• In General
 • pe

Nu mai sunt singură!

Afirmaţiile mele sunt puse uneori sub un mare semn de îndoială. Atât de mare încât,  într-o joi, ziarul la care colaborez a apărut fără rubrica mea; ceea ce scriam li se părea incredibil, aşa că au pus articolul în sertar.  Astăzi citesc această ştire.

Aproape absentă în spaţiul public de multă vreme,  Academia Română publică, în sfârşit,  un studiu asupra societăţii româneşti, calităţii vieţii şi statului nostru la 20 de ani după revoluţie. Pentru cei care au avut răbdarea să  citească ce spun multe dintre noutăţi sunt … vechi. Oare şi acum vor naşte îndoieli!?

5 comentarii la “Nu mai sunt singură!”

 • Bibliotecaru

  🙂
  Deci am ajuns iar la literatura de sertar… Timpurile se întorc. Am auzit că vom avea şi un Canal pentru cei care nu se aliniază noilor realităţi… Cu pixul să-l sape! 😀

 • goe

  M-ati facut curios si m-am pus pe studiat. Academia Romana, wow…
  Deci intru pe http://www.iccv.ro sa citesc si eu raportul. Pe prima pagina descopar urmele unui academician haretist care nu stie a conjuga verbul „a crea”: „Este o responsabilitate colectivă creerea de locuri de muncă, profesionalizarea şi motivarea forţei de muncă.”. Bine, zic, sa vedem raportul ca poate pe prima pagina o fi scris vreun ajutor de academician. Nu mai comentez sensul sforaitor imbecil al frazei ca oricum a scris-o un bou care nu stie sa scrie, deci n-are rost sa pierdem vremea.
  Deschid raportul. Citesc cateva pagini de miorlaieli stangiste scrise parca de un jurnalist tonomat de la Antena3 sau Realitatea. Incepe cu concluziile pe larg, ca orice propaganda care se respecta. Buun. Ma chinui si citesc cum statul ar trebui de fapt marit si marite taxele sa aiba statul bani sa dea la saraci, blabla blabla, si ajungem la cifre. Moment in care banuiala ca ala care nu stie sa conjuge verbul „a crea” a scris si raportul mi se confirma. La Spiru Haret University tabelele si figurile nu se indexeaza, asa ca trebuie sa va trimit la tabelul de sus de la pagina 14 (noroc ca au numerotat paginile!). Vedem acolo pe primul loc Suedia, cu venituri publice de 57.1% din PIB, media 1998-2009. Cam mult, ma gandesc, asa ca fuga la Eurostat sa vedem daca e adevarat. Si deschid documentul asta: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-10-023/EN/KS-SF-10-023-EN.PDF – stupoare! Tabelul 1 (pagina 5 pe mijloc pentru academicieni): Suedia a colectat maxim 52.4 in 1999 si 2000, apoi a scazut pana la 47.9% in 2008. N-are rost sa mai fac media. Va las placerea sa descoperiti dvs celelalte procente umflate ca eu m-am plictisit de la primul. La pagina 27 avem dinamica saraciei: se compara urmatoarele categorii: Bucuresti, Urban, Rural, Nord-Est, Salariati, Pensionari, Lucratori pe cont propriu (agricol). Ciorba cu carnati (lipsesc cel putin 2 categorii: aia care au blugi albastri si aia care poarta izmene maro). Culmea, cifrele merg in jos, dar nu va grabiti sa credeti ca saracia a scazut, ne spune academicianul haretist, ca urmeaza harta cheltuielilor de consum. Pe primul loc se afla Luxemburg, cu 178% din media UE-27. Romania are 29%. Ma gandesc ca ori luxemburghezul mananca 6 paini in timp ce romanul mananca numai una, ori la ei painea costa de 6 ori mai mult. Apoi imi amintesc ca imi pot raspunde singur la intrebarea asta: da, daca stii de unde s-o iei si cumperi multa, poate gasesti cu de 6 ori pretul, ca altfel e de vreo 10 ori. De fapt luxemburghezul mananca mai putina paine decat romanul (pe bune!). Si chiar nu mai pot sa citesc raportul asta din cauza calitatii lui execrabile si a mesajului 100% politic marca PSDNL.

 • Peter Gluck

  Tema e vital de importanta, si sper ca va fi discutata pe blog.
  E evident ca traim intr-o societate cu functionalitate defectuoasa, cu
  foarte putini oameni foarte bogati, foarte multi saraci- putin intre aceste extreme.

  As incepe cu doua intrebari pentru Gabi:

  a) pe baza caror principii si a caror practici ar trebui organizata
  Protectia Sociala la noi?

  b) care sunt alternativele reale,eficiente la mutilarea salariilor si pensiilor?

  Multumesc anticipat,
  Peter

 • Matei

  Observatie la Dl. Goe.
  Am dat jos raportul, sa vedem daca intr-adevar asa stau lucrurile. Supriza, „creerea” nu e nicaieri de gasit, enuntul respectiv e corect la acord. E bina sa verifici datele, dar trebuie sa stii unde sa cauti, nu sa te uiti bezmetic dupa orice te poti lega ca sa demolezi ce fac altii. In raport e vorba de venituri publice, nu de venituri fiscale. Adica, pentru Goe, statul mai poate face rost de bani si din alte surse decat impozite si taxe, ce-i drept nu multi, dar suficient pentru ca Suedia sa aiba venituri publice de 57% si venituri fiscale (parte din cele publice) cu cateva puncte procentuale mai putin.
  Poate ar fi mai util pentru iesirea din criza ca salariile sa mearga pe munca si nu pe postaci de partid.

 • goe

  @Matei
  Asta gasiti? „Last Updated ( Friday, 11 June 2010 14:41 ) ” Au corectat dupa ce am scris eu! Exista viata la Academia Romana! Va dau cuvantul meu ca am facut copy paste de pe site in prima postare.
  Pentru cealalta problema mai sap, dar nu acum ca am alta treaba. Daca aveti dreptate o sa-mi fac mea culpa, dar raman suficiente motive sa calific raportul drept „junk”, fie si numai pentru propaganda pesedenelista din el.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *