca a-ti fi citit mai cu atentie, a-ti vazut ca imi exprim dezgustul fata de TOATA CLASA POLITICA romaneasca de dupa 90′.
3. Trecand de particular la general: ochiul stapanului ingrasa vita, liber ca pasarea cerului si Dumnezeu sa ne ajute !
Cam asa se poate sintetiza in putine vorbe toata filizofia politica de dreapta.
Care din cele trei nazuinte vi se pare impotriva firii umane? Eu cred ca omul se defineste prin a fi si a avea, pornind de acceptarea acestei realitati se poate vorbi ceva mai mult.Dar nu prea.
@ D-lui Doinas :
1.Trebuie sa va spun ca mie dor si de asfaltul din fata blocului si ca am plecat cu lacrimi cat pumnul
2.Am ajuns sa fiu nevoit (nota bene)sa plec pentru am crezut cu toata fiinta in poporul meu si in capacitatea lui de a alege drumul cel mai prielnic.
Rezulta ca am fost de o naivitate imbecila.
3. Sa faci.. nu stiu ce acolo? Ce ? Sa suport mitocania politistilor care-si cumpara demnitatea(functia) cu euros? Sa astept justitie de la procurori care cumpara examene ? Si asa mai departe pana maine sau poimaine. Nu?
4. Romania este singurul stat European care i-si permite sa angajeze 25% din populatia activa !
Dumneavoastra sunteti unul dintre beneficiarii acestui chilipir.
5.Iliescu a contribuit de maniera fatala la formarea arhetipului social numit borfas cu spate imposibil de prins. A tolerat in apropierea lui, a incurajat acest lucru, doar personaje dubioase sau stupide .
Mai sunt multe de spus.
La revedere.
Bibliotecaru
Aşa da.