• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu pledează pentru trecerea problemei tulburărilor musculoscheletale pe agenda publică

Bruxelles, 19 martie  

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a participat, săptămâna aceasta, la o dezbatere privind problema tulburărilor musculoscheletale în contextul economic european la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai agenţiilor de cercetare ale Uniunii Europene, ai Ligii Europene Împotriva Reumatismului şi ai „The Work Foundation”, companie de cercetare din Marea Britanie. Doamna Creţu pledează pentru trecerea problemei tulburărilor musculoscheletale pe agenda publică românească, atât din raţiuni de sănătate a populaţiei cât şi din motive economice.  

Tulburările musculoscheletale sunt o serie de probleme de sănătate care apar prin suprasolicitarea corpului si includ tendinita, reumatismul, artroza, durerile de spate şi sindromul de tunel carpian.  

Aceste tulburări de lungă durată afectează o parte importantă a populaţiei europene, în speţă 16% din populaţia activă fiind totodată extrem de frecvente în România. Persoanele afectate întâmpină dificultăţi în a se integra pe piaţa muncii. Acest lucru are consecinţe importante de ordin economic si social, atât pentru cei afectaţi, cât si pentru angajatorii acestora. La nivelul economiei globale, ele dăunează competitivităţii europene.  

Pe agenda publică a României nu se află problema tulburărilor musculoscheletale iar acest lucru trebuie remediat. Trebuie luate măsuri la nivel naţional pentru a preveni apariţia acestor boli şi pentru a contracara efectele negative cauzate de aceste tulburări asupra sănătăţii persoanelor afectate, asupra integrării acestora pe piaţa muncii, şi asupra competitivităţii economiei româneşti. Este necesară o reamenajare a spaţiului social pentru ca persoanele afectate, a căror valoare umană este considerabilă, să poată participa pe deplin la viaţa socială„, a declarat Gabriela Creţu.    

Raportul aferent dezbaterii, care se bazează pe un studiu realizat în Marea Britanie şi publicat de către „The Work Foundation” în 2007, recomandă implicarea guvernelor şi formarea de parteneriate între pacienţi, angajatori şi specialişti în medicină. Raportul arată necesitatea diagnosticării si intervenţiei timpurii, a tratamentului si a practicilor de reintegrare a lucrătorilor afectaţi pe piaţa muncii. Acest lucru este important atât pentru sănătatea pe termen lung a persoanelor afectate, cât şi pentru a lupta împotriva impactului economic negativ pe care îl are pierderea productivităţii la nivel naţional şi european.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *