• In Stiri
  • pe

”Politica este despre conținut, alegeri reale, viata cetătenilor, definirea intereselor!”

Intervenția doamnei senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, la Sesiunea a-IV-a a LX COSAC: O Europă transparentă mai aproape de cetățenii săi în contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European

”Politica este despre conținut, alegeri reale, vieți cetățenești, definirea intereselor”, a subliniat marți, 20 noiembrie, în cadrul celei de-a IV-a sesiuni a LX COSAC, la Viena, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României.
Doamna Gabriela Crețu conduce delegația senatorilor care participă în perioada 18 – 21 noiembrie la sesiunea plenară a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (LX COSAC) în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei austriece a Consiliului Uniunii Europene, din care mai fac parte membrii comisiei parlamentare, domnii senatori Titus Corlățean și Cătălin Toma.
”Astăzi, nimeni nu mai face politică! Toată lumea își administrează rangul, a spus cineva odată și mi-e teamă că are dreptate! Prea lunga iarnă a nemulțumirilor cetățenilor noștri a început atunci când politica nu a reușit să ofere rezultate pentru toată lumea, atunci când așa-numita legitimitate a rezultatelor a avut sens doar pentru câțiva”, a continuat președinta Comisiei senatoriale pentru afaceri europene.
În opinia sa, a vorbi mult despre subsidiaritate comportă două pericole: în primul rând, nimeni nu poate defini criterii formale pentru a ști ce înseamnă „nivelul adecvat de decizie” – abordarea este întotdeauna politică, în funcție de obiectivul care trebuie atins, de o realitate în schimbare și de voința noastră politică, nu numai asupra tratatelor și, din păcate, a competiției noastre europene sau naționale nesfârșite.
În al doilea rând, subsidiaritatea reprezintă un argument decent pentru partidele naționaliste și populiste, adesea invocat pentru a submina interesele comune.
”Transparența Consiliului este bună pentru noi, pentru a ne controla propriile guverne, cu toții suntem de acord! Dar pentru cetățenii obișnuiți, democrația nu înseamnă să știi totul, ci să ai capacitatea de a acționa și de a schimba cu mijloace politice regulile pentru a avea o societate bună în care să trăiești”, a precizat doamna Gabriela Crețu.
Potrivit domniei sale, susținătorii radicali ai statului de drept au uitat această realitate – unele reguli ar putea fi greșite, nedrepte și trebuie schimbate. Statul de drept – fără o adevărată democrație, ar putea fi o dictatură pură atunci când conținutul legii este inadecvat.
”Gândiți-vă, vă rog, la multe reguli financiare și programe de austeritate adoptate și la efectul lor asupra atitudinii cetățenilor împotriva UE! Aceste legi au fost foarte bine aplicate! Dar, pentru a fi clar, democrația fără stat de drept ar putea fi doar o anarhie!”, a avertizat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene.
Concluzionând, șefa delegației Senatului României a întărit ideea că procedurile democratice și transparente nu sunt suficiente în sine: ”Conținutul programelor partidelor noastre politice și capacitatea politică a cetățenilor pentru a rezista manipulării sunt mult mai importante, pentru fiecare societate și fiecare alegeri!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *