Vorbe de prieteni. Dank je wel, Anne Van Lancker!

Încă un mesaj de care mă bucur! Ar trebui să mulțumesc în cel puțin cinci limbi prietenei mele Anne van Lancker; cinci limbi sigur vorbește fluent…

”During our mandate as members of the European Parliament, Gaby has always been a real soul mate to me – a true fighter for women’s rights, as well in Europe as in the rest of the world!  She was extremely dedicated to population development issues, especially with regards to women’s empowerment, the needs of the most vulnerable in society, women’s and children health.

As an active member of the European Parliament’s working group on Population and Development, she was one of the few deputies we could always count on to defend a greater focus on the role of women in development cooperation of the EU.

Women like Gaby are indispensable in politics, to give politics a more human face, to bring politics closer to the people and to make the right choices. I would vote for her, if I could!

Anne van Lancker”

Traducerea mea adaptată ar suna astfel:

”În timpul mandatului nostru comun  de membre ale Parlamentului European, Gabi a fost întotdeauna un real suflet pereche pentru mine – o  adevarată  luptătoare pentru drepturile femeilor în Europa și în restul lumii, extrem de dedicată  problemelor privind dezvoltarea populației, în special celor referitoare la emanciparea femeilor, nevoile celor mai vulnerabili din societate și problemelor de sănătate ale  femeilor  și copiilor.

Ca membră activă a Grupului de lucru al Parlamentului European pentru Populație și Dezvoltare, ea a fost una dintre  puținele deputate pe care am putut conta întotdeauna  pentru a pune un accent mai mare pe rolul femeilor în politicile de cooperarea pentru dezvoltare ale UE. Femeile de felul lui Gabi sunt indispensabile în politică, pentru a da acesteia o față mai umană, pentru a o aduce mai aproape de oameni și pentru  a face alegerile care trebuie. Aș vota-o dacă aș putea!

Anne van Lancker”

Post Scriptum

Anne Van Lancker a fost unul dintre cei mai influenți deputați socialiști; spun ”a fost” pentru că a decis în 2009 să nu mai candideze , după ce fusese membră a Convenției pentru o Constituție Europeană și câștigase trei mandate succesive  în Parlamentul European. Este încă activă internațional dar s-a retras în planul secund al politicii belgiene,  nu înainte de a fi fost desemnată,  în cadrul Convenției,  cel mai mare luptător pentru o Europă socială.

Anne a fost  ”nașa” mea în politica la înalt nivel; nu pot să-i fiu decât recunoscătoare. Eram observatoare la Parlamentul European și mă înscrisesem în Grupul pentru Populație și Dezvoltare – EPWG, în limbaj de instituții – grup în care eram activă de aproape un an. Anne Van Lancker  m-a propus pentru delegația europeană la Conferința Fondului Națiunilor Unite pentru Populație de la Bangkok; delegația era formată doar din doi deputați – Anne și eu. Propunerea a fost acceptată, deși  nu eram încă membră cu drepturi depline a Parlamentului European. Astfel a ajuns România reprezentată la conferință.  Organizatorii au soluționat dificultatea de a avea o delegație a unui parlament cu membri din altul  – pentru că  eu eram membră a Camerei Deputaților –  trecând și România între participanți… Era în 2006.

Mai apoi mi-am dat seama că Anne mă alesese drept ”moștenitoare” și mă antrena. Mă lăsa să organizez și prezint evenimente importante la Bruxelles pretextând ca ea, ca președintă a Forumului Parlamentar European pentru Populație și Dezvoltare, ar fi  plecată  undeva, departe. Îmi amintesc cum, la lansarea Raportului UNFPA privind starea populației lumii, în timp ce țineam discursul de prezentare, am zărit-o în sala plină, printre participanți… Antrenamentul a dat roade; am fost aleasă de către colegi  vicepreședintă, apoi  copreședintă a EPWG.

Notă: În grupurile de lucru deputații se adună după interesele împărtășite și se aleg pe bune, nu prin negocieri și împărțiri pe  criterii formale, de păstrare a raporturilor de putere, cum se întâmplă cu alte funcții într-un parlament.

A fost prima dezamăgită când a aflat că vom părăsi amândouă Parlamentul European în 2009; se temea că întreg efortul de a pune problemele populației, femeile și drepturile reproductive pe agenda publică globală și europeană  se va solda cu un eșec. Din fericire, grupul funcționează încă, chiar dacă nu mai are aceeași forță…

Merci bien, Anne!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *