Nedumeriri europene

Parlamentul European a intrat, in sfarsit, in vacanta. O luna intreaga! Pe mine m-au expediat colaboratorii la munte ca sa dorm intr-un loc mai comod decat scaunul din fata calculatorului. Patru zile! Din interes marturisit dar si de oboseala nemarturisita (insa  prea evidenta) am trimis pentru astazi la Cronica Romana acest text.Maestrul Dinu Sararu ma suna in mare viteza sa ma roage sa revin la probleme europene; sa scriu despre ce se intampla la Bruxelles ca ceea ce se intampla in Romania nu-l intereseaza. Oare de ce Romania nu e nici gandita ca „problema europeana”?! Sau poate e pentru ca  femeile nici nu sunt considerate o problema?!

11 comentarii la “Nedumeriri europene”

 • Darius

  Dragut(ca sa nu zic misto 🙂 ) textul. Da eu am o alta problema, probabil e deformatie profesionala. Astia de la Cronica nu au o poza normala (adica de calitate buna) ca sa puna langa editorial? Pe mine ma zgarie la ochi cand vad o asa poza cum e cea din editorialul mentionat. Sau daca nu au de ce nu le trimiti una? Poate par superficial da, ce sa fac, asa sunt eu. 🙂

 • Iceflame

  Frumos si plin de adevar mesajul.Textul mi se pare totusi cunoscut de undeva,sau poate doar ideile continute,nu stiu exact,insa am senzatia ca nu este prima oara cand am in fata ochilor chestia asta…

 • Iceflame

  @Darius
  Da’ ce ai cu poza frate,mie imi place…

 • Bibliotecaru

  🙂 Pe internet sunt fix 4 poze care pot fi folosite ca ilustraţie şi sunt şi în format poză de buletin. Şi eu mă lovesc de această problemă a pozelor. Dacă aş fi membru de partid, simplu membru de partid, mi-aş face imediat un site în care să pun imagini cu mine să spun acolo şi o bibliografie amănunţită (ca să nu inventeze ziarele una). Aş da poze cu sediul din comuna „nu ştiu care” unde sunt înscris, aş vorbi de ce se întâmplă plin filiala mea…
  Un politician este dependent de imagina sa publică. Cu cât este mai bogată şi mai credibilă această imagine, cu atât succesul este mai mare. Eu i-am mai spus doamnei Gabriela Creţu că 90% dintre cunoştinţele mele o confundă cu doamna Corina Creţu şi au fost miraţi când le-am spus că sunt doi europarlamentari Creţu şi nici măcar nu sunt surori gemene. Am mai vorbit (şi doamnei Corina Creţu şi doamnei Gabi Creţu) că un om politic are nevoie de un book (realizat de un fotograf profesionist) special pentru presă, actualizat măcar o dată pe an, book care să conţine cel puţin 10 poze portret care să poată ilustra un articol şi alte câteva casual, în plus ar trebui ca fiecare eveniment-ştire să aibă o poză specială ilustrativă, care să fie chiar de la acel eveniment, poză care poate fi făcută şi cu propriul aparat. Poate nu este tocmai plăcut să vezi un europarlamentar făcând poze prin Parlamentul European precum turiştii japonezi, dar este sănătos. Cum astăzi există telefoane celulare cu aparate foto foarte bune, şi nici nu mai au un preţ exorbitant, cu puţin exerciţiu se poate masca poza cu un vorbit la mobil.

 • Oceania

  nu stiu cati politicieni vor citi textul asta. sau daca il vor citi cati vor recunoaste ca ai dreptate. oricum e bine ca spui lucrurilor pe nume. poate ca ar trebui spuse mai des.

 • gabicretu

  @Iceflame,
  Pai asta era. din punctul meu de vedere, problema. Este un text mai vechi, publicat deja (e si pe site, introducerea la articolul Femeile si politica la romani, care este lung si … adevarat)(sic!)
  @Chestia cu poza este adevarata. Nici nu stiu de unde au luat-o pe cea pe care o pun in ultima vreme; la interviurile mai vechi foloseau o alta… Nu am avut timp sa fac poze, asta e! Desi am vreo cateva…
  Cat despre confuzia cu Cori, incep si eu sa obosesc; e prietena mea dar a inceput sa capitalizeze in tara multe lucruri pe care le fac de cativa ani.
  Numai feministele (si feministii) nu ne confunda. In acest domeniu sunt… inconfundabila.

 • Darius

  @Gabi
  Nu trebuie neaparat ca poza sa fie de tip buletin. Dintr-o poza normala se poate decupa frumos si se obtine ceea ce trebuie. Daca cumva pot sa ajut, i’m available.

 • Darius

  @Iceflame
  Baiul meu este ca poza este de foarte slaba calitate. Este de fapt o poza mai mica marita artificial de catre cei de la Cronica.

 • carmen

  nu stiu daca nu seamana cu mamele sau fiicele noastre femeile din politica sau daca nu cumva in mod voit se transmite o imagine cu femei oarecum „usoare” gen Elena Udrea tocmai pentru a limita accesul femeii. vrem nu vrem cele care apar „pe sticla” sunt etalonul clasei politice. poate aici ar trebui sa intervina organizatiile de femei din partide sau spuneti voi cine. nu stiu. dar oricum eticheta e pusa. articolul e nemaipomenit dar apare in cronica si pe net. cati citesc cronica? in emisiunile de la realitatea apar „papusile barbie”.

 • gabicretu

  Asta este chiar problema de care vorbim. Prezenta anumitor femei pe scena publica nu inseamna intotdeauna o intarire a pozitiei femeilor in societate; mai curand se conserva stereotipurile dupa care ele conteaza doar daca pot fi relationate cu un barbat la putere.
  Eu nu cred ca Elena Udrea este „usoara” sau „Barbie”cu adevarat; cred insa ca face un mare rau femeilor complacandu-se in a juca rolul de succes pe care alte femei inaintea ei l-au jucat – exercitand puterea altuia (fie purtatoare de cuvant, fie influentand din umbra deciziile oamenilor politici).
  Pana nu vom fi apreciate pentru ceea ce suntem si nu pentru lumina pe care Puterea ne-o arunca, nimic nu se va schimba.

 • Bianca

  @Gabs Puterea nu are cum sa arunce vreo lumina, o facem noi insine, daca e cazul. Din pacate, prea multe femei renunta, ca e mai comod sa traiasca asa cum le-au invatat mamele lor. Din ce in ce mai mult ajung la concluzia ca femeile sunt principalele responsabile pentru tribalismul fiilor si fiicelor lor. Din ce in ce mai mult ma supara prostia femeilor, cu toata ancestrala lor menire, de parca ar fi niste utere-eprubeta si gata, transmit mai departe violenta baietilor si prostia crasa a fetelor. In fine, sa nu uitam niciodata ca orice foarte jos e urmat de un foarte sus. Sa vedem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *