Gabriela Creţu invită candidaţii în alegeri să-şi precizeze poziţia legat de combaterea violenţei împotriva femeilor

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a invitat marţi candidaţii aflaţi în cursa electorală pentru Parlamentul României să-şi precizeze poziţia -atât cea personală cât şi cea a partidului din care fac parte- cu privire la politicile publice de promovat pentru combaterea flagelul violenţei împotriva femeilor. Apelul deputatei europene a fost făcut cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeii.  

In viziunea eurodeputatei, eliminarea violenţei împotriva femeilor necesită schimbari sociale majore prin acţiuni în fiecare zi, nu doar o dată pe an. Violenţa împotriva femeii este o problemă gravă a societăţii în general, situaţia abuzurilor fizice şi psihice asupra femeilor, dar şi a traficului de carne vie şi exploatării sexuale, conferind României poziţii fruntaşe de nedorit în Uniunea Europeană. De exemplu, România ocupă primul loc la numărul pe persoane decedate ca urmare a violenţei domestice (13 la suta de mii). 

In calitate de europarlamentar, vice-preşedintă a Grupului de lucru al Parlamentului European pentru sănătate reproductivă, HIV/Sida, populaţie şi dezvoltare, şi membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitate de gen a PE (FEMM),  Gabriela Creţu invită toţi candidaţii la alegerile parlamentare să-şi prezinte punctele de vedere în această privinţă. 

“Intr-un moment în care dezbaterea publică ar trebui să ia în considerare şi problemele reale, invit toţi candidaţii aflaţi în cursa electorală să-şi precizeze poziţia personală şi a partidului din care fac parte cu privire la politicile publice de promovat pentru a combate acest flagel. Faptele sunt relevante şi se petrec lângă noi. In fiecare săptămână, o femeie moare fiind agresată de un membru masculin al familiei: tatăl, soţul, fratele sau fiul. Traficul de femei şi exploatarea înfloresc, devenind o nouă formă de sclavie într-o societate ce se  pretinde democratică”, a declarat doamna Creţu.   

Deputata europeană a solicitat fiecărui candidat la un loc în Parlamentul României să răspundă public la următoarele întrebări:● Cum apreciază legislaţia existentă la acest moment? Dar gradul ei de aplicare?● Ce modificări sunt considerare relevante si necesare pentru îmbunătăţirea legislaţiei actuale pentru combaterea violenţei împotriva femeii? Ce propuneri se intenţionează a fi făcute în legislatura viitoare?● Dacă şi ce acţiuni a întreprins candidatul pentru combaterea violenţei împotriva femeilor?● Ce modele străine i se par valoroase şi aplicabile în ţara noastră? 

Gabriela Creţu subliniază şi că violenţa în România nu este problema femeilor abuzate: “este problema noastră, a tuturor. Este problema unei societăţi care acceptă să tacă atunci când o femeie este bătută dar pedepseşte aspru pe cel ce-şi loveşte animalul”. Doamna Creţu solicită sprijinul mass media pentru a obţine răspunsurile de la candidaţii la un loc în parlament, parlament care trebuie să reprezinte şi interesele femeilor (52,8% dintre cetăţenii cu drept de vot).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *