Proces verbal. 2
- Pe 4 februarie ar fi trebuit sa spun: ce tare-i internetul! Poate mobiliza milioane de oameni, ii imbraca in tricouri identice, ii poarta pe strazi pavoazate identic, cu o singura chemare lansata cu mai putin de o luna in urma de un blogger din Baranquilla … Nu spun asta. Pe 4 februarie – la Bogota si pretutindeni in Columbia – au fost manifestatii publice; dar au fost doua tipuri. Unele contra (Farc) si altele pentru (pace si solutionarea conflictelor). Au fost pasnice, fara ciocniri, ceea ce este remarcabil in sine. Guvernul zice ca au fost cinci milioane de participanti. La intersectia lui 72 cu… (unde a vorbit presedintele) au fost cateva zeci de mii (masurati pe centimetru patrat de fotografie facuta de pe bloc). In Piata Bolivar, unde s-a concentrat opozitia care militeaza pentru eliberarea tuturor sechestratilor, nu doar a celor politici, pe care ii retin Fortele Armate Revolutionare Columbiene, vreo patruzeci de mii… In toata tara au fost miscari pentru eliberarea sechestratilor.
- Din pacate, nu se pot organiza marsuri pentru invierea celor ucisi. Odata cu asa zisa „demobilizare” a AUC (principala organizatie paramilitara) au inceput dezvaluirile; 1400 de gropi comune au fost identificate pe baza marturiilor. In unele sunt si doua sute de morti. Unii au marturisit si peste 2000 de crime… Putrezesc acolo militanti pentru democratie, politicieni, sindicalisti, tarani, cei peste 2500 de membri ai Uniunii Patriotice care au fost ucisi la inceputul anilor nouazeci, indigeni, toti care ne supara sau supara pe cei care ne platesc…
- Pe 4 martie ar trebui sa se desfasoare, teoretic vorbind, un mars contra paramilitarismului iar pe 4 aprilie unul contra abuzurilor fortelor statului (armata, politia) impotriva cetatenilor. Nu cred ca vor depasi amploarea pe care opozitia de stanga le-o poate da prin mobilizarea proprie… Nu ca sunt sceptica dar am surprins pe chipul unui reprezentant al Bisericii care cunoaste bine cum stau lucrurile o expresie de… iezuit inteligent care crede doar in Dumnezeu; de restul, se indoieste…
- Taranii nu au pamant; adica au, cei care au. Media, un hectar. De unde cunosc eu situatia asta!?
- La televizor se vorbeste mult despre Presedinte. Se vorbeste si despre alti presedinti dar mai putin. Exista si o alta diferenta. Al nostru este bun si face, stie, are initiative, are idei, ii suntem datori si vrem sa-l realegem a treia oara, dupa ce modificam Constitutia; macar sa-i fie ciuda lui Putin. Ai altora sunt rai. De exemplu, spun prostii si anume ca ei nu sunt vecini cu Columbia ci cu FARC… Ce importa ca reactiile noastre dure au afectat relatiile economice cu tarile vecine. Cei care „sunt Columbia” au ce manca…
Mai multe imagini puteti gasi aici.
Bibliotecaru
Mă leg şi eu de subiectul ţăranilor care au un hectar. Mă leg de ei pentru că sunt şi la noi. Astăzi am văzut imagini din agricultura verii trecute. Pământul în care ţăranul făcea agricultură era asemeni litoralului. Ar trebui să închid ochii la lecţia de economie şi să-i deschidem la lecţia de agronomie. Dacă nu suntem atenţi, dacă nu revenim la irigaţii, dacă nu facem parcele împrejmuite cu perdele de protecţie, riscăm să cultivăm grâu în ghivece. Dincolo de economia de piaţă, statul român ar trebui să se implice acolo unde terenul prezintă fenomen de deşertificare, să-l cumpere, să planteze ceva pe el.
De două zile lumea aşteaptă halda de steril să le înghită casele. Sterilul acela a luat-o la pas pentru simplu motiv că nu mai este stabilizat prin copaci. Viitorul este sumbru. Vorbesc de viitorul nostru dar nu numai despre al nostru. Lumea se va stinge încet încet şi, la un moment dat, nu va mai conta cât costă uncia de aur.
gabicretu
@Bibliotecaru
Intelegi de ce am fost impresionata vazand ca altii gandesc diferit, ca exista o gandire alternativa!? Nu trebuie sa inventam nimic. Numai ca suntem uneori capabili sa facem un mars european pentru a salva un caine cu coada scurta dar nu suntem in stare sa comunicam si sa conservam o alta cultura (ca sa nu mai spun ca am mai putea si imita-o in atitudini).
@SL
Asta nu a fost o calatorie; a fost o experienta de viata marcanta…
@Mihai Epure,
Nu aveam de ce sa ma supar. Aici e bine ca fiecare gandeste liber, nu spuneai asa!? Mi-ai oferit chiar prilejul sa dau o explicatie care era necesara. Un mare pacat al nostru, in general, este ca avem un orizont cumva restrans si egoist. Din pacate pentru noi, in lumea noastra globalizata totul circula; cel putin raul. Despre bine nu sunt asa de sigura.
Bibliotecaru
Nu cred nici o clipă că ne lipseşte capacitatea de a descoperii şi cultiva lucrurile care ne fac bine, problema este că nu se deranjează nimeni, e mai comod să stai decât să fi pasional. Din păcate, cei care ar avea pasiune, care chiar ar sta de plăcere la muncă, nu sunt acolo unde trebuie, nu sunt folosiţi. La agricultură s-a pus un funcţionar ca o soluţie petec. Sunt convins că nici un membru PNL nu credea că va face ceva, era aruncat la sacrificiu. Şi uite că domnul Dacian Cioloş a fost eficient. Poate nu a fost perfect dar mai eficient decât predecesorul său. Pentru mine asta înseamnă că de dragul politicii sunt numiţi în posturile cheie oamenii faţa de care premierul sau ministru au o obligaţie. Această obsesie a controlului ne duce spre prăpastie.
Ceea ce mă urcă pe pereţi este că văd cum totul este o mascaradă care nu poate fi oprită. Oricât ar fi pericolul de mare, cineva are raţiuni superioare care mai duc la o năzbâtie. Astăzi un studiu a arătat că depăşirea a 6 ore pe zi de învăţământ pentru elevi duc la tulburări grave ale raţionalului. Eu am avut 10-12 ore pe zi de învăţat, în perioada tezelor şi mai mult. Probabil că am afecţiuni grave ale personalităţii şi raţiunii. Poate de aceea nu mai suport Nici pe domnul Ghişe care apare zilnic la realitatea şi îmi spune că a crescut PIB-ul cu 70% şi nici pe dl. Geoană care vorbeşte cu păsărelele asemeni cu Sfântul Francisc din Assisi, şi nici pe cei din PD-L care învaţă pe de rost linia partidului şi spun toţi acelaşi lucru, cuvânt cu cuvânt, şi nici pe Vadim care are înjurătura tare şi înjurătura slabă ca mijloc de exprimare şi nici pe cei de la UDMR care nu sunt interesaţi de nimic, nici de un partid conservator care pare mai degrabă comunist şi nici un alt partid care nu-mi vine acum în minte.
Dacă aş avea putere aş desfiinţa clasa politică şi aş înlocui atribuţiile politice cu clasa Oamenilor (cei cu O scris în majusculă). Vreau Oameni! Imperativ o cer.
Da, şi eu vreau o alternativă, vreau oameni deschişi procesului de gândire. Aceşti oameni există. Vin alegeri şi îi vreau să apară ca nume de candidaţi. Vreau domnia BUNULUI SIMŢ.
Tare aş vrea să ajung un sfânt care să mai dea din ceruri cu fulgerul spre nesimţirea de pe pământ.
Doamnă Gabi Creţu, mă scuzaţi că am cam răbufnit un pic, dar chiar mă roade ce se întâmplă şi, din nefericire, nu pot sta fără să citesc informaţiile.
Mihai Epure
@Bibliotecaru
Pe vremea cind tu sau eu sau majoritatea celor care scriu pe acest blog sau in general sint trecuti de 30-35, marile companii farmaceutice ale lumii nu descoperisera Romania. Sau cel putin nu o considerau ca o potentiala piata de desfacere. Acum au realizatca este o piata ff serioasa care le poate aduce venituri majore considerind faptul ca elevii romani sint „supra incarcati”. Raspunsul lor este invariabil:”avem o pastila pt asta”. In USA au incercat si partial reusit prin influenta, mita si sforarii, sa intre in sistemul educational. Au stabilit chiar standardele dupa care elevii sint calificati pt medicamentele lor. Avind in vedere ca programele de „medicare” a elevilor era suportata prin guvern si de guvern, profiturile au fost si sint uriase. Au ajuns de au indopat mai mult de jumatate din copii cu pastile care au facut numai rau, nu au rezolvat problema iar in unele cazuri(nu rare) a provocat moarte. Multe din medicamentele administrate elevilor nu au fost macar aprobate pt persoane sub 18 ani si totusi cu acoperiri de la guvern le-au administrat. Au creat dependenta copiilor de medicamente de care nu au avut nevoie de la inceput. Nu mai e mult si o sa fie la fel in Ro. Asteapta numai sugestiile venite de la asa numitele „echipe de specialisti” care studiaza ce se-ntimpla cu elevii romani. Si-apoi sa vedem cine-si face peste noapte vile de „numa’-numa'”!
M-antreb daca „specialistii” asteapta elevii sa spuna:”sintem fericiti cu 4 ore de teme. Vrem mai mult!!!” Cui Dzeu ii place scoala mai ales la 16-18 ani?
Cit despre politicienii „de frunte” ai tarii ce sa mai: Toti o apa si-un pamint. Decenta ioc, la unii le lipseste si bunul simt, la altii 7 ani de-acasa iar altii asteapta osanale de la suporteri(ex. onorabilul domn Iliescu). Vin in Romania pe 19 martie si mi se stringe sufletul. Din ce mai citesc prin ziare(on line) ma face sa gindesc ca sint sanse ca unii romani il regreta pe „raposatu'”
Mihai Epure
@Bibliotecaru
O completare: ai spus ca rabufnesti. E omenesc, e normal. Din cind in cind iti ajunge si dai pe de margini.
De profesie sint constructor, mai exact zidar in piatra naturala si de cite ori imi ajunge tai la pietre ca nebunu’ si nu ma opresc pina cind uit de tot sau sint prea obosit ca sa stiu de ce m-am enervat. Astazi insa am muncit fizic in jur de 6 ore continuu si tot nu m-am linistit. Si asta numai dupa ce am citit „Adevarul” de Vaslui, articolul referitor la Victor Cristea, primarul Vasluiului! Cum a ajuns ala acolo si cine se crede?!
Bibliotecaru
Din păcate, de data asta, faptul că apar probleme psihice la copii din cauza învăţatului nu este o campanie de marketing a fabricilor de medicamente. Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) sau Hyperkinetic Disorder, cum mai este numit, este ceva foarte controversat în străinătate. Personal eu cred că mare parte din aceste stări patologice sau pseudo-patologice, şi numesc aici şi formele uşoare de autism, sunt cauzate de părinţii care-şi abandonează copii în faţa televizorului, de sucurile cu zahăr şi excitanţi, de faptul că este normal ca un copil să aibă o energie pe care să dorească să şi-o exprime cumva dar „maturii” neglijează acest lucru. Dacă sesizăm o diferenţă între reacţia noastră şi cea a copiilor este că „pe vremea noastră” bătaia copiilor nu era contrară bunelor moravuri. Acum există pretenţia ca fiecare părinte să fie un mini-psiholog. Acest lucru este o utopie. Dincolo de aceste fapte, stresul la vârste mici ajută bogat la tulburarea de mai târziu. Eu îmi amintesc ce stres am avut în clasa a doua când de la bastonaşe şi citire am trecut la autodictare. Ţin minte stresul trecerii la clasa a V-a pentru că nu mai exista o învăţătoare care ne cunoştea şi ne ajuta, ci erau numai profesori care ne tratau ca pe nişte străini. Un alt şoc a fost intrarea la liceu, pentru că treceam la alt nivel de predare şi înţelegere. Ce să mai vorbesc despre stresul treptelor, examenelor, tezelor… Ţin minte că până prin clasa a VI-a nu am avut nici măcar o preocupare din afara şcolii. Sunt convins că astfel de lucruri lasă urme adânci, că abrutizează, pe cei mai puţin sensibil, că umple „creierul de fantome”, la cei mai receptivi.
A început deja o modă cu elevii care descărcă muniţie prin licee. Ieri a fost o ştire, destul de neobservată, cu un elev care a reuşit să intre beat în şcoală şi apoi a snopit în bătaie un profesor.
Nu fi atât de pornit pe dl. Victor Cristea, toţi primarii fac afaceri cu terenul subevaluat, este o practica de mai mulţi ani. Au posibilitatea să facă asta, sunt acoperiţi de acte.
În Bucureşti s-a făcut acelaşi lucru dar la un nivel de 10 ori mai mare, ultima dată când am citit despre un astfel de scandal (pe urmă nu am mai citit) a fost la construcţia de pe Orhideelor unde era nevoie să se dărâme nişte case la care s-a dat o valoare de expropiere de-şi puteau cumpăra un coteţ. Fără găini coteţul.
Emil Pfeiffer
Doamna Cretu,
Exista in Romania multi oameni care au doar un hectar, care nu traiesc bine si, ceea ce e si mai rau, nici macar nu pot sa-si lucreaza hectarul respectiv.
Irigatiile au fost distruse si nu se face nimic pentru a fi refacute. Am mai spus si cu alte ocazii ca ar trebui (cred ca PSD ar putea face acest lucru) sa se initieze un plan, o perspectiva (care spuneam eu ar fi obligatoriu sa fie urmata de toate partidele care ar urma sa guverneze) care sa ofere „luminita de la capatul tunelului”. O astfel de plan de perspectiva de dezvoltare a incercat doar domul Iliescu, cu ani in urma. Cred ca ar putea fi reluata acesta actiune si ar putea fi prezentata de PSD in viziunea sa.
gabicretu
Marea noastra problema este ca in Romania, accept ca PSD-ul face parte din Romania, nu discutam lucrurile serioase pentru a le cauta solutii. Cel putin nu in public. Exceptand blogurile unora. Dar publicul blogurilor este prea mic pentru o tara asa de mare…
De exemplu:
– cum putem valorifica fondurile europene pentru dezvoltare rurala
– cum sa realizam o crestere a gradului de pregatire (nici nu mai conteaza in ce domeniu) al populatiei; traim cu vechea prejudecata, care din pacate este doar o iluzie, ca suntem mult mai pregatiti decat altii; nu-i adevarat…
– cum sa reconstruim increderea in institutiile democratice si in faptul ca noi insine putem sa determinam o schimbare reala
– cum va arata Romania peste … 10 ani
Vorbea Bibliotecaru de oameni. Unde sunt oamenii!? Ce fac ei!?
Bibliotecaru
Şi, privind la Realitatea TV, mai văd o informaţie. Guvernul foloseşte un salariu mediu mai mare atunci când încasează bani şi un salariu mediu mai mic atunci când stabilesc, de exemplu, punctul de pensie.
Din câte ştiu eu, legea spune că se ia ultimul salariul mediu brut calculat statistic din anul precedent. Mă aşteptam să fie totuşi acelaşi în toate situaţiile. Se poate face ceva sau trebuie să înghiţim şi asta.
Spunea mama acum câteva zile vorbind cu o vecină, ambele personaje de foarte mult timp pensionare:
„Mai au să ne impoziteze şi aerul, că în rest au impozitat tot.”
Am făcut un lucru pe care l-am regretat imediat, le-am spus:
„Păi taxa pe mediu, ce este?”
De această dată tocmai mă pregăteam să trimit un email celor de la Realitatea, ca să le mai bat o dată obrazul pentru că nu citesc legile înainte de a deschide gura, când am aflat că sunt două unităţi de măsură. Oricât ar greşi cei de la Realitatea, nu pot fi în calcul două salarii medii în acelaşi timp.
Mihai Epure
Stiu ce spui despre neglijenta parintilor. Stiu ca parintii nu se implica atit de mult cit ar trebui in educatia copiilor. Copiii, cum ai spus, au multa energie, au nevoie sa se miste fizic, sa consume acest surplus. Este mai usor insa pt parinti sa le dea telecomanda decit sa mearga afara in parc cu pruncul sau pe un teren de joaca undeva. In ce priveste pe cei care au probleme-ADHD, ADD, Autism, Asperger- in tarile „mai civilizate” ca sa nu spun in tarile care de fapt aloca fonduri mai mari pt educatie, se creeaza clase speciale. Sotia mea a predat 8 ani acest tip de copii care intra in „special education” si multi din ei erau pe medicatii.Problema s-a extins atit de mult incit guvernul incerca sa introduca testarea psihologica obligatorie a copiilor ceia ce ar fi insemnat ca aproape toti copiii sa fie pe medicamente. Din ce cauza? Pt ca toate campaniile de cercetare in domeniu sint platite de „Big Farma” care este in acelasi timp cel mai mare donator in campaniile electorale. Deci vezi legatura! Totul ajunge la cum sa facem mai multi bani fara sa ne pese de viitorul copiilor.
Stiu ca in Romania copiii sint suprasolicitati si este greu. Mai ales pt cei de la tara care merg la liceu in orase. Stiu pt ca am fost unul din acesti copii.
Situatia s-ar putea ameliora gasind solutii care nu implica modificari majore de ex: fara studiul limbilor straine in scoala generala. Istoria si geografia Romaniei nu trebuie repetate in fiecare an.Biologia nu este necesar sa fie studiata in detaliu. La fel chimia. Binenteles, pt cei care sint interesati de viitor, toate aceste clase pot fi facute disponibile la un nivel mai avansat. De ce ar avea nevoie insa cineva care se pregateste in IT, sa cunoasca in detaliu fotosinteza sau formula chimica a TNT? Si orele de sport trebuie facute nu doar luata prezenta.
Profesorii si invatatorii nu pot fi responsabili in totalitate de educatia copilului. Parintii trebuie sa se implice, dar cum ii convingi pe parinti?
casandra
@Bibliotecaru
Despre povestea cu cele doua salarii medii:
1. Pentru a stabili o anumita valoare a punctului de pensie in anul bugetar viitor, inca de prin iunie-iulie anul acesta se apuca „specialistii” sa faca prognoze si calcule. Valoarea punctului de pensie trebuie sa fie bine masurata, pentru ca ea ramane – in principiu! – aceeasi in decursul unui an. Bugetul pensiilor trebuie sa fie indestulator pentru toate pensiile, de accea este importanta stabilirea corecta a punctului de pensie. Este evident ca mai se poate cunoaste cu mare precizie care va fi saalriul mediu brut anual in anul viitor. Sunt negocieri, greve, etc… Nimeni in aceasta lume nu cunoaste acest indicator. Dar Comisisa nationala de prognoza ofera guvernului o anumita valoare progrnozata a salariului mediu brut pentru anul viito. si guvernul o foloseste in acest an pentru a fundamenta cat mai bine proiectul bugetului de pensii pentru anul viitor. Asa se face in toata lumea, fara exceptie. Comisis de prognoza nu e mereu dibace. Spre exemplu, anul trecut, cand se construiau bugetele pentru anul acesta, Comisia a spus guvernului ca salariul mediu brut pentru 2008 va fi de 1550 lei. Dar sa vezi dracie, realitatea a luat-o iaintea prognozei. Deja in noiembrie 2007, salariul mediu brut era de 1522 lei. Asta e povestea unuia dintre salariile medii de care spuneati mai sus.
2. Pentru prelevarea impozxitelor si contributiilor, statul nu mai are nevoie de prognoze. Pentru ca nu incaseaza impozitul anticipat. La sfarsitul fiecarei luni, statul stie care a fost salariul real, nu cel preognozat. De aceea se lucreaza cu doua tipuri de salarii medii brute.
3. Tarile in care diferenta intre indicatorii acestia se dovedeste a fi mai mica si oamenii nu pierd in drepturi sunt tarile in care la jumatatea anului, in iulie, se mai face o corectie, in acord cu realitatea din viata. Poate ca suprapunerea perfecta a anului calendaristic cu cel bugetar, cu cel fiscal, etc nu este o idee atat de buna.
Mihai Epure
Ca tot vorbim de calcularea pensiilor. Am o intrebare: mai ies taranii nostri la pensie? Vorbesc de cei care in momentul de fata au 1-2-3 hectare de pamint si le lucreaza. Uite ca omu’ ajunge la virsta de pensionare! Va fi el pensionat sau e condamnat sa dea cu sapa pina-n groapa?
Ce ginditi despre pensiile acordate celor care au lucrat in CAP-uri? Se masoara alea cu celelalte pensii? Acopera nevoile stricte ale omului sau e nevoit(din nou) taranul roman sa munceasca pina cade?
Salariul median nu este acelasi lucru cu salariul mediu!
Depinde acum care din salarii este folosit pt calcule.
Intr-o economie bazata pe o moneda care are fluctuatii mari este si mai greu de prevazut media sau mediana salariilor. Daca inflatia ar putea fi prevazuta sau macar avut ceva control, atunci este mult mai usor.
Imi amintesc insa ca am citit prin ziare la sfirsitul anului trecut, previziunile „specialistilor” in finante. Unu’tragea hais! si unu’cea! Acuma ramine de vazut care a avut dreptate si-atunci il declaram geniu al finantelor.
Bibliotecaru
@ casandra
Multe lucruri se întâmplă în România în jurul salariului mediu. Impozitul pe venit nu are legătură cu el decât indirect.
Pe lângă pensie, vorbim despre salariul minim pe economie, indemnizaţia pentru creşterea copilului, valoarea unui punct de penalizare este de 10 la suta din salariul minim brut pe economie, adică tot funcţie de salariu mediu, indemnizaţia de şomaj…
Mă rog, nu le ştiu eu pe toate. Ideea este că legea spune că se ia în calcul ultimul salariu mediu calculat de institutul naţional de statistica la sfârşitul anului precedent, deci anul acesta, tot anul acesta, din ianuarie până în decembrie, ne folosim de ultimul calcul (nu estimare) al institutului de statistica pe anul trecut. Vorbim deci de o singura valoare pe tot anul. Aceasta a fost scuza prin care nu s-au mărit pensiile în momentul în care salariul mediu pe economie a săltat binişor. Pensiile s-au mărit totuşi un pic, dar s-au mărit prin creşterea procentului şi nu prin creşterea salariului. Acum, în ianuarie, nu s-a mărit practic foarte mult procentul din salariul mediu, doar s-a respectat legea modificând noul salariu mediu provenit din ultimul calcul pe 2007. Iată însă că acum avem două unităţi de măsură, un salariu mediu mai mic atunci când se da ceva, un salariu mediu mai mare atunci când se ia ceva. Nu am verificat, aşa au spus la televizor. Dacă este adevărat, nu este deloc normal.
casandra
@Mihai Epure
Cei care sunt azi tineri si in putere vor primi pensii daca s-au asigurat. Pensionarii de astazi snt cei care au lucrat in CAP-uri. Pensiile agricultorilor sunt absolut mizere. aproape 80% din ei au pensii mai mici de 280 de lei (adica 50% din pensia medie de asigurari sociale). Noroc cu gaina din batatura si patrunjelul din gradina! Ar trebuie sa se legifereze si un sistem de pensii pentru ei.
Din cate imi amintesc, Nastase a postat acum ceva timp in urma, pe blogul lui, un proiect de lege pe care l-a inregistrat la Parlament. Dar distinsii parlamentari au alte preocupari, mai importante, dragutii!
Zilele astea, intr- pauza de munca, am intrat in baza de date sociale ale Uniunii europene. Majoritatea statelor membre au fixata o pensie minima garantata. Noi, nu! si aici ar fi ceva de facut. Dar iar vor exploda gugustucii portocalii ca se inmultesc „pomenile electorale”. Astia sunt niste nesimtiti.
Cunosc, de ani de zile, pe cativa din aceasta categorie. Ipochimenii vin din mediul rural si au parinti modesti. Dar, de cand au pus mana pe bani, le miroase saracia altora si nu au nici inima, nici suflet, nici Dumnezeu. Va fi greu sa se intample ceva bun si pentru batranii tarani.
Despre nimic
@casandra
Pensiile fostilor CAP-isti sunt mizere pentru ca si contributiile lor au fost mici si de scurta durata. Daca ar fi cotizat 40 de ani ca toata lumea si sume mari atunci ar fi avut si pensii mari. Daca pentru mine o sa se cotizeze doar 25 de ani pe salariu minim sa zicem probabil ca nu voi avea pensie deloc. Iar daca cotizez pana la 65 de ani pe salariu minim o sa am o pensie mizerabila. Si e normal pentru ca s-a cotizat pentru mine minimul. Si atunci se pune intrebarea de ce ar trebui ca acum statul sa dea mai multi bani inapoi celor care au cotizat foarte putin? Nu ar fi incorect pentru cei care au cotizat 40 de ani si au avut salarii mari?
Singura solutie pe care o vad e ca pe langa acea pensie mizerabila sa fie acordat un ajutor social, care insa sa nu fie pensie. Pensiile trebuie sa fie calculate echitabil, in functie de contributii si perioada de contributie. Iar cei care au fost dezavantajati pentru ca nu au putut avea slujbe timp de 30-40 de ani si salarii mari trebuie ajutati altfel, prin alte forme de ajutor social.
Mihai Epure
@Despre nimic
Mama are pensie de CAP. Nici macar nu stiu cit dar sint sigur ca ar fi destul cit sa acopere cheltuielile pe o saptamina(si aia daca!).A muncit la CAP cam 30 de ani la rind. Pt o zi de munca in cimp(prasit, cules samd) un taran primea cam o norma care era egala in anii 80 cu 15 lei. Cine era platit cu 15 lei pe o zi de munca de 10-12 ore in soare, vint,frig? Poate aia care faceau rulmenti de nu se vindeau sau cei care construiau vapoare(pe care unii spun ca le-a vindut Basescu!!!) care iar nu se vindeau sau nu mergeau. Ce produceau taranii se consuma in totalitate! Nu pt ca e mama ca ea nu are nevoie de pensia CAP dar ma gindesc la cei pe care copiii lor nu-i pot ajuta sa-si traiasca restul zilelor cu demnitate. De ce numai cei care au lucrat in birouri pe la intreprinderi sau au avut functii i PCR sa aiba pensii bune din care sa traiasca?
Despre nimic
@Mihai
Dupa cum ziceam, lucrurile sunt simple: cei care au lucrat la CAP au cotizat foarte putin si aceasta e cauza pentru care primesc pensii asa de mici. Nu prea e relevant de ce luau doar 15 lei pe zi, e relevant ca pentru acei 15 lei doar 1-2 lei mergeau la fondul de pensii. Sistemul de salarizare nu e corect raportat la munca nicaieri in lume, dar asta e cu totul alta problema. Ideea e ca statul nu ar trebui sa faca din pensie o forma de ajutor social ci sa dea pensii in functie de cotizatii. O firma care iti da pensie privata nu va da niciodata bani in plus celor cu pensii mici doar pentru ca acestia au pensii mici. Oamenii cu venituri mici care nu mai sunt apti de munca sau prea in varsta, indiferent ca sunt pensionari sau altceva, trebuie ajutati. Deci pe langa pensie ar trebui sa li se acorde un ajutor. Dar pensia trebuie sa fie acordata conform contributiilor.
Mihai Epure
In USA exista sistemul de „social security” care este obligatoriu pt cei care lucreaza. Pensiile nu sint obligatorii(sa contribui). Pt social security toata lumea contribuie 12% din venitul gros. Daca ai ceva bani pusi deoparte sau valori(proprietati) pe care le poti vinde atunci e ff bine, daca nu atunci traiesti din social security (care in unele cazuri nu este destul).
Contributiile pt social security, vin 6% de la angajat iar 6%de la angajator(patron sau altceva?) Daca esti self employed-ai firma proprie atunci contributia de 12% iti iese din buzunarul propriu.Sint insa legi de taxa pe venit unde in anumite cazurinu platesti nimic dar bani pe numele tau sint varsati de la buget in contul de social security.Legile sint complicate si sucite. Personal nu le inteleg, de aia am contabil angajat pt companie. El stie ce face eu doar semnez hirtiile si cecurile de plata la taxe.Si va spun sincer numerele pe care le vad ma cam sperie. Stiu insa ca este singura cale prin care am o garantie ca ajuns la virsta de pensionare am un mijloc de subzistenta.
Despre nimic
@mihai
Eu sunt in aceiasi situatie ca si tine, imi platesc singur taxele pentru pensie si asigurari sociale la stat. Si ca angajat, si ca angajator. Insa spre deosebire de tine eu nu cred ca voi mai vedea banii astia vreodata inapoi de la statul roman, pentru simplul fapt ca nu am de gand sa cotizez pana la 65 de ani, care e varsta legala de pensionare pentru barbati in Romania. Iar procentul taxelor in Romania angajat + angajator e mult mai mare de 12%. E undeva cam dublu (include si somaj, sanatate, fara impozit insa). Nu ma deranjeaza ca platesc impozit, e normal, nu ma deranjeaza ca platesc taxe pentru sanatate, si asta e normal. Insa faptul ca platesc pentru pensia de stat obligatorie pe care statul probabil nu mi-o va da niciodata ma cam sacaie. Oricum, sper ca macar pensia privata obligatorie sa o pot lua atunci cand voi decide sa ma pensionez (nu stiu legea, s-ar putea ca si aceea sa aiba ceva limita de varsta). Si pe langa asta bineinteles ca mi-am facut o pensie privata optionala, de fapt pe asta ma bazez cel mai mult 🙂 Mie personal mi se pare o tampenie ca statul roman te pune sa muncesti pana la 65 de ani daca vrei sa ai pensie … daca eu vreau sa ies la pensie la 55 ar trebui sa fie dreptul meu. Bineinteles, sa primesc o pensie diminuata cu numarul de ani, dar banii pe care ii cotizez statului ar trebui sa-i primesc inapoi. Faptul ca nu esti angajat pana la 65 de ani nu inseamna ca nu muncesti, ci ca nu ai carte de munca si ca probabil iti castigi banii din alte surse (persoana fizica autorizata, dividende, chirii, alte tipuri de investitii, etc). Este nevoie de mai multa flexibilitate pentru ca e vorba practic de un imprumut pe care eu il acord statului si pe care ar trebui sa mi-l dea inapoi la un momentdat. Sau poate nu stiu eu legile suficient de bine si chiar daca muncesc pana la 55 de ani sau mai putin (si nu fac minim 35 de ani de munca) tot primesc pensie …
mihai
Speranta moare ultima
Trimis de Mihai Feraru la 5 Aprilie, 2008 – 10:52.
Ajutor Umanitar
Buna ziua.
Este umilitor sa ceri AJUTOR si totusi, cand simti ca viata te-a ingenuncheat si nu mai poti sa te ridici nu ceri ajutor?
Am scris atatea mesaje, detailand suferinta mea, dar oamenii nici macar nu se mai obosesc sa citeasca, poate am obosit cu totii de atata suferinta.
Poate ni se par sarlatani oamenii care cer ajutor sau pur si simplu nu intereseaza, dar oameni buni, Dumnezeu spune sa fim milostivi. Daca un om, ca si mine, este in suferinta si cere ajutor nu ar trebui sa ne deschidem sufletul?
Eu inca mai cred in oameni si in sufletul lor. Sunt de 10 ani in pensie de boala (220lei) si traiesc din medicamente. Acum sunt intr-o situatie mai delicata, inima mea ar necesita schimbare de valava mitrala. Nu imi permit dar am speranta ca bunul Dumnezeu imi va da un raspuns prin oameni, m-ar bucura si un optimism prietenesc, trimis prin
e-mail: cordeni1@yahoo.com
Multumesc
Cont deschis la Raiffaisen Bank Vaslui pe numele Mihai Feraru cu nr:
RO93RZBR0000060001059026 in lei
RO72RZBR0000060004438690 in euro
cod swift: RZBRROBU
Mihai Feraru
tel: 0764807565,, vine pastele anului 2008