„Sprijinirea persoanelor cu dizabilități e un domeniu în care mai avem mult de făcut”

Stimați colegi,

Legea propusă spre adoptare vine să aducă un minim de simplificare a vieții unor cetățeni care nu au deloc viața simplă. Și asta, nu din vina lor!

Mă refer la părinții, naturali sau sociali, ai copiilor care sunt diagnosticați cu afecțiuni pe care știința medicală le consideră ireversibile.

Aș spune “nivelul actual” de dezvoltare al medicinei le consideră ireversibile, ca să nu ucidem speranța copiilor cu boli degenerative, autism sau amputați.

În forma anterioară, legea 448/2006 limita valabilitatea unui certificat de încadrare în handicap la minim șase luni și maxim doi ani; ca urmare, obliga la demersuri de reînnoire care însemnau timp pierdut, din puținul timp rămas, pentru părinți; mai însemna cozi mari și inutile la comisiile de evaluare, deja supraîncărcate și fără personal.

Modificarea actuală crează posibilitatea prelungirii certificatului de încadrare în gradul de handicap până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Solicităm ministerelor competente – Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii – să elaboreze și publice în timp util criteriile psihosociale necesare, conform textului de lege, astfel încât reglementarea să devină efectivă.

Ca inițiator al legii, grupul social democrat votează pentru și vă roagă și pe dumneavoastră să votați această propunere. Cu toții, sper, avem convingerea că sprijinirea persoanelor cu dizabilități e un domeniu în care mai avem mult de făcut.

Interventie in Ședința de plen a Senatului din  03.06.2020

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *