• In Stiri
  • pe

”Uniunea Europeană este o uniune a valorilor comune, nu a intereselor individuale.”

Întrevederea dnei senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene, cu delegația Comisiei de politică externă din Parlamentul Republicii Croația, condusă de dl Miro Kovač

Președinta Comisiei pentru afaceri europene, dna senator Gabriela Crețu, a prezidat marți, 13 noiembrie 2018, întrevederea Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României cu delegația Comisiei de politică externă din Parlamentul Republicii Croația, condusă de dl Miro Kovač, președintele comisiei.
Din delegația croată au mai făcut parte dl deputat Joško Klisovič, vicepreședinte al comisiei și dl deputat Davor Ivo Stier, membru al comisiei și fost ministru de externe. La întrevedere au mai participat, din partea Comisiei pentru afaceri europene, dl senator Cristian Ghica, vicepreședintele comisiei, dl senator Titus Corlățean, dl senator Gabi Ionașcu și dl senator Marius-Alexandru Dunca, membri ai comisiei. În programul vizitei au fost prevăzute mai multe întâlniri la nivel parlamentar, cu reprezentanți ai Comisiilor pentru politică externă și ai Comisiilor pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților.
În cadrul discuțiilor, dna senator Gabriela Crețu a apreciat evoluția dinamică a relațiilor bilaterale politico-diplomatice dintre cele două state, punctând progresele înregistrate pe diverse paliere de colaborare.
Totodată, domnia sa a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE: Europa convergenței – dezvoltarea durabilă, reducerea decalajelor de dezvoltare între diferitele regiuni și categorii socio-economice, convergența economică, socială, teritorială și politica europeană de coeziune, Europa siguranței – securitatea internă a UE, funcționarea Spațiului Schengen, gestionarea granițelor externe și a provocărilor curente, Europa ca actor global – sprijinul acordat Serviciului European de Acțiune Externă în consolidarea profilului Uniunii Europene pe scena internațională și Europa valorilor comune – respectarea valorilor comune care stau la baza construcției europene.
În expunerea sa, președinta Comisiei a pus accent pe politica europeană de coeziune, concretizată în dezvoltare durabilă, reducerea decalajelor de dezvoltare între diferitele regiuni și categorii socio-economice, convergența economică, socială și teritorială.
Din perspectiva preluării președinției Consiliului UE de către România, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, dna Gabriela Crețu, a ținut să împărtășească din provocările pe care le va avea România în viitorul mandat – procesul Brexit, alegerile europarlamentare, viitorul Uniunii, dezbătut la summitul de la Sibiu, negocierile pentru adoptarea noului cadru financiar multianual.
Alte teme abordate în cadrul convorbirilor bilaterale au vizat: procesul de extindere a UE în Balcanii de Vest, aderarea României la Spațiul Schengen și Zona Euro, Summit-ul Inițiativa celor Trei Mări.
În încheiere, dna senator Gabriela Crețu și-a exprimat încrederea în viitorul Uniunii Europene. ”Uniunea Europeană este o uniune a valorilor comune, nu a intereselor individuale. Trebuie să o menținem unită și să lucrăm împreună pentru a rezolva provocările actuale”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *