• In General
 • pe

Lăsaţi-l în pace pe Vanghelie!

Are calităţi extraordinare pentru politica noastră şi defecte pe măsura calităţilor. Dar toţi cei care  îl demonizează sau dispreţuiesc  îi asfaltează drumul spre vârf.

Un jurnalist  a înregistrat o discuţie privată şi a pus-o pe net. Cum nimic nu mai este privat  pentru un politician la noi, sar peste acest detaliu. Toate interpretările idioate şi agramate pe care le-am auzit astăzi la televizor pe seama comentariului făcut de Vanghelie nu fac decât să-i convingă pe cei care se doar privesc că Vanghelie are dreptate – prea multă incapacitate de a vedea defectele proprii, elitism nejustificat, lipsă cronică de morală . Mulţi dintre comentatori au nevoie şi ei de o oglindă în care să se uite dimineaţa deşi mă îndoiesc că ar ajunge la vreo concluzie…

Luaţi-mă în seamă! Nu vreau să-mi apăr colegul. Gurile rele spun chiar că îi datorez încetarea bruscă şi neprevăzută a carierei mele europene. Nu am pierdut însă şi uzul gândirii…

29 comentarii la “Lăsaţi-l în pace pe Vanghelie!”

 • Peter Gluck

  @Gabi curiozitatea fiind principalul meu defect si conform biografilor mei, singura mea calitate, pot sa te rog sa fii cevasi mai specifica cu prima parte a primei propozitiuni? Daca nu, atunci nu.
  Acest Congres PSD este o mana cereasca pentru mass-media. Rau pare a fi numai pentru PSD, dar poate ma insel. ce e acum o catastrofa poate fi o binefacere pe durata mai lunga.

 • gabicretzu

  @Peter,
  Supra-mediatizarea lui Vanghelie de această manieră îl victimizează (aminteşte-ţi cazul Băsescu); poate face rău partidului dar nu-i face rău lui Vanghelie. El are o calitate – spune lucrurilor pe nume de o manieră foarte directă. Asta lipseşte în politica românescă; din acest motiv atrage şi place omului obişnuit.
  La televizoare, mă ierţi, erau unii pe care îi cunosc (suferind de efectul de care tocmai ai scris); nici măcar nu înţelegeau sensul frazei şi se indignau de atacul la adresa intelectualilor şi de limbajul care zgâria urechile lor fine… Vai!

 • Bibliotecaru

  @ gabicretzu
  Gramatica este un punct de vedere. Ceea ce mi-a atins mie puternic atenţia, şi m-a şocat, este faptul că domnia sa afirmă că membrii PSD îşi trimit nevestele la produs… „indulgenţe”. Cât ar fi de privată convorbirea, în nici o circumstanţă afirmaţia „Nişte lepre! Ăştia îşi vând nevestele, ascultă-mă ce spun, ca să le dai o funcţie, îţi dă nevestele.” nu avea de ce să fie făcută. Pentru această afirmaţie domnul Daniel Vanghelie nu are nici cea mai mică scuză. Avea scuze domnul Mitrea cu colţii în beregată, aceea era o exprimare plastică, dar normală în modul de discuţie privat. Pe dumneavoastră nu va furnicat acea trimitere la nevestele „producătoare”? Nu pot să înţeleg cum îi puteţi găsi o scuză?

 • Peter Gluck

  @Gabi multumesc ptr lamuriri, eu am auzit si citit discursul pe Web.
  Interesant, in Info Kappa 54 (un numar clasic de acum) am crezut ca creiermeii imbatranesc si isi modifica nitel limbajul. Dar se vede ca nu
  in toate cazurile. Lucrand pe santiere si in fabrici cunosc bine acest limbaj si nu-mi zgarie urechile.Dar nici nu ma entuziasmeaza. Bravo lui
  Marean ca nu vorbeste in lozinci si formule chioare, dar atat.

 • gabicretzu

  @Biblio,
  Eşti absolut mortal. Mă pui în situaţia de a-l apăra pe Vanghelie; nu era asta intenţia. Mai curând era invers.
  Oamenii mai folosesc şi figuri de stil. Nu era vorba de femei, femei care ar fi fost jignite de vorbitor şi pe care ar trebui să le apăr. Era vorba de dorinţa de putere, arivismul, lipsa de morală a unora (zice „unii”) care vor funcţii cu orice preţ! „Şi-ar da şi nevestele pentru o funcţie…”. Se numeşte hiperbolă.
  Dar nu vreau să fac analiză de text. Am spus altceva; mediatizarea întăreşte anumite stereotipuri despre politicieni, stereotipuri care, dacă mai sunnt confirmate de nişte exemple reale, fac mare rău…

 • ileana

  Gabi ,
  Ai consumat o fraza eclatanta pentru a-l defini pe Vanghelie :”Are calitati extraordinare si defecte pe masura calitatilor” O fraza potrivita mai degraba in portetizarea lui Napoleon Bonaparte.Cine -i asfalteaza drumul spre glorie? Si nu inteleg carui om obisnuit place prea-des-numitul !!!
  Cine este de vina ca in interiorul PSD se joaca dupa reguli care permit ca asemenea oameni sa-si faca de cap ca la usa cortului (nu-i nici o metafora )? Scos din Ferentari ,dintre alegatorii lui manipulati cu revelioane si sacose , s-ar vedea exact cit pretuieste personajul,chiar si in fata omului obisnuit .Adevarata rampa de lansare i-a fost creata in interiorul partidului .
  Asta-i !Baietii isi baga picioarele (caci Vanghelie a devenit un brand ,o institutie discreta si stridenta in acelasi timp ,sub numele careia multi ca el fac manevre mai ceva ca in Scrisoarea pierduta).Mi-e clar ce tabere se confrunta si ,vai ,care are sorti de izbinda . Daca as fi Tata Noe ,as alege foarte putini din PSD ca urce pe Corabie.

 • ileana

  *
  portretizarea

 • Bibliotecaru

  @ gabicretzu
  Exact, asta era. Domnul Vanghelie a făcut cu hiper-bulă (a demnitarului). Adevărul este că discursurile domnului Vanghelie sunt pline de figuri de stil precum alegoria, antiteza, comparaţia, enumeraţia, epitetul, hiperbola, invocaţia, inversiunea, interogaţia retorică, personificarea şi repetiţia… Am uitat ceva?

  Domnul Vanghelie a făcut o mişcare de ballein cu o piatră în lac şi 10 filosofi se gândesc cum să o scoată. Parcă văd că va ajunge şi preşedinte de ţară… Tot a spus domnia sa că se gândeşte să participe la următoarele alegeri.

 • ileana

  Gabi ,vezi ca uneori gindirea este dusmanul ratiunii.Adica gurile rele spun ce spun si tu ,de dragul giondirii , nu accepti ca nenea este marele papusar .Cum sa se vada politica asa cum vrei tu sa se vada, cind jocurile sint facute de oameni ca el ?!

 • gabicretzu

  @Dragilor,
  În ciuda prieteniei pe care mi-o purtaţi, nu iubiţi, nu înţelegeţi şi nu cunoaşteţi partidul din care fac parte; nu împărtăşiţi nici valorile pe care, măcar de principiu, ar trebui să le apere.
  De ce vă obosiţi să vorbiţi despre ce se întâmplă în el!? Mai ales cu superioritatea celui care nu trăieşte în ţara noastră şi cu inocenţa celui de treisprezece ani (de la paisprezece, se mai pierde).

 • Peter Gluck

  @Gabi- poate ca ai dreptate in cazul meu; recunosc ca ma iau dupa aparente. Cu valorile, pe care in principiu ar trebui sa le apere
  insa nu ai dreptate- le pretuiesc.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretzu
  Cineva spune despre membrii PSD că-şi trimit nevestele să se prostitueze pentru funcţii şi noi, din afara partidului, nu împărtăşim valorile şi principiile PSD cuprinse în această afirmaţie? Păi dacă valorile şi principiile sunt legate de prostituţie, chiar că nu le împărtăşesc, chiar că nu le înţeleg, chiar că nu vreau să fiu alături de aceste principii. 😀

  Doamnă Creţu, încep să cred că starea de fapt este chiar fidel descrisă de domnul Daniel Vanghelie.

 • ileana

  Poti accepta ca este vorba despre obida ? Poate ca asa-zisa superioritate este doar diferenta intre media om politic si media om normal.
  Tot spatiul respirabil este ocupat de politica ,pe buna si pe ne-buna dreptate .
  Interventiile pe blog amendate de tine sint de la un cetatean onorabil care spera sa se ridice putin deasupra conditiei de cetatean turmentat.
  Iar partidul tau nu este un club,ci o grupare cu un statut care o priveste ,dar cu un program politic care ma vizeaza si pe mine ,e drept ca intr-un mod difuz .Iertati ,boieri dumneavoastra .

 • Bibliotecaru

  Să nu uităm că domnul Geoană a venit la putere în PSD promiţând respectarea statutului partidului, eliminarea oricărui abuz în aprtid, democratizarea decizională în partid… şi alte astfel de amintiri care au rămas amintiri.

 • gabicretzu

  @Dragilor, mai puţin Peter,
  Voi citiţi ce scriu şi spun eu sau ţineţi discursuri paralele!? Că nu înţeleg ce spuneţi. Aveţi iar vreo obidă şi vreţi să vă descărcaţi pe mine!? Am tot explicat pe acest blog, uneori până la detaliu, ce şi cum.
  Eu sunt coerentă cu mine însămi.

 • Bibliotecaru

  Doamnă Creţu,
  Cei care lustruiesc drumul domnului Vanghelie spre vârf sunt cei care pentru capacitatea de a strânge voturi a brandului Vanghelie îşi abandonează principiile. Domnul Vanghelie nu vorbea de unul singur acolo, şi nimeni nu a reacţionat. Acest servilism, folosirea domnului Geoană ca pe un paravan, ipocrizia şi lipsa de bun-simţ… dar mai ales lipsa de reacţie a color din jur care acceptă astfel de argumente, este colosală, de neînchipuit. Să fi fost în PSD, mâine propuneam excluderea din partid şi oamenii cu coloană vertebrală ar fi renunţat la sectorul 5 pentru demnitate. Mie mi se pare incredibil că nu se întâmplă aşa.

 • goe

  D-na Cretu, nimeni nu-l demonizeaza pe Vanghelie. E ca si cum ai demoniza un cimpanzeu pentru ca a furat o banana. Pe voi ceilalti va blameaza lumea pentru ca ati pus intr-o pozitie foarte inalta in partid un agramat interlop cu 4 clase.

 • ileana

  Ca prieten ,chiar imi pare foarte rau ca te-am suparat ,dar stii care e gindul secret (imi asum riscul sa presupun ),al unor oameni care scriu aici (de dragul tau )?
  Gindul secret este ca nu te potrivesti deloc ,dar deloc in tesatura PSD.
  Atita timp cit acest partid promoveaza asa niste oameni ,ma simt ca in nu-s care anecdota ,cu spectatorul care urca alergind pe scena ca sa-si salveze personajul principal din ghearele dusmanilor .Da ,cam asta e politica :Un monstru care iti rapeste prietenii.

 • gabicretzu

  @Ileana,
  Ai cam trăit şi prin casa unor psd-işti, unde se adunau alţi psd-işti, ani buni ai vieţii tale. Sentimentul oripilării morale era bine disimulat!? Nu l-am observat…

 • Bibliotecaru

  Aş duce gândul doamnei Ileana şi mai departe.
  Aş spune că PSD-ul îşi condamna doctrina şi menirea pe care o are social alături de celelalte partide ale României, de dragul a câtorva oameni în partid.

  Românul s-a cam săturat să sufere din cauza camarilelor politice, nu mai vor fi suportate luptele pentru putere, poporul va dori la un moment dat puterea pentru el şi va mai face o revoluţie, şi încă una, şi încă una…

  Actual politica nu face politică, ci un joc de copii „de-a politica”.

  Eu nu am nici o problemă că domnul Daniel Vanghelie a ajuns primar, de altfel i-am luat de fiecare dată apărarea în acest sens, problema mea este că a ajuns un important lider politic fără să aibă habar de politică. Şi nu este vorba numai despre el, foarte mulţi lideri ai politicii româneşti au ajuns sus fără măcar a înţelege noţiunile doctrinare de bază, sau măcar a ştii exact ce este aceea doctrină (confuzia cu programul de guvernare este aproape generalizată în masa politică). Nu s-au apucat să citească despre ce înseamnă de fapt politica nici măcar când au ajuns sus.

  Lipsa de logică este că dacă „nu ştiu cine” spune la TV „nu ştiu ce” despre partid, este dat afară. Domnul Vanghelie spune ce a spus şi nici măcar nu este mustrat în mod direct, ci prin intermediul televiziunii. Eu îl văd pe domnul Vanghelie înconjurat cu hârtii compromiţătoare, înregistrări numai bune de dat la presă… altfel nu-mi explic cum de i se supun toţi. Nu aş băga mâna în foc că toate „dezvăluirile” venite de-a lungul timpului din PSD nu sunt marca „Vanghelie-Hrebenciuc”. Nu bag mâna în foc nici pentru arhiva de la Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne, prea era serioasă gluma.

  Doamnă Gabi Creţu,
  Eu vă întreb direct, chiar dacă răspunsul este greu de dat. Vă are Daniel Vanghelie cu ceva la mână, vă şantajează cu ceva? Nu trebuie să spuneţi cu ce, doar da sau nu.

 • ileana

  Gabi ,
  Pentru mine ,a fi pesedist nu e ceva intrinsec fiintei tale ,ce Dumnezeu !!!!
  As pune muzica dramatica,dar te las pe tine sa alegi .
  Vremurile pe care le evoci au ramas in mintea mea insotite de aerul sinceritatii liminare ,al caldurii sufletesti ,al dialogului intelectual cinstit .
  Nu pastrez in memorie nici o sedinta PSD ,chiar nu-mi amintesc sa fi facut vreodata macar un pas de acest fel . Nu consider ca e un motiv de lauda sau de oprobriu,este doar realitatea.
  Spuneai ceva despre consecventa ta .Eu chiar te cred ,cind este vorba de acele valori pe care le invoci ,dar pe care nu le poate confisca un partid .Daca ma manifest scriind este dintr-un reflex al dialogului cu tine ,fie si in contradictoriu .Hai sa -mi mai acord o sansa ,inainte de a spune , precum Eminescu :”Non idem est ,si duo dicunt idem „

 • Iceflame

  Ai dreptate Gabi. Eu nu iubesc PSD. Eu doar pretuiesc niste oameni de acolo si nu-i suport pe altii. Atat.

  Din afara insa se observa ca, numitul Marean si disperatul (dupa functie) Geoana, tarasc o formatiune semi-anesteziata intr-un derizoriu semi-caricatural.

  Se pare ca s-a format un soi de suprastructura ce actioneaza in numele membrului de rand al PSD, fara a avea insa acordul direct al acestuia.

  E bine? E democratic?

  Nu stiu, intreb si eu pe cineva din interior, pe cineva care e de presupus ca iubeste partidul…

 • Bibliotecaru

  @ ileana
  🙂
  Cine este „acelaşi dascăl”?

  Poate că ar trebui redată poezia eminesciană ca să înţelegem şi noi despre ce este vorba…

  Noi amândoi avem acelaşi dascăl,
  Şcolari suntem aceleiaşi păreri…
  Unitul gând oricine recunoască-l.
  Ce ştii tu azi, eu am ştiut de ieri.
  De-aceleaşi lucruri plângem noi şi râdem…
  Non idem est si duo dicunt idem.

  Tu zici că patria e-n decădere,
  De râs şi de ocară c-au ajuns;
  Când cineva opinia mi-ar cere,
  El ar primi tot astfel de răspuns,
  Ca de ruşine ochii să-i închidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  Căci din adâncul gândurilor tale
  Răsare ură din al meu amor.
  Tu ai vrea tot să meargă pe-a sa cale,
  Eu celui slab îi sunt în ajutor.
  Cu-acelaşi gând, noi totuşi ne desfidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  Pe mine răul, deşi râd, mă doare,
  Mă ţine liniştea vieţii-ntregi;
  Iar tu uiţi tot la raza de splendoare
  Ce-o varsă-asupra ta a lumii regi…
  Ş-ai vrea cu proprii mâni să ne ucidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  E greu a spune ce deosebire
  Ne-a despărţit, de nu mergem de-a valma.
  Şi s-ar vedea atunci fără-ndoială
  Când noi ne-am scoate sufletele-n palmă,
  Ca-ntregul lor cuprins noi să-l deschidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

 • gabicretu

  @Biblio, Ileana, Goe, Iceflame, care mai sunteţi…
  Îmi permiteţi să închei această discuţie. A devenit elucubraţie, mă iertaţi. Că nu merită să-l ascultaţi pe Vanghelie, pot înţelege; are explicaţii. Că nu înţelegeţi nimic din ce spun, este deja neexplicabil, indiferent de poziţiile noastre politice diferite, de formaţia intelectuală şi mai diferită, etc.
  Întrebarea despre posibilul şantaj la care m-ar supune cineva este profund jignitoare şi o consider ca atare. Este şi ridicolă; nimeni nu te poate şantaja să-l înjuri, chiar şi cu inteligenţă şi eleganţă.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Intenţia mea nu este să jignesc pe nimeni, nici măcar pe domnul Vanghelie, dar consider că este foarte probabil ca domnul Vanghelie „să aibă la mână” diferiţi membrii ai PSD, altfel nu se explică cum acesta are un cuvânt atât de puternic în partid. Eu îl percep în acest moment pe domnul Vanghelie drept cea de a doua autoritate a PSD-ului, dacă nu prima (în cazul în care domnul Geoană a ajuns un lider de faţadă).

  Domnia voastră nu sesizaţi nemulţumirea membrilor de partid? Nu este vorba despre lipsa de eficacitate a partidului în alegeri, este vorba chiar despre lipsa vocii intelectuale şi raţionale în PSD. În afară de domnul Ion Iliescu şi, parţial, de Adrian Năstase, nici unul dintre liderii PSD nu au reacţii intelectuale. Oamenii se sperie când văd la vârful partidului înflorind mârlănia, băşcălia, traficarea intereselor…

  Reacţia pe care o aşteptam de la domnia voastră, mai ales pentru că ştiu preocuparea pentru rolul femeii în societate, era o condamnare fără drept de apel la adresa domnului Vanghelie. Sigur, ca membru de partid aveţi o poziţie delicată, personal nu aş fi putut accepta însă aşa ceva.

 • Iceflame

  @ Biblio

  Chestia cu avutul la mana se poarta peste tot in politica romaneasca, ai dreptate in acest sens.
  Sa o includem insa pe Gabi in aceasta mocirla mi se pare totusi cam mult, chiar daca, uneori, exprimarea ei seamana cu mersul atent pe sarma…

  @ Gabi

  Elucubrant este mediul in care traim, elucubranti sunt cei care ani la rand au avut in mana fraiele Romaniei si care ne-au adus in acesta situatie si da, mai elucubram si noi din cand in cand. Poate e de inteles…

 • Bibliotecaru

  @ Iceflame
  Încă o dată, nu am vrut să jignesc pe nimeni… doar am vrut să subliniez că astfel de reacţii, cu atât mai mult din partea unui lider al celei mai importante organizaţii a PSD, nu trebuie tratată cu delicateţe. Faptul că mulţi pesedişti au fost excluşi din partid pentru vorbe mai puţin grele şi domnul Vanghelie este mângâiat pe frunte în timp ce e certat, mă face nu numai să-mi ies din pepeni, dar să şi cred că există o oarecare condiţionare între persoana sa şi alţi membrii PSD… altfel nu-mi explic. Nu este sectorul 5 al capitalei atât de important încât un întreg partid să înghită orice afront din partea unui singur om. Nu e de mirare că dl. Vanghelie a început să se creadă liderul de facto al partidului şi nu mai îl interesează prea tare cine iese preşedinte.

 • Bibliotecaru

  Văd că intru la moderare… 😀

 • Bibliotecaru

  Văd că am ieşit din moderare… 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *