Lumesti

Ce fac

Traiesc in Romania. Dar nu traiesc ca tot omul linistit, pe canicula. Renovez un locsor unde sa stau in Bucuresti. Politica este treaba costisitoare iar la hotel e bine sa stai; dar dupa ce platesti, iti vine sa scrii o drama cu titlul  Efectul notelor de plata supradimensionate asupra buzunarelor  normale. Nu mi-am imaginat cat de costisitoare este  inainte de a incepe sa caut instalatori, zugravi, mobilier… Nimeni nu respecta termenele, toti ma intreaba pe mine ce anume trebuie sa faca, fiecare are preturi exorbitante, calitatea lucrarilor este… nu-i. Regret deja ca nu m-am facut instalatoare de obiecte sanitare.  Si toate astea pentru treizeci de metri patrati, nu pentru Casa Poporului… Prietenii se distreaza pe seama mea; considera ca e o terapie utila pentru sentimentul ca esti inutil.

Ce citesc

Vreo zece carti in acelasi timp, ca de obicei. Doar ca mai putin timp decat de obicei. Astazi va spun doua. Nu va veti mira, cu certitudine. Ma delectez savurand, fraza cu fraza, un roman politic superb a lui Jose Saramago – Eseu despre luciditate. Eu il citesc in spaniola, ca sa evit deprofesionalizarea (sic!). Am descoperit insa la targul de carte, cu mare placere, ca mai multe romane ale lui Saramago sunt traduse in romaneste  la Polirom. Cea despre care vorbesc este printre ele.

A doua este Le sexe du militantisme, o lucrare colectiva care face o demonstratie de autentic gender mainstreaming (adica fac o analiza din perspectiva de gen) a miscarilor sociale, de la  sindicate la anarhisti, de la lupta anticolonialista sud americana la cea a homosexualilor, de la comunisti la feministe. Concluzia care decurge este fara echivoc: toate sunt structuri patriarhale care reproduc si perpetueaza la nivel social  inegalitatea dintre femei si barbati. Miscarile sociale ale istoriei exclud femeile in aceeasi masura ca politica oficiala;  la nivel conceptual si practic. Lucrul se intampla in ciuda implicarii  semnificative a femeilor in declansarea si desfasurarea miscarilor sociale…

(continuarea, maine)

3 comentarii la “Lumesti”

 • Peter Gluck

  Draga Doamna Consilier Onorific!

  Am zis ca esti in vacanta ca tot omu’ si sa nu te deranjez. Dar vii aici cu o chestiune care este legata
  direct de tema viitorului meu editorial- MISTER.
  Fiindca este un mister cum NU actioneaza fortele capitalismului si concurenta dintre meseriasi- in loc sa-i indemne sa lucreze mai bine si- esential!- mai bine ca altii are exact efectul invers. E ca si cum (ca sa folosesc un cliseu vechi de tot)- un concurs de saritura in inaltime se transforma intr-un concurs de
  cine ingroapa mai adanc stacheta.
  Ce forta malefica, ce blestem face ca existenta concurentei sa nu mai aiba efect? Mare mister!

  Daca, la randul tau, imi propui mie un post de consilier te voi sfatui sa incerci tratarea cu bauturi tari a meseriasilor, in unele cazuri in stare de ebrietate astia sunt ceva mai cinstiti, treaba practica tot o fac instinctiv. Vei observa ca astia beau bere
  si berea nu are acest efect pozitiv,ba ii tampeste si mai mult, probabil temporar.

  Probabil ai un doctor de familie, in sens real- prieten.
  Nu ai si un instalator de familie?

  Dar sa incercam sa descriem si rezolvam misterul inainte ca vreun om agresiv si nedrept sa spuna ca si cu politicienii s-a intamplat ceva similar cu instalatorii, ceea ce ar fi o barfa revoltatoare fara nicio justificare.

 • Bibliotecaru

  Un pont… există filmuleţe care te învaţă cum să faci instalaţii. Există şi o carte, bogat ilustrată şi foarte scumpă, pe la Bricostere sau Praktiker. Adevărul este însă că oricât te-ar învăţa ei (cu alte cuvinte oricât ai cunoaşte instalaţii) până la urmă ai nevoie de scule. Achiziţionarea tuturor sculelor este mai scumpă decât să chemi instalatorul.

 • doinaş

  Un alt truc ar fi niste gaz ilariant.
  Acum doi ani cand mi-am renovat casa- adica un apartament de 3 camere-a durat din 16 mai pana in 10 octombrie. Si am locuit in ea ca, de, unde sa te duci… s-a dus in schimb mesterul la Paris in intervalul asta sa-si cumpere masina, ca atunci il lovise amocul. Asta in august dupa ce, inainte, ma lasase in aer o saptamana ca sa-si faca buletinul, sa poata pleca.

  Dupa doua zile m-a sunat sa-i cumpar bilete de avion sa se intoarca…fusese jefuit la Paris de mai toti banii….(11 000 de euro)

  I-am trimis… ce era sa fac.
  Cand s-a intors, a fost bolnav doua saptamani de suparare…si abia apoi s-a reapucat de treaba…

  Zambeste, Gabi…Mai discutam in octombrie tema asta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *