Gabriela Creţu i-a solicitat comisarului Barrot o legislaţie la nivel european pentru combaterea violenţei în familie

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu i-a solicitat luni, vicepreşedintelui Comisiei Europene Jacques Barrot, elaborarea unei propuneri legislative la nivel european pentru a combate violenţa în familie de o manieră unitară şi eficientă. Potrivit Gabrielei Creţu, o asemenea legislaţie are baza juridică în Tratatele Uniunii Europene întrucât violenţa domestică încalcă nu mai puţin de 21 drepturi ale omului general recunoscute.  

Solicitarea doamnei Creţu a avut loc în cadrul reuniunii Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) la care a participat Jacques Barrot, comisarul european pentru justiţie, libertate şi securitate. Cererea a fost adresată de eurodeputată în calitate de membră FEMM şi  reprezentantă în România a reţelei europene care susţine Clauza europencei celei mai favorizate. 

Gabriela Cretu a subliniat totodată dificultăţile pe care le generează dublul limbaj utilizat in privinţa familiei. „Pe de o parte, promovăm o imagine a familiei foarte tradiţionalistă, ca reprezentând raiul pe pământ; pe de altă parte, căutăm soluţii durabile la problema violenţei domestice care se petrece în interiorul aceleaşi familii. Trebuie să ne lămurim noi înşine că nu putem vorbi despre familie în general atunci când elaborăm politici şi să luam în considerare diversitatea situaţiilor şi tipurilor de familii existente”, a explicat doamna Creţu.    In răspunsul dat, comisarul Jacques Barrot a afirmat că, în programul legislativ viitor (2010–2014), Comisia Europeană intenţionează să propună măsuri comunitare menite a elimina violenţa împotriva femeilor, fenomen social încă extrem de frecvent în ţările UE.  

Clauza europencei celei mai favorizate este o iniţiativă lansată de notoria organizaţie non-guvernamentală „Choisir la cause des femmes”. Proiectul solicită armonizarea legislaţiei europene referitoare la drepturile femeii şi egalitatea de gen în sensul promovării în toate statele membre a legislaţiei celei mai evoluate în cinci domenii de mare importanţă pentru femei: dreptul muncii, reprezentarea politică, violenţa domestică, drepturi sexuale şi reproductive, respectiv prostituţia. In acest moment, sunt implicaţi în susţinerea şi promovarea proiectului cel puţin un politician din fiecare stat membru. Prima conferinţă la nivel înalt pe această temă va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie la Paris, cu participarea reprezentanţilor Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai statelor membre.   

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *