Punct ochit. Punct lovit.

1) Ce v-a determinat sa intrati in politica?

Nemulțumirea fata de felul in care se prezenta politica românească. Dar atunci nu bănuiam la ce nivel va ajunge… A mai fost și faptul că aveam o mulțime de cunoștințe (despre societate, economie, oameni) pe care nu le foloseam; era o bogăție inutilă și pe care m-am gândit că am datoria de a o folosi. A mă plânge stand pe margine nu este stilul meu…

2) V-ati dorit din totdeauna o cariera politica?

Pentru mine o carieră este rezultatul implicării, activității si recunoasterii celorlalti, un scopul ei. Este oribil acest cuvant cu referire la politicieni; noi un suntem functionari…

Mi-am dorit o lume altfel decât este; mai bună.

3) Cum imbinati viata profesionala cu cea personala?

De cativa ani, familia mea este política; mă simt vinovată deseori că acord prea puțin timp celor dragi, prietenilor mei… Uneori, în avion, aleg să citesc cate o carte pentru sufletul meu, nu din interes teoretic. E o bucurie mare, crede-mă. În masină ascult muzica…Când nu fac politică încerc să mai scriu; în general, tot despre politică. Cărtile pe care le-am publicat recent sunt și ele produsul călătoriilor; nu sunt despre călătorii ci scrise în singurul timp în care nu te caută nimeni – în avion!

4) Spuneti-ne cate ceva despre proiectele dumneavoastra. V-a fost greu sa le sustineti in parlamentul European?

Să fiu vocea celor care nu cuvântă; nu pentru că nu au glas, ci pentru că nu-i ascultă nimeni. Am urmat acest principiu în tot ce am făcut. M-am descurcat binișor…

5) Spuneti-mi putin despre adolescenta dumneavoastra, hobby-uri, materii preferate, cum va intelegeati cu profesorii, cu colegii?

Eram tare la chimie, voiam să fac fizica nucleară, la Măgurele, scriam poezii, jucam teatru . Doamna de română imi aducea prăjituri la pachetel; pe domnul profesor care ma invita duminica sa iau masa cu familia lui l-am supărat în ultima oră din clasa a douăsprezecea și nu m-am iertat până astăzi… Ne duceam la teatru si la opera de trei ori pe săptămană pentru două motive – ne placea și era singura modalitate de a primi bilet de voie și iesi din internat… A fost frumos…

6) Sunteti vicepreşedinta a Organizaţiei Naţionale de Femei a Partidului Social Democrat. Cum vedeti statutul femeilor in politica?

Am scris cărți întregi despre asta. Într-o frază aș spune că e ca și cum nu ar exista deloc…

7) Care sunt planurile dumneavoastra de viitor?

Să contribui cu tot ceea ce pot si stiu pentru ca generatia ta sa aibă un viitor diferit față de prezentul pe care-l trăim.

8) Cum vi se pare politica din Romania, in comparatie cu cea europeana ?

Politicienii par, în majoritatea lor, sunt mult prea preocupați de putere și prea puțin, de oameni. Cand o obțin, de putere vorbesc, se străduie mai mult să o păstreze decat sa o exercite. În fapt, avem prea puțini politicieni in sensul propriu al cuvântului și rezultatele se văd. Nu sunt de laudă.

Așteptăm ca generația să se ia în serios și să înceapă a visa că o lume (și o politică) mai bună este posibilă. Mi-e dor de tineri capabili să viseze, să acționeze și să schimbe lumea. M-am săturat de tinerii bătrâni din zilele noastre.

(Interviu acordat Ancuței)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *