„…Pierdem oportunități care merită valorificate. Și oportunitățile pierdute nu mai pot fi recâștigate!”

Reglementarea comerțului Internațional este competență exclusivă a Uniunii, cum știm. Dar ele se aplică Uniunii și relațiilor bilaterale ale statelor membre, simultan. Este și motivul pentru care le ratificăm în parlamentele naționale.

Vin astăzi cu două comentarii cu caracter general, referitoare la relațiile economice internaționale ale României. Tratatele de liber schimb cu state comparabile sau mai puțin dezvoltate decât România, nu ne avantajează direct. Nici acordurile cu statele dezvoltate nu generează automat avantaje. Trasabilitatea produselor care intră în Uniune este foarte greu de realizat, cu precădere în mișcările interne ale corporațiilor transnaționale. E dificil de stabilit, la urma urmelor, dacă un bun provine de pe piața unică sau provine de la terți, dacă este etichetat în Ungaria dar provine din Malaezia (sau Turcia). Piața unică europeană este principalul nostru partener comercial.

Un acord de liber schimb, ne privează de avantajul comparativ al costurilor de producție mai mici; el se datorează în mare măsură faptului că plătim prost forța de muncă, dar e altă problemă. Partenerii europeni ne pot substitui cu terți. Asta nu trebuie să ne bucure decât în măsura în care folosim avantajele acestor acorduri. Există și avantaje!

Avem greutatea unui partener mare, Uniunea Europeană, în relația cu state mai mici. Și garanții de protecție a investițiilor. Acordurile pot servi rezolvării la sursă, în țările de origine, a unor probleme care generau migrația masivă a populației în încercarea de a-și câștiga existența în UE. Problema noastră este că trebuie să dezvoltăm relațiile comerciale cu statele terțe și să facem investiții internaționale!

În guvernul anterior, după multă vreme în care acest sector al economiei a fost ignorat, Radu Oprea, în calitatea sa de ministru, mai ales în timpul Președinției, a început să (re)construiască în acest domeniu. Odată cu noul guvern și schimbarea structurii, tema a dispărut din nou. Și responsabilitatea ministerială în domeniu.

Dacă avem balanța comercială deficitară nu este pentru că importăm prea mult. Se întâmplă, mai curând, din cauză că exportăm prea puțin. Că nu investim și valorificăm relațiile politice vechi.

Am vrut să spun aceste lucruri pentru că pierdem oportunități care merită valorificate. Și oportunitățile pierdute nu mai pot fi recâștigate!

(Intervenție în plenul Senatului privind Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Parteneriat Economic între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi statele părţi la APE din SADC, pe de altă parte, semnat la Kasane la 10 iunie 2016, respectiv Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind protecţia investiţiilor între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Republica Singapore, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 19 octombrie 2018 – 10 iunie 2020 – legi votate de Senat cu 131-0-0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *