• In General
 • pe

Mai e ceva de furat in Romania!

Guvernul privatizeaza prin licitatie publica cu strigare (!) „Antibiotice” Iasi. E un atac la siguranta nationala, daca natiunea e formata si din oameni vii… Efectele le vom vedea in preturile medicamentelor. Repede. Din pacate.

15 comentarii la “Mai e ceva de furat in Romania!”

 • Bibliotecaru

  Nu ştiu dacă ar fi un lucru nou privatizarea în condiţiile în care ar exista o concurenţă reală în piaţa medicamentelor din România. Sunt convins că dacă nu ar exista metoda de compensare, piaţa medicamentelor ar scădea la 0,1%. Compensarea medicamentelor ţine preţul scăzut, nu piaţa. Şi aici vorbim de jocul intereselor. Mama ia în fiecare lună o punguţă de medicamente. Uneori punguţa este X lei, alteori 10 ori X lei, de la o lună la alta… nu este deloc normal, pentru că ia exact aceleaşi medicamente, cu aceiaşi boală. Jocul compensării urmăreşte evident vânzarea medicamentelor introduse de cineva anume şi nu are la bază nici un fel de strategie legată de medicină. Ce vinde un Jupân (probabil un nume foarte ascuns) este compensat pentru a se vinde mult, altă explicaţie nu găsesc. Jupânul ar putea fi găsit dacă s-ar face o listă cu producătorii şi importatorii medicamentelor compensate. Reiterarea unui nume ar da Jupânul de gol. Din păcate, la nivelul meu nu prea pot să am acces la astfel de liste, deşi, teoretic, sunt informaţii publice.

 • Despre nimic

  Nu inteleg de ce o privatizare este privita ca un furt. Statul nu e in stare sa administreze cum trebuie o companie (vezi Petrom, Dacia, Mittal Steel care cand erau la stat aveau profituri foarte mici sau chiar pierderi). Terapia si Sicomed au fost privatizate cu succes, nu vad de ce sa nu fie si Antibiotice.

 • Bibliotecaru

  @ Despre Nimic
  Problema cu privatizarea este destul de simplă. S-au dezvoltat în timp câteva mecanisme.
  Să-ţi dau de exemplu o metodă de licitaţie „trucată”:
  Se tine licitaţia, fiecare ofertează un preţ. Apoi se găseşte un motiv de anulare a licitaţiei si se reface. Cine trebuie împinge un preţ un pic mai scăzut decât cel care ar trebui să câştige in mod corect licitaţia.
  O alta metodă, la licitaţia pentru achiziţii, este să „greşeşti” codul.
  Mai este metoda „pe burta” când exista un licitator care trebuie să câştige si încă trei falşi.
  Mai este metoda caietul de sarcini special făcut pentru un ofertant…

  În cazul de fata este destul de uşor să impui nişte condiţii la vindere care să permită înscrierea a maxim 3 ofertanţi din care 2 nu sunt interesaţi. Cine cumpăra o „uzină” de antibiotice, probabil vrea terenul, clădirile… mai puţin linia de producţie.

 • gabicretu

  Productia de medicamente este sector strategic, din punctul meu de vedere.
  „Antibiotice” este extrem de profitabila si asigura, in acelasi timp, medicamente de baza la preturi accesibile in conditiile in care marile companii farmaceutice practica preturi de monopol.
  Suma colectata la CNAS este limitata; numarul bolnavilor, in crestere. Pretul medicamentelor si furnizarea lor la timp sunt vitale.
  De ce trebuie sa vindem aceasta intreprindere!? Ca sa se acopere deficitul bugetar generat de 16% sau pentru ca, pe ultima suta, trebuie sa mai prinda careva ceva din avutia nationala!? Sau amandoua explicatiile sunt valabile?

 • Despre nimic

  Pentru ca nu exista nici un singur exemplu de companie importanta privatizata la care acum sa nu-i mearga mult mai bine acum. De exemplu, Petrom a fost vanduta mult sub pret. Insa, de cand e la OMV, profitul s-a marit de cel putin 10 ori, asta inseamna impozit pe profit de 10 ori mai mare. La fel Mittal Steel, Dacia, etc. Chiar si Romtelecom care era de la inceput pe o piata in scadere (telefonia fixa) are profituri foarte bune.

 • gabicretu

  @Companiilor le merge bine (celor care nu au fost inchise dupa privatizare; in Vaslui, toate!). Problema mea sunt cetatenii. Lor le merge prost (celor mai multi).
  Nimeni nu a invatat diferenta dintre produsul intern si cel national!? Mama lor de politicieni de stanga, dupa ce-i injura toti, sunt singurii care o stiu…
  Problema pe care o ridic e chiar asta; eu nu vreau sa le mearga bine companiilor (mai ales straine) fara sa le mearga bine cetatenilor. Mital se imbogateste; Mital cheltuie 50 milioane de euro pentru nunta fiicei sale; OTE isi sporeste profiturile; si eu de ce trebuie sa ma bucur!?
  Managerii primelor 100 de mari companii care au falimentat anul trecut in lume au incasat 200 miliarde de dolari salarii. Noua la ce ne foloseste!?

 • Despre nimic

  Pai sigur ca le merge bine companiilor daca fac treaba. Insa daca lor le merge bine si statului si angajatilor le merge bine, pentru ca ei platesc aproape toate impozitele in Romania, taxe pe salarii, TVA, etc. Eventual unii isi externalizeaza profitul dar tot platesc impozite pentru el (scapa poate de impozit pe dividende). Decat un Petrom care sa aiba pierderi din cauza miilor de firme „capusa” care le vindeau hartia igienica la pret de 10 ori mai mare prefer un Petrom privat, fara firme „capusa”, cu angajati mai motivati, etc. Uita-te bine la angajatii BCR, inca mai sunt cei vechi, plictisiti, nemotivati, neprofesionisti, depasiti de tehnologie. In curand Erste ii va lua pe toti la reexaminat si probabil ii va inlocui pe majoritatea. Eu nu vad nimic rau in asta, cat timp nu voi mai fi nevoit sa stau la cozi, sa vad angajati plictisiti si care nu stiu sa-ti explice nimic, etc. Iar cu noii angajati mai mult ca sigur ca bancii ii va merge mult mai bine, va face profituri mai mari, nu va mai pierde clienti, etc. Cel mai potrivit exemplu este privatizarea Bancii Agricole, care era o banca moarta si falimentara si care acum e a treia banca din sistem (Raiffeisen). Eu as vinde pachete majoritare la toate companiile nationale care merg prost, CFR, regii autonome, etc si as pastra eventual 49% din actiuni ca sa pot avea oarece control. Garantat calitatea serviciilor va creste, firmele „capusa” vor disparea sau vor fi mult mai putine, angajatii vor fi mai motivati si mai buni, etc. Daca continuam pe principiul „Nu ne vindem tara” o sa ramanem cu aceleasi servicii proaste cateva zeci de ani pentru ca noi nu avem manageri performanti iar cat timp o companie apartine statului nu exista nici motivatia de a se face treaba – nici din partea managementului nici din partea angajatilor.

  Iar companiile din Vaslui care zici ca merg bine probabil ca au fost privatizate dupa sistemul MEBO, adica angajatii detin actiuni (iar sefii probabil au un pachet majoritar), de aceea le merge bine. Si asta e tot privatizare, chiar daca nu vine o firma straina si cumpara compania, si oricum e preferabila decat detinerea de catre stat. Iar Antibiotice este si pe bursa, chiar si eu cred ca am avut la un momentdat actiuni acolo (temporar), si oricine e interesat poate cumpara actiuni. Iar din cate stiu eu e foarte probabil ca Antibiotice sa fie preluata de un consortiu format in principal din SIF-uri, adica companii romanesti de investitii financiare care au pus pe picioare foarte multe companii din Romania. Dupa parerea mea statul trebuie sa se retraga din majoritatea companiilor pe care le mai detine … si fac si o prognoza: cand se va retrage statul de la TAROM compania va prinde (in sfarsit) aripi :). Pana atunci o sa ne lovim de decizii tampite de genul opririi zborurilor catre SUA pentru ca nu sunt rentabile, cand aceleasi zboruri sunt rentabile pentru companiile americane care platesc angajatii de 10 ori mai mult.

 • Cathy

  Stirea e de ieri, dar ma framanta: domnul Tariceanu a declarat ca Romania nu poate progresa aplicand politici sociale. Comentati, va rog!

 • Despre nimic

  Deacord 🙂 Politicile sociale sunt pentru a proteja anumite categorii presupus defavorizate, iar pentru asta e nevoie de bani care in general sa vina de la stat. Iar un stat sarac nu are de unde sa faca protectie sociala serioasa daca vrea intre timp sa faca si autostrazi, aeroporturi, lucrari de infrastructura, etc. De aceea pana nu ajungem la un anumit nivel de dezvoltare o politica principal sociala ar limita capacitatea de dezvoltare a tarii. E foarte greu sa alegi intre infrastructura si protectie sociala cand nu ai bani suficienti pentru nici una dintre ele. De aceea cativa ani (zeci probabil) va trebui sa ne multumim cu jumatati (sferturi) de masura, iar protectia sociala va fi probabil mai putin prioritara decat dezvoltarea infrastructurii. Sincer si eu as acorda prioritate dezvoltarii tarii si abia apoi protectiei sociale, chiar daca stiu ca asta va insemna ca o gramada de pensionari se vor chinui de la o zi la alta, bolnavii vor plati o gramada de bani pe medicamente, somerii si cei mai slab pregatiti nu vor fi re-educati pentru alte meserii, femeile vor prefera sa lucreze decat sa faca/creasca copii, etc.

 • Bibliotecaru

  S-a mutat acest blog şi eu nu am aflat?

 • suzzy

  Apropo de privatizari, asta nu este orice fel de privatizare, este privatizarea unei intreprinderi de antibiotice, pe mine nu ma ingrijoreaza faptul ca va fi privatizata ” Antibiotice Iasi”, ci pretul pe care il vor atinge medicamentele in Romania.
  La noi sistemul de sanatate este asa de prost,incat preturile la medicamente sunt de doua trei ori mai mari decat in tarile europene, de ce??
  Pentru ca de fiecare data bugetul acordat unui spital nu ajunge ca sa acopere nevoile acestuia, si se cumpara pe datorie medicamente si alte cele…
  Si uite ,ca sa reziste, producatorii maresc preturile, le fac exorbitant de mari…
  Si,cred ca strainii vor fi si mai transanti vis-a -vis de ceasta problema…
  Ca la noi la nimenea!

 • Despre nimic

  Nu inteleg de ce credeti ca medicamentele se vor scumpi dupa privatizare. Investitorii straini de obicei optimizeaza procesul de productie si scad costurile, nu le cresc. Plus ca din moment ce exista inca cateva fabrici concurente (chiar si in Romania sunt destule fabrici de medicamente importante) e cam greu sa maresti singur preturile. Si-apoi nimeni nu a zis ca investitorii vor fi straini.

 • Bibliotecaru

  Pai care este diferenţa dintre preţul la Paracetamol şi Nurofen, Saridon, Panadol. Toate cele patru sunt paracetamol, cel românesc însă este sensibil mai ieftin. Nu ştiu prea bine preţurile, dar pot compara ceva pe net.
  Paracetamol S.C. Magistra C C 3RON
  Paracetamol Sinus Europharm 5.5 RON
  Efferalgan paracetamol 7,59 RON
  Solpadeine 12.99 RON
  Panadol extra 8,58 RON
  Privatizarea va aduce preţul mondial al medicamentelor, cu mult mai mare. Asta este temerea.

 • Despre nimic

  Pai unele sunt medicamente de import si altele sunt facute aici. Dupa privatizare medicamentele vor fi facute tot aici. Pentru cei care nu stiu Terapia Cluj a fost privatizata de ceva vreme, la fel Sicomed Bucuresti. Si continui sa cumpar aceleasi medicamente vechi cu aceleasi preturi facute de Terapia, doar ca au ambalaje mai frumoase acum. La fel e si cu Antibiotice, se schimba managementul, creste eficienta companiei, profitul, etc, nu (neaparat) pretul la medicamente. Deja celelalte fabrici mari de medicamente din Romania sunt privatizate de vreo 2-3 ani si nu au crescut preturile medicamentelor facute de ele.

 • Ina

  „sa le mearga bine cetatenilor”
  si?
  aveti vreo idee?
  ati avut vreo idee?
  ca aparura peste noapte numai preocupari de genul asta pe fruntile psd-istilor…
  se apropie alegerile si trebuie sa imbarligati electoratul, poate-poate mai puneti mana pe vreun mandat.
  aaa, hotaran e distrusa cu problema gradinitelor, n-ai vazut…..se da de ceasul mortii…cum sa faca sa rezolve problema…
  n-ai loc de atatapreocupare pentru om…
  e hilar.
  sunteti caraghiosi.
  cati ani ati fost „solisti” si n-ati facut NIMIC
  a….ati decredibilizat serios conceptul de „social-democratie”..asta da realizare.
  ti-e frika sa nu fii asimilat cu vreun baron de gorj/dolj/constanta/…. daca tragi mai spre stanga…

  si daca isi trag si nenorocitii astia orange niste comisioane de la licitatii?
  sunt si ei „la putere”…li se cuvine…e randul lor sa fure…
  in opozitie o sa-i nauceasca grija pentru om, sunt sigura…
  ecuatia e simpla.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *