• In Stiri
 • pe

Gabriela Creţu pledează pentru recunoaşterea economiei sociale ca un al treilea sector economic

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a depus joi o declaraţie scrisă aferentă raportului Toia privind economia socială. Doamna Creţu a solicitat Comisiei Europene şi statelor membre să dezvolte un cadru legal care să recunoască economia socială ca un al treilea sector economic (separat de cel public şi privat), respectiv să ofere suport financiar, instruire şi consultanţă şi să simplifice procedurile de înfiinţare a întreprinderilor din sectorul social. 

Economia socială poate juca un rol primordial în cea europeană, generând capital social şi fiind un incubator de afaceri. Ea impune un nou tip de economie, bazat pe valori democratice, o economie ce pune oamenii pe primul loc şi susţine dezvoltarea durabilă. În plus, ea ajută la reducerea a trei dezechilibre majore pe piaţa muncii: şomajul, instabilitatea locului de muncă şi excluderea socială a celor care nu au serviciu„, se arată în declaraţia scrisă.  

Potrivit doamnei Creţu, membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi chestiuni sociale a PE (EMPL),  cu toate acestea, economia socială se confruntă cu un obstacol foarte mare: lipsa de vizibilitate instituţională, cauzată de faptul că nu este recunoscută ca domeniu economic separat de cele două: public şi privat. Această lipsă de vizibilitate intră în flagrantă contradicţie cu importanţa deosebită pe care o au organizaţiile non-profit, cele care formează economia socială”. 

Cerem Comisiei şi statelor membre să dezvolte un cadru legal care să recunoască economia socială ca un al treilea sector, să impună reguli care să stabilească în mod clar ce entităţi pot opera în acest sector, astfel încât nici un alt tip de organizaţie să nu poată beneficia de finanţarea sau politicile publice destinate încurajării organizaţiilor non-profit„, se afirmă în declaraţie.  

În condiţiile actualei crize financiare care afectează deja economia europeană, şi mai ales având în vedere faptul că întreprinderile din economia socială sunt mai vulnerabile decât cele din domeniul privat şi de stat, cerem Comisiei şi statelor membre să ofere suport financiar, instruire şi consultanţă şi să simplifice procedurile de înfiinţare a întreprinderilor din sectorul social. Astfel, economia socială îşi va îndeplini eficient rolul său în contextul general al economiei europene, valorile economiei sociale fiind consistente în cel mai înalt grad cu obiectivele privitoare la incluziunea socială stabilite la nivelul UE: nu este vorba numai de combaterea sărăciei ci şi de acces mai uşor la resurse, drepturi şi servicii necesare cetăţenilor pentru participarea în societate„, conchide eurodeputata.

4 comentarii la “Gabriela Creţu pledează pentru recunoaşterea economiei sociale ca un al treilea sector economic”

 • Bogdan

  ‘În condiţiile actualei crize financiare care afectează deja economia europeană, şi mai ales având în vedere faptul că întreprinderile din economia socială sunt mai vulnerabile decât cele din domeniul privat şi de stat, cerem Comisiei şi statelor membre să ofere suport financiar, instruire şi consultanţă şi să simplifice procedurile de înfiinţare a întreprinderilor din sectorul social.’

  Am inceput comentariul (demand totodata) meu cu un citat care va apartine…
  Am o initiativa cu impact major asupra acestor probleme dureroase si din pacate din ce in ce mai cronice (la randu-mi fiind somer).
  Va solicit o jumatate de ora din timpul dvs. pretios, avand siguranta ca ma adresez persoanei potrivite, fiind si membra a unei comisii europarlamentare ce detine parghiile necesare contracararii acestor probleme!
  Va multumesc anticipat!
  P.S.: sper sa nu conteze (in)coloratura mea politica…

 • alina

  „Multumirea nu e un simplu act verbal,ci o stare a sufletulu”. Mi s-a intamplat ca om modest cu usurinta sa fiu pusa in inferioritate…le iese bine unora mai ales cand se afla cu cateva trepte mai sus…Nu fac parte din cei ce vor sa iasa in evidenta,nici din randurile groase de gura casca, dar poate ca ma aflu intr-un punct in care fara sa victimizez ,mi-e greu…daca as fi avut oportunitatea de a alege…dar uneori nu tu alegi,se intampla…Dar sa nu desfasor acum momente si momente…aduceri aminte sau fapte mai recente…incerc sa mi le scot repede din memorie dar…mai raman sechele…”SA CULTIVAM ATITUDINI NOBILE IN ACEASTA VIATA PRINTRE CARE UNA DE MARE PRET ;MULTUMIREA”.Va multumesc,d-na ,Gabriela Cretu.

 • Julia

  Buna Gabi. Ce PACAT ca o femeie ca tine talentata, inteligenta, coerenta si cu putere de mucna are pareri socialiste……Trebuie sa-ti spun ca iti admir calitatile, dar ma doare sa vad ca ti le irosesti in slujba unor idei gresite dupa parerea mea. O sa mai trec sa te mai citesc, si daca nu ma vei vorbi de politica, poate am sa si comentez….dar PSD-ul cu toata istoria lui pentru mine este ‘partidul dracului’.
  Sanatate.

 • gabicretu

  @Bogdan,
  Ia legătura cu cabinetul meu parlamentar și stabilim. Așa mi-e foarte greu; nici nu știu cine ești…
  @Alina,
  Speram să se gaseasca solutiile potrivite.
  @Julia,
  Dacă ai răbdare, citește editorialul de azi din Cronica Română. Este postat sub titlul Parerea mea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *