Progresul tehnologic nu e obligatoriu “de bine”!

Aparțin unei generații care a crezut fundamental că progresul științific se traduce în progres social. Parțial, a fost adevărat. Natura distrusă ne spune că nu a fost așa integral. Astăzi, tehnologia ne provoacă din nou. Cum reacționăm în fața celei de a patra revoluții industriale!? A fost una dintre temele în discuție la Conferința de închidere a Președinției (COSAC). Două minute intervenție, chiar și pentru gazdă, pentru că au fost 31 de intervenienți la sesiunea respectivă. Intervenția e foarte seacă, drept urmare! O aveți mai jos!

“A patra revoluție industrială produce schimbări radical diferite decât cele anterioare.

  • desființează granițele si reduce posibilitatea de control, intervenție și taxare
  • creează un spațiu exclusiv privat – spațiul cibernetic – asupra căruia instituțiile clasice ale democrației nu au control și, adesea, nu au nici înțelegere
  • permite giganților din mediul digital (niciunul dintre ei nu este european) și clienților lor să ne înțeleagă, influențeze și manipuleze mințile; asupra big data suveranitatea statelor nu se extinde.

Care e rolul nostru tradițional!?

  • să stabilim ce finanțăm public. Există acord unanim pentru finanțarea publică a educației și cercetării fundamentale; ele sunt libere, neprotejate de drepturi de proprietate.  Mai finanțăm și o foarte importantă parte a cercetării private. Rezultatele sunt apărate de legi stricte privind brevetele si drepturile de proprietate intelectuală; trebuie să le cumpăram, pentru utilizarea publică!
  • efectul “trickle down” al creșterii economice nu s-a confirmat în realitate. PIB -ul a crescut pretutindeni; inegalitățile, de asemenea.
  • să stabilim utilizarea rezultatelor cercetării, nu mai putem…
  • să reglementăm este necesar dar extrem de dificil

Concluzia este ca avem nevoie, în sectorul public, de uriașe resurse de inteligență, imaginație socială și de voința politică pentru a face față acestor provocări. 

La revoluția economică trebuie un răspuns pe măsură: 

  • Trebuie să salvăm democrația și o societate bună de trăit, bunurile și serviciile publice, sistemul de securitate socială;  fără ele, ne pierdem rostul existenței; regimurile autoritare pot controla mult mai ușor acum populația, cu noile tehnologii, vă pot garanta.
  • Ideea că putem face aceste lucruri fiecare în cadrul național este o iluzie, cum iluzie este faptul ca Uniunea poate să-și asigure echilibrele macroeconomice cu instrumente microeconomice, de la nivelul statelor membre. Acțiunea în comun este absolut necesară. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *