• In General
  • pe

Liceeni la Strasbourg: Gabriel Coada-Lata

Am castigat o excursie la Strasbourg. Acesta a fost mesajul pe care l-am primit intr-o zi de februarie cand ma intorceam acasa de la scoala. Colegii mei spuneau ca eram alb la fata si ca pt cateva secunde nu am putut zice nimic… era totusi un premiu foarte mare castigat prea usor.Tot ce am facut a fost sa dau un test, un singur test, si despre ce anume? Despre Europa, despre Romania, dspre lumea in care traiesc, in final despre viata mea. Insa se pare ca instinctul meu nu s-a inselat: prea usor…era prea usor, suspect de usor pentru mine , care m-am obisnuit ca lucrurile sa nu mi se mai para usoare. Si intradevar, examenul cel mai greu nu a fost testul ci excursia in sine.

Sa vorbesc despre locurile pe care le-am vazut nu ar fi cel mai corect lucru, pentru ca pana la urma scopul in sine al acestei excursii nu a fost vizitarea vechiului continent , cel putin din punctul meu de vedere, ci de a invata si a cunoaste modul in care functioneaza U.E. si in fine viata cotidiana a europenilor. Intradevar am cunoscut niste oameni extraordinari, un grup de romani, care paradoxal, desi erau europeni, in alta conjunctura poate nu i-as fi numit astfel si de care nu m-as fi atasat atat de mult. Este ciudat cat de important este sa fii alaturi romani cand esti in alta tara, sa poti vorbi o limba pe care multi o trateaza cu dispret, si aici ma refer la tinerii din Romania care o vorbesc din ce in ce mai prost, folosind un amalgam de expresii imprumutate din alte limbi. Insa nu vreau sa continui pe ideea asta ci vreau sa subliniez unitatea pe care grupul nostru de romani a capatat-o in spatiul extern, dar care la intoarcerea in tara parca s-a ameliorat. De ce nu putem fi la fel de uniti si in Romania? Eu cred ca asta este calitatea cea mai mare pe care o au celalte popoare europene, considerate mai civilizate.

Aceasta fiind o impresie mai generala as vrea sa vorbesc si despre mine si despre ce am simtit in aceasta calatorie,despre cum m-am descurcat la acest “examen”. Am cunoscut oameni cu interese, conceptii si gandiri atat de diferite fata de cele ale mele incat de multe ori am ramas pe ganduri. Pot afirma sincer ca de mult timp nu am mai invatat ceva folositor de la cineva, insa in excursia am fost surprins sa descopar atatea fete ascunse atat ale mele cat si ale celor din jur. Poate ca la final nu m-am descurcat atat de bine la acest “test” dar sper ca in ciuda unor scapari ale mele (si in unele cazuri chiar greseli de neiertat) ca fiecare sa-mi acorde macar, o nota de trecere.

Cat despre vizita la Parlamentul European a fost un moment minunat, un moment cand am simtit si eu ca as putea raliza important in viata .Din fericire/pacate sunt hotarat sa nu intru in politica si de aceea poate pentru mine nu ar conta atat de mult; insa daca cel putin unul din elevii cu care am fost in excursie se va hotari sa intre in viata politica sunt convins ca Romania nu va avea decat de castigat si ca acela va pune umarul la cladirea unui viitor mai bun atat pentru tara noastra cat si pentru Europa.

Coada-Lata Gabriel
Grup Scolar “Stefan Procopiu”, Vaslui

Pentru alte opinii ale liceenilor din Vaslui care au fost in vizita la Strasbourg, dati click aici

One Reply to “Liceeni la Strasbourg: Gabriel Coada-Lata”

  • Gabriela Cretu

    Nimic aiurea nu s-a intamplat!? Vreo intamplare care sa dea savoare calatoriei? Doar niste tineri (si mai putin tineri) intr-o excursie de studii!? Simt ca vreti sa ma mintiti; pastrati pentru voi amintirile si nu vreti sa le impartasiti cu altii (adica cu mine)
    E din cauza comunicarii publice!? (ca pana la urma blogul e un fel de presa…)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *