• In General
 • pe

Ma pricep la politica!

Nu am inceput sa-mi ridic osanale, nici sa descriu fapte de ordinul evidentei (sic!). Titlul reprezinta doar o traducere neaosa pentru iKNOW Politics . Ce este iKNOW Politics?! Este reteaua mondiala virtuala a femeilor din politica; este o retea reala dar care functioneaza in spatiul virtual, beneficiind de avantajele pe care internetul le ofera, inclusiv femeilor…

Se adreseaza politicienelor foarte experimentate, celor mai noi dar si femeilor care nu au avut inca curajul sa faca pasul inainte; ofera o baza de informatii exceptionala, forumuri  pentru discutii si dezvoltarea cunoasterii si un cadru organizat pentru a impartasi practici si experiente utile. Totul, in patru limbi (engleza, franceza, spaniola si araba). Cred ca se adreseaza in egala masura si barbatilor  desi o limba comuna deocamdata lipseste…

Ieri a fost lansarea in Europa. Evenimentul saptamanii pentru femei, fara indoiala, desi acesta saptamana este una in care, de bine de rau, femeile sunt ceva mai vizibile… A avut loc o dezbatere de trei ceasuri absolut remarcabila, cu femei (si putini barbati) din colturi diferite ale lumii care au impartasit cate ceva  despre relatia lor cu politica.

Doua concluzii mai vechi mi s-au reconfirmat. Prima este esentiala pentru construirea unei solidaritati fara granite intre femei: nimic nou, nimic diferit sub soare. Ca traiesti in Uganda sau Olanda, in Statele Unite sau Maroc, in Italia sau Romania, ca esti alba, neagra, educata sau nu, experienta politicii este aceeasi pentru noi (ca si alte experiente, de altfel).

A doua concluzie e ceva mai trista. Odata, Anita Gradin mi-a spus „Fiecare generatie trebuie sa lupte pentru propria sa egalitate. Nimic nu e cucerit pentru totdeauna…”. Privind la participante am avut impresia ca aceste femei exceptionale, adevarate luptatoare pentru a gasi un loc femeilor in lumea noastra, au ramas singure pe baricade si imbatranesc acolo. Dar nu spiritual! In spatele lor nu e nimeni sau sunt prea putine voci care sa preia stafeta. Noua generatie, care a primit multe de-a gata, nu s-a trezit inca…

Pentru trezirea celor de orice generatie, iKNOW Politics este un instrument inestimabil. Accesul e gratuit dar nu degeaba! Veniti!

14 comentarii la “Ma pricep la politica!”

 • suzzy

  In tipologia creata de Schwarzenberg femeia in politica se numeste ” non femeia politica”, stiti care este argumentul lui?
  Unul destul de revoltator pentru noi femeile, si anume, el spune ca odata intrata in politica, femeia isi pierde din feminitate, si devine doar un dur om politic, o barbata politica…
  Postul dumneavoastra a picat la tanc, desi Schwarzenberg crease aceasta tipologie a oamenilor politici prin anii 70, sunt sigura ca in zilele noastre ” femeile se pricep la politica” si raman feminine…
  Este extrem de binevenit faptul ca femeile se unesc, chiar daca poate numai in mediul virtual, ca sa demonstreze ca pot…
  Sincer, eu o vreau pe Hillary presedinta a SUA, sa demonstreze ca o femeie stie intr-adevar politica, si mai ales ca nu exista de fapt ” non femeia politica” o femeie ramane femeie orice ar fi!

 • Mihai Epure

  @Suzzy
  N-am citit inca nimic in „I Know politics” asa ca nu pot spune nimic inca despre nici o teorie formulata. Pot spune insa citeva lucruri despre Hillary:
  Prin actiunile sale,Hillary Clinton nu demonstreaza numai faptul ca femeile pot fi politiciene ci si faptul ca pot fi foarte bune la politica. Ca politician este extraordinara, perfecta as putea spune! Iti spune ce vrei sa auzi si este in stare de orice ca sa isi atinga telul. Poate prea mult! Trecutul insa o vineaza si nu poate scapa de el. De aceia Obama este o alegere mai buna pt americani in general. Si inca ceva: cind Hillary vorbeste despre clasa de mijloc, vorbeste din rapoarte facute de altcineva nu din experienta proprie! Obama insa, afost acolo si are cunostinta de cauza in direct.
  Oricum, nu conteaza care din cei doi ajunge in White House atita timp cit McCain nu ajunge!

 • suzzy

  Mihai,

  Mie mi se pare ca daca SUA o sa aiba ca presedinte o femeie, politica sa externa va fi mai putin agresiva, cel putin asa imi place sa cred.
  Nu stiu de ce zici tu ca Obama este o mai buna alegere pentru americani, eu nu cred ca americanii sunt pregatiti sa aiba un presedinte de culoare si daca el va castiga investitura la democrati, sunt aproape sigura ca ar pierde in fata lui McCain…
  Mie mi-ar placea o schimbare, mi-ar placea o femeie la putere, o femeie care sa aduca echilibru in politica internationala (poate sunt eu prea visatoare in acest sens )…

 • Mihai Epure

  @suzzy
  Hillary bate apa-n piua cind vine la politica externa. Promoveaza aceiasi politica pe care sotul ei a promovat-o:prietenie dar cu considerentul ca USA o ofera si face primul pas deci isi rezerva superioritate.Faptul ca ar fi prima femeie care ar deveni presedintele US nu este relevant cu nimic in privinta politicii externe: iranienii ar fi tinuti la distanta, Irak lasat de izbeliste, Cuba lasata cu embargo samd. In continuare relatiile cu tarile arabe ar fi bazate pe petrol, cu Rusia pe impartirea sferelor de influenta iar cu China politica de nepasare fata de sclavagismul practicat in industrie nu ar deranja-o cu nimic. Daca nu ma insel, politica fata de China i-ar aduce chiar foloase. Sare-n sus si tipa ca militeaza pt drepturile femeii:praf in ochi. In momentul de fata, este sustinuta in general de persoane mai in virsta, aproape de pensie sau la pensie si in majoritate femei. Asta e doar solidaritate de generatie nu este neaparat credinta intr-o alegere buna. Obama insa, este sustinut de toate virstele(in special de tineri) din toate paturile sociale pt ca au incredere in el, in schimbare inauntru si afara. Politica externa care ar promova pace si intelegere, tratative purtate pe picior de egalitate, ajutor pt Cuba si rezolvarea corecta a problemelor din Irak, tratate economice cu restul tarilor lumii care sa sustina competitia pe baza de calitate si eficienta nu pe plata scazuta afortei de munca, samd. Si faptul ca e de culoare, nu prea are importanta decit pt extremisti. Sint extremisti insa care mai degraba ar alege un barbat de culoare decit o femeie, fie ea „cea mai alba”. Cit il priveste pe McCain, i-ar face probleme lui Hillary din cauza sotului(Bill Clinton). Impotriva lui Obama insa, singurul lucru pe care l-ar putea spune e „tu esti negru, eu sint alb”, ceia ce ar trage dupa sine pierderea alegerilor de catre McCain. In rest, e copil mic pt Obama!!!

 • Bibliotecaru

  Îmi cer scuze, vin cu o problemă a ţării, off-topic.
  Un „insider” mi-a adus la cunoştinţă că mult trâmbiţata implementare a programului de identificare a parcelelor agricole în funcţie de sistemul de blocuri fizice, care acoperă Romania (adică în LPIS), o mare victorie APIA (Agricultural Payments and Interventions Agency), ar avea nevoie de un server cu 16 procesoare care costa vreo 20.000 de euro. Eu ştiu că este buget de austeritate, dar de acest program depind tot felul de fonduri europene injectate în agricultură. Ce spuneţi, interveniţi cu un lobby politic pentru rezolvarea acestei probleme?

 • Cathy

  Imi cer si eu scuze, Bibliotecarule, dar am o intrebare: n-are Guvernul acestei tari 20000 de euro???? Daca n-are, inseamna ca suntem chiar o tara saraca (eu cred ca si in Nigeria s-ar gasi banii astia). Vai de capul nostru! Daca are si nu-i da, inseamna ca e prost.

 • iceflame

  @Suzzi:Marea Britanie are o regina si la un moment dat a avut si ca prim ministru o femeie.Surse argentiniene sustin ca,politica externa pe care Anglia o promova pe atunci nu ar fi fost chiar lipsita de agresivitate…

 • Rodica

  Multumesc Gabi pentru baza de informatii, e nitic de citit dar toba te faci daca ai rabdare. Am inceput cu Romania (National Human Dev. Report). Si de unde incepea promitator cu cat stam noi de bine la capitolul educatie cel putin comparat cu restul esticilor si central-europenilor si cum administratia publica este supla si necostisitoare pentru stat (tot prin comparatie) si alte cateva lucruri de bine, sfarsitul e jalnic. Sumbre statistici: Un doctor pentru o mie de locuitori in mediul rural si numarul in abrupta crestere de la an la an?!!
  SI 5% reprezentarea femeilor in Parlament cand ele reprezinta in mare 50% din populatie si 50% din populatia activa si 50% din populatia activa cu studii medii si peste medii? Iarasi diferenta foarte mare in putere de cumparare si gender based GDP … vorba ta ca trebuiesc stranse randurile.

  Si totusi numai indemnuri nu vor fi de ajuns. Trebuie lucrat la pus bazele “educatiei cetatenesti” de cum ajung in scoala fetitele. Trebuiesc trecute la citit ziarul in fiecare zi, macar un articol pe zi. O ora pe zi pentru „educatie cetateneasca” (nu’sh de ce suna ceausist?), studiului organizarii societatii, familiarizate micutzele cu abstractiunea din notiunea politica incat sa nu fie intimidate la vederea ei, sa fie ajutate sa inteleaga si sa pastreze in minte ca este vorba mereu despre ele si familiile lor indiferent ca suna „a gol” uneori etc etc
  merci inca.

 • Bibliotecaru

  @ Cathy
  Îi are, dar se pare că de la 20.000 de euro la un server este cale lungă. Poate este de vină legea care cere o procedură complicată la o achiziţie, nu ştiu. Din câte am înţeles bani sunt aprobaţi sau în curs de aprobare, programul software este declarat în derulare, există chiar un site la care poţi apela în condiţiile în care eşti un ţăran cu aplicare spre ştiinţa internetului, dar serverul special care să colecteze şi să prelucreze informaţia este încă neachizionat, în consecinţă nu este în funcţiune. Şi eu m-am mirat, mai ales că deja APIA trecuse deja prin scandalul ATV-urilor.
  Eu mi-am exprimat îngrijorarea mai ales că ştiu că agricultura nu e tocmai un trandafir îmbobocit în ochii europenilor. Ştiu că există şi un termen limită pentru absorbţia fondurilor europene legate de acest program… Înţelegi îngrijorarea mea, nu-i aşa?

 • suzzy

  Iceflame,

  Poate ca ai dreptate…
  Politica dusa de Margaret Tatcher nu a fost neagresiva, dar in perioada actuala cred ca o femeie sef de stat va recurgela dialogul dintre popoare, si nu la interventii armate.
  Asa cum replica si Mihai, poate ca Hillary impartaseste aceleasi convingeri politice ca si sotul ei, insa, daca privim insper perioada in care acesta a fost presedinte SUA nu au existat interventii militare decat in cazuri umanitare ( vezi Kosovo, Somalia, etc) si care au respectat normele de drept international.
  Noi femeile nu agreem violenta, si asta pentru ca o mare parte dintre semenele noastre sunt supuse violentelor de diferite feluri…
  Cred ca o femeie este mai sensibila la nevoile de securitate a semenelor ei si a copiilor, este mai sensibila la crizele umanitare care au loc in lume, si dupa cum spuneam mai sus, sunt convinsa ca ar analiza , nu cu mintea ci mai mult cu inima inainte de a lua o hotarare care ar afecta populatia civila.

 • iceflame

  @Suzzy;cred ca femeile trebuie intr-adevar sa fie mai prezente in structurile de decizie,dar asta nu pentru ca ar fi mai bune decat barbatii ci pentru o reprezentare justa si echitabila…Stim cu totii ca exista nenumarate femei mai bune decat nenumarati barbati si nenumarati barbati mai buni ca nenumarate femei…Ideea nu este de a starni un „razboi” intre sexe pe tema asta ci de a pune lucrurile in ordine si de a elimina cat mai rapid posibil reminiscentele secularei si injustificatei discriminari…In ceea ce il priveste pe domnul Clinton(care intre noi fie vorba e cu multe clase peste George W)nici dumnealui nu a fost vreun ingeras de presedinte;sa nu uitam ca in timpul mandatutui sau,tara vecina Iugoslavia a fost facuta varza…Despre Hillary,nu stiu prea multe,insa doamna asta nu imi place pur si simplu la prima vedere.Il prefer pe Obama.Dar cum nu noi alegem pe acolo,hai sa vedem cum e cu femeile in politica pe plaiurile noastre,ca aici lucrurile stau cu mult,cu mult mai prost decat peste ocean…

 • Mihai Epure

  „Noi femeile nu agreem violenta…”, sint in general de acord. Sa nu uitam insa celebra declaratie a lui Bill Clinton:”I did not have sexual relations with that woman!”. Stiti ce-a facut Hillary?! I-a invinetit un ochi lui Bill! Si nu cu mina sau cu pumnul ci cu o vaza!
  Daca aia nu e violenta atunci nu stiu!

 • Emil Pfeiffer

  Doamna Cretu,
  In definitiv grecii numeau omul „zoon politicon” deci de ce nu? Au dreptul si femeile sa faca politica asa cum au dreptul si ceilalti. Felicitari si la rezultate notabile!

 • Rodica

  Uite si o floricica de gand pentru Gabi: intru ridicarea randurilor care sa se stranga la indemnul tau peste 20 de ani si de 8 martie deschide tu portile sediului PSD o ora pe zi. Ora “Cititi ziarul cu Gabriela Cretu”. Daca ai o ora fixa in program dedicata cititului presei ai putea sa tii un fel de “porti deschise” si sa primesti fetite intre 7 si 10 ani lunea, intre 10 si 12 ani martea etc, ca sa cititi ziarul „impreuna” in tacere sau impartasind … Fara presiune…
  Am vazut un interviu cu Anita Gradin luat de un profesor de la Berkley si o descosea despre cum si de ce a ajuns ea in politica si reiesea ca cea mai mare influenta trebuie s-o fi avut discutiile purtate seara de seara in jurul mesei de catre parintii ei (in timpul celui de-al doilea razboi mondial) si cititul ziarului cu bunica ei …
  Pe scurt ma gandesc ca putine fetite isi vad mama citind ziarul si discutand politica acasa si ca ar trebui… inspirate. SI cand nu esti tu la sediu pot citi cu fetele din echipa ta etc
  La multi ani/ R

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *