8 comentarii la “Orice victorie trebuie meritată!”

 • Bibliotecaru

  Am verificat cele două liste de candidaţi din colegiul meu… Îmi vine să-mi tai venele… numai necunoscuţi. Un singur cunoscut şi acela nu-mi este deloc simpatic. Pe de altă parte, nimeni în România se pare că nu vorbeşte despre lege. Cum să votez legislativul fără să mi se vorbească despre legile pe care candidaţi le vor susţine în Parlament? Ce criteriu la vot să am?

  Chiar şi anormala propunere relativă la guvernare… Am rămas în minte cu un USL care vorbeşte despre un mai bine aşa de moderat că e aproape inexistent, avem un ARD care vorbeşte despre un mai bine decât USL (asta deşi spun că USL-ul este rău, deci ar fi un mai bine decât rău) şi un partid care este aşa de extravagant în promisiuni încât pare că a prizat ceva înainte să facă proiectul (PPDD). Deci nici asta cu guvernarea nu prea mă ajută. Să dau cu banul? Să anulez votul?

  Afişul este frumos, roşul vă prinde… Ar fi fost bine să vi se vadă şi mâinile pentru că mâinile transmit încredere. Dacă eraţi la mine în colegiu vă dădeam votul… dar nu sunteţi la mine în colegiu.

 • gabicretu

  @Biblio,
  Alianțele mari și-au publicat programele. Este nevoie să strângem rândurile, să le concretizăm în legi.
  În alegeri se votează după valori și calitatea candidaților, nu după legi; că doar nu vrei să analizezi cele vreo 3000 de acte normative care trec prin parlament într-o legislatură (incluzând și tâmpeniile pe care unii le produc sub presiunea ”străzii” dar care nu ajung niciodată legi).

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu

  Nu 3000 de acte normative, dar aş fi vrut ca în 2008 cineva să-mi fi dat să aleg variantele pe care le doresc la cele patru coduri, legea sănătăţii, legea educaţiei, legea pensiilor, legea salarizării unice… adică cele 10 sau 20 de legi importante care să facă diferenţa dintre variantele PSD, PNL, PDL.

  Eu am răsfoit programul USL.

  Primele pagini nu au nici o legătură cu Legislativul, vorbesc despre cât de rău a Guvernat domnul Boc…

  Pe urmă sunt nişte pagini care nu au legătură cu Legislativul ci cu actul de Guvernare… or Executivul nu-l votăm.

  Pe urmă se vorbeşte despre revizuirea constituţiei, şi asta are legătură cu Legislativul… reţinem deci ca important.

  La final este iarăşi ceva legat de Guvernare…

  Eu nu am reţinut deci decât cele 7 puncte legate de revizuirea Constituţiei ca fiind programul electoral legitim al USL.

 • Bibliotecaru

  Şi restul postărilor de pe blog sunt interesante (spun eu cu modestie), ba cred că discuţia despre mandatul imperativ ar trebui citită de toţi politicienii.

 • Gabi

  @Biblio,

  Nu o lua de la capat! Valorile impartasite in comun sunt criteriile de vot, nu initiativele legislative punctuale; acestea pot fi doar ilustrari ale vointei politice. Daca ar fi dupa legile care trec, ar trebui sa se voteze doar cu majoritatea, ceea ce e absurd!
  Ca legea sanatatii poate fi scrisa si in limba dreapta si in cea stanga (sic!). Ea poate fi initiata si de unii si de altii.Problema este ce interese apara deputatul/senatorul in discutia cu pricina. legile esentiale nu se fac pe acasa pe la alesi; celelalte, care se fac, sunt cel mai adesea tampenii…

 • Bibliotecaru

  @ Gabi

  Nu aţi citit postările cu mandatul reprezentativ versus mandat imperativ… v-am prins. 😀

  Spuneţi „Daca ar fi dupa legile care trec, ar trebui sa se voteze doar cu majoritatea, ceea ce e absurd!”.

  Principiul de bază al democraţiei din România este că „majoritatea” există numai şi numai formată ad-hoc în momentul votului parlamentar (în constituţie sunt formulări de tipul „adoptat cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor” sau „majoritatii membrilor”). Alt tip de majoritate nu există instituţional legat de Parlament cu o singură excepţie, aceia a numirii premierului unde se vorbeşte despre „partidului care are majoritatea absoluta in Parlament” care este, în mod evident, o scăpare legislativă.

  În acest caz… aşa este cum spuneţi mai sus, majoritatea parlamentară din momentul votului reprezintă, este adevărat, o majoritate a cetăţenilor cu drept de vot care s-au exprimat pe acea problemă în momentul alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

  Stimată doamnă,
  Fac o concesie… şi vă întreb… Cum definiţi dumneavoastră acest termen, „voinţă politică”. Atenţie… nu „politică” este cuvântul de bază, ci „voinţă”.

  Ca să vă fiu de ajutor, vă enumăr rapid unde anume apare în Constituţie.

  ARTICOLUL 8 – Pluralismul si partidele politice
  (2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.

  ARTICOLUL 90 – Referendumul
  Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

  ARTICOLUL 118 – Fortele armate
  (1) Armata este subordonata exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale a tarii si a democratiei constitutionale. In conditiile legii si ale tratatelor internationale la care Romania este parte, armata contribuie la apararea colectiva in sistemele de alianta militara si participa la actiuni privind mentinerea sau restabilirea pacii.

 • Bibliotecaru

  PS.
  După cum vedeţi, Constituţia nu vorbeşte despre o voinţă politică a Partidelor Politice, a instituţiilor statului sau aşa ceva… numai despre voinţa cetăţenilor, a poporului… Spun asta pentru că se aude destul de des pe la TV că ceva nu se face pentru că nu există „voinţă politică”… şi nu aş vrea să vă deruteze o astfel de… cum să spun… cutumă lingvistică.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *