Întâlnirea cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, 10 februarie, pe tema relațiilor cu parlamentele naționale și Semestrului european. Contribuția la discuții

Domnule Vicepresedinte,

Dragă Maroš Šefčovič,

Mă bucur să vă întâlnesc din nou, de data aceasta în București. Vă spuneam odată că jucați rolul de față umană a Comisiei Europene. Nu mă pot abține să nu spun astăzi că, personal, ați reușit să fiți această față umană dar, din păcate, politicile europene nu au  fost suficient de umane în această perioadă pentru numeroși cetățeni. Societățile noastre se confruntă cu un euroscepticism în creștere, inclusiv la nivel politic.

Ca socialiști, intelegem cât de dificilă poate fi gestionarea unei Uniuni Europene cu  piață unică dar 28 de sisteme diferite sau a unei monede unice fără bancă de ultim resort. Nu uimește pe nimeni faptul că trăim o iarnă a vrajbei noastre.

Oricum, situația este periculoasă și trebuie făcute eforturi deosebite pentru a nu intra într-un cerc vicios. Suntem de acord cu toții că buna guvernanță nu este deloc  bună dacă nu este și democratică. Fără legitimitate nu exista democrație. Nu e vorba doar de transferul competențelor; odată cu introducerea guvernanței economice și Semestrului european, parlamentele pierd în mare măsură decizia și controlul asupra felului în care este cheltuit banul public. Există riscul ca cetățenii să-și piardă și ei total încrederea într-o putere rămasă fără putere.

Pentru asta căutăm soluții. As dori să ne împărtășiți opiniile asupra a două dintre  răspunsurile date. In primul rând, mă refer la cooperarea interparlamentară. Ea este absolut necesară! Ma gandesc mai ales la coordonarea pozițiilor  între parlamentele naționale și Parlamentul European. În loc de cooperare, asistăm însă doar  la o acerbă concurență interparlamentară. Nu am realizat intensitatea ei ca membră a Parlamentului European sau chiar ca membră a celui național. Dar am fost, pentru o vreme, reprezentantă permanentă pe lângă instituțiile europene și am văzut cum se construiesc granițe și bariere, mai mult decât să se faciliteze trecerea lor mai ușoară…

O alta măsură prezentată drept cale de legitimare a deciziilor economico-financiare este implicarea parlamentelor naționale în guvernanța economică. Totul a fost gândit sub forma unor reuniuni și conferințe la Bruxelles sau în alte locuri din Uniune. Mai eficientă mi se pare dublarea Semestrului european cu un Semestru național. Sunt conștientă că este de competența noastră, nu a Comisiei, dar experiența dumneavoastră ne poate fi utilă pentru că sunteți dintre acei decidenți cei care știu bine la ce anume mă refer...

PS

Am aflat din cuprinsul răspunsului că avem aceeași opinie în proporție de 100%, cu ceva argumente în plus. Am mai aflat că, în Slovacia, țara de origine a vicepreședintului, tocmai s-ar sărbători ziua numelui meu; urările de bine dovedesc că Maros Sefcovic știe să-și îndeplinească elegant funcția de gestionare a relațiilor Comisiei cu celelalte instituții…

PPS

Dacă intervenția mea vi se pare într-o românească de lemn, s-a întâmplat din cauza faptului că o pregătisem  în engleză și a trebuit să o traduc pe loc. Cei care știu ambele limbi, știu ce dificil e cu echivalențele astfel încât aluziile să fie păstrate…

PPPS

Pentru cei care nu știu ce este Semestrul european/național, câteva explicații aici.

2 comentarii la “Întâlnirea cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, 10 februarie, pe tema relațiilor cu parlamentele naționale și Semestrului european. Contribuția la discuții”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *