• In General
 • pe

Proces verbal. Fapte si impresii

 • Intai problemele noastre apoi problemele lor nu există! Uribe reactioneaza dur la adresa lui Chavez. Chavez raspunde. Columbia are drept prim partener economic Venezuela. Venezuela nu vrea sa mai importe Logan-uri montate in Columbia; aceasta trebuie sa-si reduca productia drastic. Toate componentele se produc in Romania; doar se monteaza acolo… Sper ca si pentru cei insensibili la argumente umane si umanitare este clar ca tarile aflate la mare distanta nu sunt atat de departe…
 • In Columbia, abuzul puterii a creat o rezistenta reala; nu ma refer la forma extrema a gherilelor de stanga. Dincolo de violenta, dincolo de insecuritatea permanenta, am vazut oameni obisnuiti cu o coloana vertebrala uimitoare, cu un simt critic ascutit ca o lama; vorbeau fara frica desi stiau ca moartea poate sa-i caute pe acasa cu o pusca in mana; am ascultat analize clare si proiecte serioase cu privire la realitatea in care traiesc; proiectele lor, pentru ei insisi. Societatea exclusa de la beneficiul puterii se autoorganizeaza…
 • Am intalnit o comunitate de indigeni care are o conceptie despre lume si timp atat de diferita incat nu-mi vine sa cred ca exista in realitatea noastra; refuzul violentei si conservarea naturii si vietii ar fi cele doua note esentiale. Sunt ei insisi foarte constienti de aceasta diferenta si vor sa si-o pastreze. „Odata am vazut un soldat care a fortat sa ingenuncheze un demonstrant si-l lovea cu pusca; o clipa as fi vrut sa am si eu o pusca pentru a-l face sa simta ce simtea cel ingenuncheat dar imediat mi-am zis: care ar mai fi atunci diferenta dintre mine si el!?” (o indigena) Si mai aratau si o egalitate intre femei si barbati la care eu nici nu pot visa… „Trei mandate la rand Garda (autoritatea publica specifica lor) a fost condusa de cate o femeie. Tinem la participarea femeilor pentru ca ele sunt chiar mai responsabile decat noi… acum e randul nostru… (…) incercam sa lasam un spatiu de libertate si pentru ele” (un indigen, seful actual) Sa-ti vina sa emigrezi in selva…
 • Pentru securitatea (interna) Guvernul mizeaza pe solutia militara; a crescut semnificativ (de vreo trei ori!?) cheltuielile de „aparare” pentru a atinge o armata de 500 de mii persoane. Intr-o tara unde cei saraci au putine oportunitati, angajarea in armata a devenit una dintre putinele; se inroleaza de la 18 ani; arata ca niste copii; ma intristeaza si acum figura de bebelus a pustiului care ne insotea masina calare pe o motocicleta si cu pusca armata… „Cetateni de mana a treia in slujba apararii celor de prima mana” (un reprezentat al societatii civile)

Imagini, inca necomentate, puteti gasi aici.

5 comentarii la “Proces verbal. Fapte si impresii”

 • Mihai Epure

  Cu exceptia faptului ca Romania nu produce(???) droguri in cantitati masive, e cam aceiasi problema. Nu ma refer la faptul ca in Columbia sint 500 mii soldati ci la ruptura , la diferenta dintre clase: bogati si saraci. Unii sint foarte bogati(un nr redus) pe cind altii(majoritatea) sint foarte saraci. In Columbia saracii apara bogatii cu armele, in Romania cu voturile(pe liste). Bogatii in Columbia se folosesc de bani, in Ro se folosesc de vorbe, influenta, in general minciuna si inselaciune. Trist dar adevarat! Unde e clasa de mijloc? In ambele tari!
  Columbienii au totusi un avantaj: au avut la putere pt o perioada oricum, o femeie.Si care a fost rezultatul pt ca nu prea am inteles? A facut diferenta undeva? Urah!!! pt femeile columbiene si toate celelalte dar nu vad nici un rezultat pozitiv. Avind nevoie de mai multa armata, recrutata din rindurile saracilor nu e un plus. Acelasi lucru poate face si un barbat. Dar nu e solutia. Stiu ca este idiotic ceia ce am spus, ce am intrebat dar am realizat ca nu e nici o diferenta cine e in capul coloanei. Pt ca problemele nu sint rezolvate. Nu e nici macar un inceput de solutie la problema.
  Ma intreb unde sint acum cei care au o problema cu pedeapsa cu moartea? Ce pedeapsa merita cei care indirect condamna la moarte milioane numai prin faptul ca produc droguri?
  Ar fi multe de spus pe subiect!

 • gabicretu

  Am postat cateva (cincizeci!) de fotografii. Ele pot spune mai mult decat vorbele, uneori… Incerc sa vad daca mai pot prelucra ceva… In fapt, in afara de oameni (cu care m-am intalnit) si cer (pe unde am tot zburat) nu am avut cum fotografia ceva…
  Pe http://flickr.com/photos/gcretu/

 • Bibliotecaru

  Extraordinare fotografiile. Să nu le pierdeţi. Peste un an să faceţi un site cu „memorii” şi poze euro-parlamentare ca să vă folosiţi de el în campania electorală pentru europarlamentare. Ce dovadă mai bună ar putea fi pentru implicarea totală şi buna colaborare cu partenerii europeni decât astfel de poze?

 • Mihai Epure

  @Gabi Cretu
  Imi cer scuze daca am jignit sau cumva „m-am pus de-a latu'”. Departe de mine gindul. Este foarte laudabil si de apreciat ca va implicati in probleme care sint stringente. O-ntrebare insa ca „de la om la om”: Mai ramine timp pt familie sau e pe „back burner”? Pt ca tot timpul sinteti plecata! Doar curiozitate.
  Am vazut si fotografiile. De fapt asta am facut intii. Eram curios pt ca eu am fost in Barranquilla „long ,long ago”. Frumoase locuri, oameni calzi „de treaba”. Ca romanii!!!

 • SL

  Am vazut azi fotografiile…frumoase…la mai multe fotografii si calatorii!

  Simina

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *