Politica este o activitate responsabilă și serioasă

Am repetat această temă veche în interviul pe care l-am acordat portalului profesioniștilor în politică –  Machiavelli.ro.

Îl puteți citi aici – unde aveți și poză și titlu – sau mai jos. Am copiat și poza!

cretu_gabriela.jpg

”Avem ultima șansă de a întoarce politica cu fața la oameni. Dacă nu reușim, oamenii vor întoarce total spatele politicii”

Declară Gabriela Creţu, candidatul USL pentru funcţia de Senator în colegiul 2 Bârlad, în interviul acordat portalului Machiavelli. Domnia sa vorbeşte despre experienţa celor trei mandate anterioare la Camera Deputaţilor şi în Parlamentul European, despre locurile şi persoanele cunoscute în actuala campanie electorală şi despre necesitatea reclădirii încrederii că în România încă se poate încă face ceva pentru oameni şi pentru viitor.

– Aveţi la activ un mandat de deputat în Parlamentul României şi unul de europarlamentar. Care dintre cele două experienţe vi s-a părut mai interesantă?

– Activitatea mea parlamentară autentică a fost cea din Parlamentul European; cel de-acasă mi-a servit doar ca termen de comparaţie; negativ, cel mai adesea. Aveam zece luni ”vechime” în Camera Deputaţilor când am fost desemnată membru observator. Mi-am păstrat mandatul naţional, care îmi conferea legitimatatea necesară, dar am muncit mai mult în plan european. Odată cu aderarea, am devenit membru cu drept de vot şi am fost realeasă la primele alegeri europene, în toamna lui 2007; o performanţă oarecum surprinzătoare – trei mandate în cinci ani… Dar am muncit cât pentru trei mandate de cinci ani fiecare; aveam elanul oricărui început. Obiectivul pe care mi-l propusesem în 2004 s-a îndeplinit la Bruxelles – un parlament profesionist, o femeie respectată în politică.
Efectul a fost pozitiv. Am căpătat încredere, am stabilit relaţii umane şi prietenii, m-am implicat în multe, am învăţat şi mai multe, am profitat de un sistem organizat pentru a pune bazele a ceea ce credeam că va trebui construit. Acasă, din păcate, politica pornea pe o pantă descendentă; democraţia, pe care o speram mai puternică, se fragiliza. În loc de convergenţa dorită spre atingerea obiectivelor noastre de dezvoltare, începea un război fratricid; victime au fost cetăţenii ţării, nu doar pentru că li s-au aplicat măsuri dure de austeritate, ci pentru că li s-a ucis speranţa şi încrederea. O victimă minoră a unei vieţi politice tensionate, extinsă şi în partide, am ajuns eu însămi. Împotriva aşteptărilor celor care urmăreau activitatea parlamentară pe criterii europene, în 2009, am fost apreciată pe cele dâmboviţene…
Doar că nimeni nu alege politica. Politica te alege ea pe tine. Am fost exclusă de pe lista de parlamentare, dar din viaţa politică, niciodată. Lupt cu încăpăţânare pentru a contrazice ideea că legenda Meşterului Manole este un blestem: construim, investim în oameni, doar pentru a avea ce dărâma sau huli…

– Ce v-a impulsionat să candidaţi pentru un nou mandat în Parlamentul naţional?

– Decizia de a reveni în parlamentul naţional nu se datorează extraordinarei mele experienţe de parlamentar european, pe care aş fi vrut să o continui şi pe care foarte mulţi se aşteptau să o reiau în 2014. Întoarcerea la politica noastră a fost cauzată de groaznica experienţă de după – ca reprezentant parlamentar pe lângă instituţiile europene. Poziţia este una pe jumătate funcţionărească, pe jumătate diplomatică; nu este şi politică, de decizie. Adică făceam pe intermediarul, pe poştaşul, cum îmi place să glumesc, între Senat şi instituţiile europene sau asiguram coordonarea poziţiilor în domeniul afacerilor europene cu celelalte 39 de camere parlamentare din statele membre.
Adesea am fost în situaţia de a nu purta nicio scrisoare; instituţia nu avea nicio poziţie, întrucât implicarea în afacerile europene era foarte scăzută sau absentă; asta se întâmpla într-o ţară membră a Uniunii Europene, o ţară în care mult peste jumătate din legislaţia naţională o reprezintă regulamentele şi directivele iniţiate la Bruxelles. Ceva progrese s-au făcut în ultimii doi ani la Senat; de la nicio ”luare de cuvânt” în dialogul cu Comisia Europeană, am ajuns în top zece al camerelor vorbăreţe. Problema esenţială nu era, cum ar crede mulţi, dezinteresul; ceea ce lipsea cronic era competenţa în domeniu şi informaţiile. Am fi putut, chiar şi aşa, să facem mai mult dacă parlamentarii ar şti să-şi folosească şi asculte consilierii; nu a fost cazul decât rareori. Raţiunea principală care a stat la baza deciziei de a candida pentru un loc în Senat a fost sentimentul datoriei. Am fost beneficiara unei experienţe pe care foarte puţini români au putut-o acumula datorită votului şi încrederii lor; am o datorie pentru asta. Și a mai fost credinţa, pe care puţini o mai mărturisesc, că în ţara noastră se poate încă face ceva pentru oameni şi pentru viitor. Reconstruirea acesteia va fi provocarea principală a perioadei următoare şi mă angajez să port această bătălie!

„România rurală are drumuri mai bune ca altădată şi locuitori mai trişti”

– Cum caracterizaţi primele zile ale campaniei electorale pentru alegerile din 9 decembrie?

Mărturisesc că sunt incapabilă să fac o analiză; nu am urmărit campania generală. Dar pot face o relatare: plec dimineaţa devreme şi mă întorc noaptea foarte târziu. Dintr-o obişnuinţă a anilor din urmă, port cu mine tableta. În maşină, îmi mai arunc ochii pe ştiri şi citesc, selectiv, mesajele; în rest, sunt într-o altă lume – România reală.
Merg din poartă în poartă; door to door, nu se potriveşte, pentru că nu intrăm decât rar în curţile oamenilor. Sunt 108 sate în colegiul rural şi ne-am propus să le parcurgem pe toate. Pluralul folosit o include pe partenera de colegiu rural, Ana Birchall.
Zilele de târg sunt o adevărată şansă; găseşti oamenii la un loc. Uneori găseşti şi adversarii veniţi după acelaşi ”chilipir”; al meu, nu prea vorbeşte coerent româneşte şi tocmai a pierdut alegerile din satul unde a fost primar patru ani. În trecut, a colectat fier vechi şi afirmă că m-ar fi votat pe mine; ambele lucruri sunt respectabile; nu am înţeles de ce a renunţat la ele. Reluând tonul serios, aş fi dorit un adversar cu care să pot discuta despre politicile de aplicat mâine în România.

– Cât de mult reuşiţi să intraţi în contact direct cu cei cărora le cereţi votul?

– Întâlnesc oameni, mulţi oameni, oameni dezamăgiţi de politicieni, de politică, de viaţă. Încerc să reconstruim punţi şi încredere. Cred că reuşesc, puţin câte puţin. Problemele sunt mai numeroase decât oamenii. România rurală are drumuri mai bune ca altădată şi locuitori mai trişti. Copiii sunt mulţi şi frumoşi; copii talentaţi; copii care au nevoie de un viitor. Colinele Tutovei sunt splendide în toamnă, doar că trebuie făcut ceva ca oamenii să le locuiască cu mai multă bucurie şi să nu mai fie nevoiţi să plece unde văd cu ochii. În unele locuri alternează o casă locuită de un bătrân cu una pustie; stăpânii sunt departe…
În municipiu, sunt împreună cu alt partener tânăr şi energic pe colegiul de deputaţi, Adrian Solomon: adunări, radio, televiziune, bal, carnaval, nu, interviuri, spectacole, lansări de cărte, lansări de candidaţi, dezbateri, întâlniri, conferinţe, foame câteodată, exces altădată, epuizare, muzică pe toate gusturile, pixuri, calendare, brelocuri, brichete de aprins focul, nerecomandate de aprins ţigara, afişe, bannere, vorbe…
Un obiectiv comun ne uneşte – să întoarcem politica cu faţa la oameni. Este un fel de ultimă şansă, dacă nu reuşim, oamenii vor întoarce total spatele politicii. Acesta este cel mai mare pericol, pentru cetăţeni, nu pentru politicieni. Alţii vor decide pentru ei şi nu în interesul lor…

„Un factor major care împiedică exprimarea femeilor în politică astăzi îl reprezintă şedinţele”

– Sunteţi unul dintre cei mai activi şi perseverenţi bloggeri din politica românească. Este această experienţă doar un mod de a vă comunica public ideile sau o nouă faţă a modului modern de a face politică în România?

– Din păcate, la noi, spaţiile de dezbatere politică şi ideologică autentice, reale, au cam dispărut. În aceste condiţii, interesaţii s-au mutat în spaţiul virtual; cum titra cineva odată, politica se dă pe blog. Blogul este o formă de participare politică, fără îndoială. Asta mă bucură, pentru că văd în ea un (re)început al participării politice în general. Participarea măsoară calitatea unei democraţii; din păcate, ea este extrem de redusă în democraţia românească. Asta explică şi multe dintre eşecurile ei. Deocamdată, mai ales “profesioniştii” politicii în sens larg (politicieni, analişti) provoacă dezbateri pe bloggurile lor şi servesc jurnaliştilor drept sursă de inspiraţie sau comentarii fără sfârşit.
Aşteptăm întăriri dinspre societatea civilă neprofesionalizată. Femeile cred că ar putea să-şi impună, în sfârşit, teme pe agenda publică dacă şi-ar construi reţele de sprijin şi comunicare între ele; bloggurile şi forumurile sunt foarte utile pentru că permit programul mult mai flexibil de care femeile au nevoie. Un factor major care împiedică exprimarea femeilor în politică astăzi îl reprezintă şedinţele – lungi, dese, repetitive, în care unii vorbesc şi altii doar ascultă. Cei ce vorbesc sunt de regulă aceiaşi, iar cei ce ascultă sunt din ce în ce mai puţini…

– Postările şi poziţionările online pot aduce voturi sau succesul politic?

– Comunitatea bloggerilor este prea mică pentru o societate aşa de mare; este şi izolată, în ciuda accesului deschis teoretic oricui; oricui vrea sa aibă acces. Ca să faci politică în spaţiul virtual, trebuie să faci mai întâi politică… Trebuie o reîntoarcere spre politică a cetaţenilor, mai ales a celor tineri. Trebuie revalorizată politica drept activitate respectabilă…
Avem nevoie apoi de o alfabetizare informatică a tuturor şi de “împroprietărirea” cetăţenilor cu calculatoare şi legatură la internet. După multe alte revoluţii, revoluţia informatică ar putea produce o schimbare socială majoră. Revoluţia industrială în secolul al nouăsprezecelea a dus la votul universal. Revoluţia informatică poate duce la participarea universală, ar putea sa ne apropie de societatea democratică în sensul autentic al cuvântului, în care fiecare să poată spune ceea ce are de spus şi să fie auzit. Depinde doar de noi! Depinde doar de noi, de asemenea, să facem uz de singura zi în care toţi cetăţenii – şi cel mai umil social şi cel mai puternic – sunt perfect egali: ziua votului.

Cine este Gabriela Creţu

Gabriela Creţu candidează din partea USL pentru funcţia de Senator în colegiul 2 Bârlad. Are 48 de ani şi este reprezentanta Senatului României pe lângă instituţiile europene începând din septembrie 2009. Este membru al Organizaţiei PSD Vaslui din momentul apariţiei partidului şi a mai avut un mandat de europarlamentar, în perioada 1 ianuarie 2007 – 13 iulie 2009 şi unul de deputat în Parlamentul României între anii 2004 şi 2007.

9 comentarii la “Politica este o activitate responsabilă și serioasă”

 • Dinica peromaneste

  „Trebuie o reîntoarcere spre politică a cetaţenilor, mai ales a celor tineri. Trebuie revalorizată politica drept activitate respectabilă…” Intra-devar, e o preconditie, altfel oamenii capituleaza fara a-si fi folosit macar echipamentul din dotare. A fi cetatean nu inseamna numai a avea strada curata, ci a veni impreuna cu ceilalti la mentinerea, construirea, latirea ei!

  Frumoasa analogia cu revolutiile, insa sunt f. sceptic in ceea ce priveste ‘participarea universala’–cel putin fara a intoarce politica si oamenii cu fatza unii la ceilalti.

 • N. Raducanu

  Ne gasim in preajma alegerilor, iar Gabriela Cretu colinda prin satele judetului Vaslui, lipind afise si discutand cu taranii (mosi si babe, ca cei mai tineri sunt deja plecati si nu le mai arde de alegerile din Romania). Pentru multi romani, care nu o duc astazi mai bine decat cu peste doua decenii in urma, se pune problema daca ar merita sa faca micul efort de a se deplasa pentru a introduce buletinul de vot in urna. Si, in timp ce viitorii candidati la Camera sau Senat incearca sa lamureasca populatia ca alegerile sunt un act intrinsec democratiei, sunt unii cetateni care neaga acest lucru si chiar militeaza pentru absentarea de la vot.
  Zilele trecute, pe blogul Critic Atac cu pretentii de forum al stangii, s-au infruntat cele doua opinii. Pe de o parte, cei care, acceptand jocul politic al democratiei parlamentare si constienti ca acesta nu este perfect, pledeaza totusi pentru folosirea momentului electoral pentru a da preferinta ofertei politice social-liberale . De cealalta parte sunt cei care, respingand radical sistemul democratiei liberaliste, sustin abtinerea de la vot, pentru ca astfel sa iasa la iveala mai clar nelegitimitatea unui parlament lipsit de adeziunea populara si destinat a face jocul paturei dominante. Care sa fie oare solutia de preferat?
  Noi romanii ne gasim acum, prin jocul unor forte ce se confrunta demult pe plan mondial, in situatia de a nu mai putea hotari singuri calea de adoptat, nu numai in probleme fundamentale din economie si politica, ci si in alte domenii supuse presiunii globalizarii. In Europa sunt in aceasta situatie mai toate tarile membre ale UE. Intrand in aceasta organizatie, pe langa avantaje incontestabile, statelor le revin si o serie de obligatii si constrangeri. Ne place sau nu, dar parlamentul, guvernul si chiar presedintele sunt ingraditi in masurile pe care le iau de o serie de pacte si acorduri internationale, majoritatea dintre ele adoptate inca inainte ca Romania sa-si exprime dorinta de aderare. Desigur ca aceasta nu presupune resemnare si pasivitate din partea reprezentantilor nostri, dar spatiul de miscare este mult mai restrans. Stanga e constienta de aceasta situatie, iar in conditiile in care la orizont nu se intrevede nici o conjunctura revolutionara (de extrema stanga sau de extrema dreapta), cand ea s-a dovedit incapabila de a-si fauri in acesti 23 de ani un partid al stangii autentice, e constransa sa accepte modul de joc electoral al democratiei “burgheze”.
  In conditiile de acum din tara noastra, doua sunt fortele ce se infrunta: de o parte, tabara lui Basescu, al unei oligarhii cu tendinte autoritariste la interior, dar servila fata de marile companii multinationale , avand – printre altele – drept scop modificarea Constitutiei pentru o forma prezidentiala de stat; de cealalta parte, o asociere incomoda de partide de dreapta si de stanga, fara un lider de calibru, uniune obligand in programul ei la cateva concesii neprincipiale, dar care doreste un stat parlamentar sau macar semi-prezidential. Din punctul de vedere al cetateanului preocupat de conditiile zilei de maine, iar nu de viitorul indepartat, este o confruntare nu intre bine si foarte bine, ci mai curand, intre rau si mai putin rau. Capitalismul nu face parte din mizele actualei dispute, si nici iesirea din UE si intrarea sub pulpana Rusiei. Este vorba doar de alegerea unor buni gospodari, care sa cunoasca secretele si sforaria politicii interne si internationale, si ale caror interese proprii, sa fie subordonate intereselor natiunii.
  Cantarind cele de mai sus, cred ca d-na Gabriela Cretu, pe care nu o cunosc mai bine decat din cartile si blogul dansei, reprezinta o personalitate careia alegatorii barladeni (si nu numai ei) ar trebui sa-i acorde increderea lor pentru urmatorii patru ani. Atunci cand la noi politicienii sunt fie ironizati, fie ponegriti sau discreditati, vad ca dansa e un intelectual cinstit si pasionat de ceeace face (si vrea sa faca numai bine), care are un ideal politic incompatibil cu traseismul (mai la stanga nu are unde sa se duca), dar fara sa pluteasca in norii utopiei, care crede ca femeii i-ar fi harazit un rol mai important in societate (fara insa acorda credit Angelei Merkel sau, pastrand proportiile, Monicai Macovei), care iubeste Romania si pe romani, fara a fi nationalista. Cred ca noi, cei ce urmarim acest blog, nu putem decat sa ii uram succes in munca frumoasa, dar istovitoare pe care o va duce in parlamentul tarii.

 • gabicretu

  @Dl. RN,
  Multumesc! Tocmai m-am întors de la mosi si babe, cum frumos descrieti. Nu este chiar corect. Pe Valea Tutovei este si o importantă populație tânara si foarte tânara. Din păcate, lipsită de oportunitati. Copiii si tinerii sunt cei care mă motiveaza cel mai mult…

  Cât despre tema comentariului, știți părerea mea; Revolutie eu as face, dar nu am cu cine. In aceste condiții, a menține flacara aprinsa este un lucru absolut necesar si posibil….

 • barladean

  Zilele astea gandeam cu cine sa votez!….mda, grea misiune USL ,Ard ,PPdd, si am inceput cu Gabi Cretu;am dat un search pe google si am dat de blogul asta(impresionant c.v.,personalitate putenica incredibil pentru cine de la Vaslui,cu toate ca nu mi place deloc ideea de „rosu”.
  Dar stii noi barladenii suntem pretentiosi,si cum crezi ca putem accepta un Vasluian sa ne reprezinte!Noi barladenii am fi mandri sa fii de la Barlad, dar nu esti!Ce facem ?,oare o sa ne reprezinti cauza!
  Pe noi cei de la Barlad ne doare!:
  1 ALocarile insuficiente de la Consiliul Judetean ,care nu sunt echitabile in raport cu numarul de locuitori (aici nu stiu cum o sa rezolvati stiind ca trebuie sa faceti „loby pe langa domnul Buzatu care va este si sot”)
  2 Problema gazelor de Sist
  Stiind ca cei de la Judet sunt Pro(In speta domnul Buzatu care vadit s a declinat in favoarea exploatarii acestor resurse).Noi am fost mahniti de atitudinea domnului Solomon care ca Barladean nu ne mai reprezinta, care a facut gafe dupa gafe in parlament,si a culminat cu gazele de sist unde a fost o manipulare pur electorala).
  Mult succes va doresc!
  P.s. la ce contracandidati de „valoare” aveti oricum castigati.
  Si sa nu uitati de doleantele noastre.Sper ca imaginea frumoasa care v ati creat o prin munca sa nu v o patati prin non combat!
  P.P.S.Suntem alaturi de dumneavoastra si in acelasi timp cu „OCHII PE DUMNEAVOASTRA” : Va asteptam sa va vedem in Senat !

 • gabicretu

  @barladean (mi-ar fi placut mai mult o asumare; meritam o semnatura)
  1. „Alături de, cu ochii pe” ar putea fi folosită drept definitie a unui alegator ideal! Orice politician serios si-l dorește. Onorata sa am asemenea sustinatori! Indiferenta politica ne-a adus unde suntem!
  2. De mai bine de 20 de ani urmăresc aceasta concurenta, uneori amuzata, alteori curioasa sa vad unde duce. Ieseanca fiind (si cu deformarea pe care profesia o produce) nu m-am putut abtine sa nu fac o analiza a acestui patriotism local. Concluzia a fost linistitoare. Barladean este cine merita! Este o problema de loc spiritual, nu geografic. O mulțime dintre cei mai respectati barladeni in viața nu sunt deloc barladeni prin naștere. Eu insami, as zice ca am trecut deja testul de o bucata de vreme… Am primit adesea confirmari… 🙂 M-ați mai votat de doua ori…
  3. Totusi, sa nu uitam ca in Parlament sunt reprezentati cetățenii, oamenii, nu străzile si podurile; despre capacitatea de a fi purtatoarea lor de cuvânt este vorba. Nici nu-mi trece prin cap sa gândesc ca ” oricum” voi câștiga. Contează enorm sa câștig pentru ceea ce sunt si fac. Prin opoziție cu principalul contracandidat, nu e mare brânză…
  4. De orice pot fi suspectata, mai putin de non-combat! Mă supăra ipoteza! De asumarea unor riscuri prea mari in batalii as putea fi mai des acuzata.
  5. Tare mă tem ca subfinantarea municipiului este un fel vina aruncata in curtea vecinului cand nu e el acasa. Cele mai definitorii instituții barladene sunt investiții ale CJ – teatrul, muzeul, pavilionul Guguianu, planetariul… Dar o subfinantare generala exista! A zonei, in întregime. Susținem cauza!
  6. In ziarul de campanie cae trebuie sa apară zilele acestea am dat un interviu lung despre ceea ce cred cu privire la dezvoltarea României, in general, inclusiv referitor la gazele de sist. Când zic verde, la mine e verde! Sunt mioapa, nu daltonista! Constat cu tristete ca îl banuiti pe colegul meu ca nu e sincer in opoziție sa fata de exploatarea poluanta. Nu știu argumentele. Mie mi se pare extrem de sincer. De asemenea, cred ca relatarile din presa distorsioneaza pozitiile multora prin scoaterea lor din context.Oricum, nicio decizie vitala pentru cetateni nu se va lua fără referendum.

 • barladean

  Scuze pentru lipsa de „asumare”, Mihai Pletea ma numesc,iar numele de „barladean” era generic ,pentru a nuanta ……

 • barladean

  P.s Inca o data Mult Succes!

 • gabicretu

  @bucuroasa de cunoștință virtuală !

 • Barladeanu"

  Vasile, te rog !;aveam pretentii !…
  sa ‘nteleg ca ai vrut sa scrii imi place si nu i-mi place si ati fi gasit si nu a-ti fi gasit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *