• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu susţine simplificarea regulilor şi accelerarea accesului la fondurile structurale

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, simplificarea regulilor şi accelerarea accesului la fondurile structurale şi la Fondul Social European. Doamna Creţu a vorbit în numele Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a PE (EMPL), fiind autoarea avizului EMPL privind simplificarea regulilor de gestiune financiară a fondurilor europene.


Intervenţia deputatei europene a avut loc în cadrul dezbaterii comune din plenul PE privind fondurile structurale. PE va vota joi aceste propuneri, iar primele plăţi în noul regim vor fi făcute începând cu luna mai.


Criza financiară a avut o consecinţă necesară pentru bănci dar distrugătoare pentru economie: politici mult mai prudente în privinţa creditelor. Efectele negative se resimt în economia reală, în special la IMM-uri dar şi la autorităţile publice. Acestea au proiecte menite să crească coeziunea socială şi regională, să creeze locuri de muncă, să valorifice resursele locale, să faciliteze intrarea/reintrarea pe piaţa muncii„, a declarat eurodeputata social-democrat.


Potrivit doamnei Creţu, „bugetul comun, de obicei important, este astăzi o sursă de finanţare indispensabilă pentru a stopa multiplicarea efectelor negative. Din acest motiv, EMPL susţine simplificarea regulilor şi accelerarea accesului la fondurile structurale şi la Fondul Social European. Pentru ţările mai puţin experimentate în accesarea fondurilor avantajul este dublu„.


În viziunea europarlamentarului PSD, sunt necesare şi binevenite: intervenţia instituţiilor financiare europene în aranjamentele de finanţare, modificarea structurii cheltuielilor eligibile, eliminarea plafoanelor pentru plăţile în avans.


Accesarea fondurilor nu este însă scop în sine. Impactul financiar depăşeşte 6,3 miliarde de euro; suma este considerabilă. Ca reprezentanţi ai cetăţenilor plătitori de taxe ne interesează ca fondurile să-şi atingă obiectivele pentru care au fost create. Acordăm astăzi un cec un alb dar solicităm transparenţa necesară în cheltuirea banilor. Sperăm şi la crearea unui precedent pozitiv. În trecut, numeroase iniţiative, mai ales sociale, au fost respinse cu argumentul lipsei de bază juridică. Modificarea acestui regulament dovedeşte, dacă mai era necesar, că unde este voinţă politică se găseşte şi bază juridică. Să nu uităm acest lucru”, a conchis Gabriela Creţu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *