• In General
  • pe

Las cumbres

Cumbre (culme) este cuvantul utilizat in spaniola pentru a desemna intalnirile la varf sau, mai englezeste, summit-uri…

Am folosit pluralul pentru ca au fost doua asemenea intalniri la Lima in saptamana care a trecut. Prima – a sefilor de state si guverne din Uniunea Europeana si America Latina – a fost organizata de guvernul peruan dupa regulile pe care cetatenii Bucurestiului le-au experimentat pe propria piele la inceputul lui aprilie; cu un plus de exagerare care se poate explica prin situatia mai putin sigura a regiunii si prezenta unor personalitati care nasc mari pasiuni politice…

Temele discutate – incluziunea sociala si combaterea saraciei, schimbarile climatice si energia – au fost mult prea generale si ample pentru ca reprezentantii a saizeci de state sa poata sa-si exprime ideile in doua runde de discutii fiecare a cate doua ore…

In realitate, punctul sensibil a fost semnalul politic pentru incheierea (sau amanarea) semnarii acordurilor de cooperare cu Uniunea Europeana si conditiile acestora. Despre fastul, splendoarea evenimentelor socio-culturale anexate programului, nu ma intrebati. Nu am participat la nici unul in ciuda faptului ca eram invitat special… In acelasi timp se desfasura cealalta intalnire – La cumbre de los pueblos – unde am avut acelasi statut.

Alternativa a fost organizata de diferite miscari sociale, sindicate, organizatii ale populatiilor indigene si pentru apararea drepturilor omului din Europa si America Latina. Pe parcursul unei saptamani, la Universitatea Nationala de Inginerie din Lima s-au purtat discutii pe aceleasi teme dar exprimand viziuni despre economie si societate bazate pe experiente cu totul diferite.  (va continua)

One Reply to “Las cumbres”

  • Valeriu Mangu

    Doamna Gabriela Cretu,

    Astazi, primariile sectoarelor 1 si 2 au primit si inregistrat cate o cerere motivata de radiere de pe listele electorale de alegatori a cetateanului Traian Basescu, dat fiind ca domnia sa detine mandatul de Presedinte al Romaniei.
    Al dvs., Valeriu Mangu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *