• In General
 • pe

Maxima zilei! Maxima epocii!?

„These capitalists generally act harmoniously and in concert, to fleece the people.” Abraham Lincoln 

In general, capitalistii actioneaza in armonie si concertat pentru a-i jefui pe oameni.”

 Un amic ar traduce, mai pe romaneste, „Capitalistii astia actioneaza in armonie si concertat ca sa beleasca poporul”!

Avea simt de observatie, batranul Abe…

11 comentarii la “Maxima zilei! Maxima epocii!?”

 • Ileana

  Bietul popor, belit secol de secol, de la abrogarea matriarhatului încoace!
  El poporul, nu şi-a schimbat numele; jefuitorii, da. Ca şi apărătorii poporului, dealtfel.

 • gabicretu

  @Aparatorul poporului nu poate fi decat el insusi. Daca se lasa in baza altora, e mort. Problema este ca trebuie sa invete ceea ce capitalistii au inteles – sa fie uniti in apararea intereselor. Multinationalele ar trebui numite corect – transnationale. Asa vom intelege ca ele nu se impiedica de alte apartenente decat capitalul. Ii invrajbesc pe muncitorii romani cu cei italieni si-si dau mana, in glorie, peste capul acestora.

 • Peter Gluck

  @Gabi+ poate ar merita sa discutam acest articol:
  http://www.policy-network.net/articles/4004/-The-Precariat-%E2%80%93-The-new-dangerous-class
  Zice si de Stanga si nu prea de bine.
  Fiind un optmist incurabil dar realist, am ajuns la concluzia ca azi, pe plan larg, problemele sociale nu mai pot fi rezolvate de fel si ca traim in Era Probletentei (cuvant creat prin combinarea Problemei cu Impoteanta- in sensul de incapacitate profunda si cronica de a gasi Solutii).
  Am scris despre asta- de exemplu in http://egooutpeters.blogspot.com/2011/02/insoluble-problems-of-social-science.html
  Cautarea disperata de solutii- un exemplu- unii vad posibilitatea revenirii la monarhie iar foarte multi simpatizeaza aristocratia (Nunta Secolului- a fost un eveniment relevant pentru XXXX- cenzurat)
  Sau vine fostul nostru rege care si a primit toate averle inapoi spre deosebire de oamenii gospodari) si tine un discurs bazat pe cateava idei
  idealiste si plagiaza vechea poveste de pe vremea stramosilor:

  „Pestera nu am mostenit-o de la babacii nostri ci am imprumut-o temporar de la nepoti.” (Omhgo III de Neanderthal)-
  deci ceva tare rasuflat
  Nu pot sa vad o solutie de perspectiva bazata pe resturarea monarhiei.
  Ce zic cei care cred in Egaliate sau urasc Inegalitile strigatoare la cer?
  Dar si combinatia sumbrissima Putere Opozitie de azi e un lung si recurent prilej pentru a pierde orice sperana in nai bine.

 • gabicretu

  @Peter,
  Incerc sa scriu cate ceva, dar nu la comentarii; sa nu se piarda bunatate de gandire novatoare! Nu este vorba despre stanga, in articolul de mai sus. Este vorba de „stanga mainstream”, ceea ce este cu totul altceva (dar este si la noi!!!).

 • Gopo

  Din fericire, avem insa atatia „oameni de bine”, adica de stanga, gata sa ne apere de capitalistii cei rai. Ei hotarasc ce parte din veniturile mele sunt de fapt ale mele (sarut-mana, prea-inteleptilor, ca imi permiteti sa pastrez ceva din ceea ce am produs in 60 de ore de munca pe saptamana), ce parte apartine de fapt altora (EGALITATE ! EGALITATE ! EGALITATE !), ce am voie sa mananc, daca am voie sa ma apar de hoti si criminali sau ar trebui sa le deschid politicos usa (de fapt tot eu fiind de vina pentru faptele lor) si cam ce privilegii trebuie sa mai acordam categoriilor „speciale” (dar EGALE) de cetateni.

  Sa nu uitam niciodata, tot ce fac stimabilii sau isi propun, e spre binele nostru ! Cu siguranta !

 • gabicretu

  @In completare la afirmatia lui Lincoln:
  „Si de multe ori sunt ajutati in actiunile lor de persoane dezinteresate”. :))

 • doinas

  Da, iar acum FMI zice sa vindem ce mai avem. Cui? Tot transnationalelor. Care, din motive de criza, se vor lasa greu convinse sa cumpere si vor tine la pret.

 • gabicretu

  @Sarmanele transnationale! Au reusit putin lucru; sa ocupe 95 din 150 de locuri dupa cifra de afaceri. Restul sunt niste state…

 • N. Raducanu

  @D-le Gluck, am citit comentariul d-tale de mai sus si sunt cu totul de acord cu partea critica la adresa celor ce cred ca monarhia poate fi o iesire din impasul politic din Romania. Stupefiati probabil de tactica lui Basescu fata de fostul rege (desi constat ca termenul “fostul” a cam disparut din presa), o parte din social-democrati par a fi gata sa il puna pe Mihai pe tron, doar sa se descotoroseasca de actualul presedinte. Anti-basescismul se vede ca tine loc de principii si doctrina. Asta si explica de ce apar tot mai multe voci de stanga ce resping institutia oficiala social-democrata (vezi blogul Critic Atac).

  Am citit apoi si interesantul articol al lui Guy Standing publicat pe situl Policy Network despre ridicarea unei noi clase sociale numita “Precariat”. Nu mi se pare deloc ca autorul a adoptat in el punctul de vedere al stangii “mainstream”, caci in fond despre aceasta noua clasa, care ar fi luat locul proletariatului in combaterea paturii dominante, a mai scris acum cativa ani si Toni Negri si Hardt in cartea lor “Empire”. Iar Negri nu poate fi in nici un caz socotit un om al stangii “mainstream”. El ii pusese clasei celei mai de jos denumirea de “multitudine”, cu o definitie asemanatoare cu cea data “precariatului” de Guy Standing. Remarcabil este insa ca in articolul din Policy Network se dau si unele solutii menite a impiedica multimile precare, in crestere numerica, sa devina amenintatoare prin imbratisarea ideilor fasciste: acordarea prin lege acestor milioane de dezmosteniti a trei drepturi : “a basic income” (dupa exemplul Braziliei), “quality time” si “quality space”.

  Am citit in fine si amplul d-tale articol publicat pe blogul EGO OUT la 6 februarie 2011 in care sustii ca cele 10 mari probleme ale stiintelor sociale (“hard problems in social science”), stabilite de cei 12 intelepti americani la 10 aprilie 2010, sunt nerezolvabile. Desi numele celor 12 specialisti (dintre care 7 profesori la Harvard, in frunte cu N.N. Taleb) sunt impresionante, nu mi se pare deloc ca problemele gasite de ei ca dificile, sunt la fel de importante si pentru alte tari decat Statele Unite (de pilda pct.4 “reducerea decalajului de calificare intre albi si negri in SUA”). Insa critica d-tale, perfect justificata de altfel, fata de cele mai multe din aceste “probleme”, nu inseamna ca ele sunt etern nerezolvabile. Considerarea de pilda ca nerezolvabila a lichidarii decalajului intre castigul femeilor si barbatilor este de natura a demoraliza miscarile feministe care si in timpul crizei lupta impotriva unei asemenea descriminari. La alte puncte chiar d-ta ai apreciat ca sunt gresit formulate. Dar semnificativa este lipsa din cele 10 probleme sociale majore a unora ce mi se par esentiale: inegalitatea crescanda a veniturilor paturilor sociale, impunerea democratiei occidentale ca pretext al unor conflicte internationale, diversitatea etnica sau nationala ca sursa a unor asemenea conflicte, liberalizarea schimburilor de marfuri ca sursa a cresterii decalajului economic intre natiuni, lichidarea somajului si analfabetismului, s.a. Toate sunt probleme dificil de rezolvat, dar care isi vor gasi cu siguranta solutia in acest secol.
  Deocamdata atat.

 • Iceflame

  @ N.Raducanu

  Cred ca exagerati un pic atunci cand spuneti ca o parte a social-

  democratilor par fi gata sa il repuna pe tron pe fostul suveran al

  Romaniei numai ca sa scape de Basescu…

  Mie mi se pare ca asistam, mai curand, la o etapa de parcurs in

  procesul de normalizare a relatiei dintre PSD si Mihai I decat

  la o ipotetica tentativa de reinstaurare a monarhiei in Romania.

 • Peter Gluck

  @N Raducanu mii descuze pentru intarziere- sunt foarte prins in probleme New ENERGY- se poate vedea pe Blogul meu. Lucrez (conultantatehnologie inginerie petru o firma din California)

  In legatura cu monarhia si aristocratia sunt stupefiat de popularitatea acestora, earm tenta sa cred ca sunt anacronice dar in realittate rgalittaea e mai depasita de realitate. Cum se impca monarhismul cu Moneyteismul e o alta problema- dar se impaca.Monarhia e o mema greu destructibila ca si religia in sens de ritual.

  Re articolul din Blog- intradevar e prea specific pentru americani. Dra cred ca problemele mari sociale nu aau fost si cu atat mai putin pot fi rezolvate acum. Nu numai la noiunde majoritatea politicienilor sunt simplu dusmani platiti de cei care i-au ales sau nu i-au ales, ci mai peste tot.
  Cel mai periculos trend azi e Epidemia de Probletenta, incapacitatea crescand de a rezolva problemele oamenilor. Vom merge din Criza in Criza si de la Rau spre si mai Rau. Nu am depresie ci sunt realist.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *