• In Stiri
 • pe

Raportoare a Parlamentului pentru Comunicarea Comisiei Europene privind “Gender Equality and Women Empowerment in Development Cooperation”

Gabriela Cretu a fost desemnata raportoare a Parlamentului pentru Comunicarea Comisiei Europene privind “Gender Equality and Women Empowerment in Development Cooperation”.

8 comentarii la “Raportoare a Parlamentului pentru Comunicarea Comisiei Europene privind “Gender Equality and Women Empowerment in Development Cooperation””

 • marius

  Doamna deputat, ne povestiti si noua ce anume inseamna sa fii raportor? Si in cazul dvs. concret, ce trebuie sa faceti ca raportor pe “Gender Equality and Women Empowerment in Development Cooperation”?

 • gabicretu

  Ce e raportorul!? Este deputatul responsabil de un anumit act normativ.

  Cum functioneaza acesta institutie!? Pe scurt, inseamna ca dupa ce un document al Comisiei Europene (care are dreptul de initiativa) este inregistrat la Parlament, el este repartizat unui anume deputat, membru al comisiei competente pe tema respectiva (dupa ce in prealabil a fost abjudecat de un grup politic, folosind punctele pe care, in functie de marimea sa, le are; cine a pierdut isi desemneaza un contra-raportor, shadow)

  Raportorul poate si este dator sa solicite studii de impact, audieri publice cu cei interesati, sa consulte experti, sa discute cu reprezentantii din celelte grupuri politice, cu Comisia, Consiliul Uniunii Europene, sa negocieze compromisuri politice si majoritati, sa informeze pe ceilalti pe intreg parcursul despre probleme si solutii propuse, sa scrie proiectul de raport, sa analizeze care amendamente depuse de altii pot sa fie acceptate si care nu, etc., asta in termenele prevazute pentru diversele etape ce premerg votul…

  Ce efecte are in organizarea interna a unui parlament?

  Intareste responsabilitatea individuala si prezenta la lucrarile comisiei; deputatii nu se mai divizeaza in cei care lucreaza si cei care doar voteaza ( a treia categorie se exclude de la sine…)

  Daca la un prim raport, putin important, deputatul castiga respectul si increderea colegilor pentru cum a lucrat, i se vor atribui rapoarte pe documente mai importante, cu relevanta pentru cetateni. Acest lucru ii confera vizibilitate si-l aduce in atentia presei (adica nu vom mai avea situatia in care cei ce muncesc nu se vad iar cei ce se vad nu muncesc).

  Informatiile din presa (despre activitatea reala si nu despre evenimentele create artificial pentru a se scrie despre el/ea) pot confirma cetatenilor ca deputatul/deputata performeaza…

  La noi, in Romania, responsabilitatea e colectiva – a comisiei – iar vizibilitatea unica – a presedintelui acesteia; ca urmare, nu e important sa muncesti, ca se va gasi vreun prost sa o faca, dar e valoros sa ai functie…

  Fiind raportor, trebuie sa se bazeze pe o echipa proprie de consilieri (experti) profesionista, implicata, harnica. La noi, angajarile la birourile parlamentare ar implica criterii diferite (vom avea mai putini soferi, secretari/secretare, specialisti in relatii publice si mai multi experti in diferite domenii utile pentru munca legislativa).

  In loc sa se intreaca in “cate initiative legislative” au inventat noaptea (initiative pe care nu le voteaza nimeni, care servesc nimanui, nu au nici o fundamentare si sunt deseori ridicole, balast la ordinea de zi) deputatii s-ar putea intrece in “cate rapoarte” au elaborat ziua; ar putea fi declarat castigator cel care obtine “textul de lege care nu mai trebuie modificat si amendat” macar un an… Si, mai ales, e aplicabil!

  Raportul meu priveste relatiile UE cu tarile in curs de dezvoltare; UE este cel mai mare donator global pentru tarile sarace, finantand numeroase programe; „development cooperation” desemneaza acest aspect al politicii externe a Uniunii.
  Rolul femeilor in succesul acestor programe este tema Comunicarii Comisiei pentru care PE trebuie sa-si exprime punctul de vedere. Tema pleaca de la o realitate dovedita deja de programele de microcreditari (96% dintre beneficiarii de la Gramin Bank – adica a lui M. Yunus, castigatorul Nobelului pentru pace pe anul trecut – au fost femei!)

 • gabicretu

  Grupurile mari (PPE, PSE, ALDE si de multe ori Stanga Unita, ca-s foarte harnici) isi desemneaza totdeauna contraraportori (shadows).
  Sunt doua forme de colaborare cu raportorul:
  a) inainte de aparitia oficiala a proiectului de raport (caz in care raportorul incorporeaza din start anumite opinii ale celorlalti, pe care le considera acceptabile in raport; contributia contra-raportorului este cunoscuta si recunoscuta in comisie dar nu apare formal inregistrata la nivelul PE); eu voi avea o intalnire cu ei (sau ele) imediat dupa ce incepe activitatea, pe 27 august, inainte de a depune oficial draftul.
  b) dupa publicarea proiectului de raport, sub forma de amendamente (daca nu a existat prima etapa sau pentru opiniile care nu au fost acceptate de raportor la prima etapa); decizia se ia totdeauna prin vot; poti sa pierzi sau sa castigi; se intampla ca raportorul sa voteze impotriva propriului raport daca au fost votate prea multe amendamente care-i schimba fundamental orientarea (adica nu-si mai asuma rezultatul final); este insa normal; in parlament toate opiniile se exprima, inclusiv prin amendamente si se adopta cea cu cea mai mare sustinere; e important sa negociezi si compromisuri atunci cand stii ca nu ai sansa sa treaca varianta proprie.

 • marius

  Concret, ce rezultate va avea raportul dumneavoastra pentru viata femeilor din tarile in curs de dezvoltare?
  (Dupa cate inteleg eu, raportul are doar valoare consultativa, Comisia putand sau nu sa tina cont de ce spuneti dumneazoastra acolo.)

 • marius

  Voi urmari cu interes raportul. In genere, dupa toate consultarile si amendarile, cam cat ramane din ce propune raportorul? oricum, e foarte greu ce vreti sa faceti Dvs. Aveti curaj!

 • gabicretu

  Raportul nu e un act de curaj; e o datorie obisnuita a unui deputat; sper sa iasa bine astfel incat sa pot solicita un raport legislativ (de acestea este mai interesat cetateanul european, ca-l loveste mai direct in interese; si eficienta cheltuirii AID este importanta, ca sa nu se arunce banii in vant sau sa se sustina vreun dictator nebun in loc de populatia in nevoie); raportul rezultat dupa votul in plen ramane tot si e folosit ca referinta cand facem evaluarea implementarii politicilor de cooperare pentru dezvoltare…
  Daca era vorba de altceva, „fermitate si curaj” a fost sloganul meu in 2004…

 • conf univ dr.Simion Costea

  Dna Gabi Cretu are rezultate mai bune decat 90%dim europarlamentarii romani.

 • Mihai Epure

  Dupa cit vad, numai fiind „raportor” va pune o groaza pe tava. Ca sa le rezolvati pe toate, aveti nevoie sa va miscati rapid si eficient. De aceia cred ca aveti nevoie de masina cu sofer. Dar pt a nu crea o alta pozitie suportata de la buget, propun ca unul din parlamentarii romani care voteaza la comanda sau mai doarme din cind in cind pe timpul sedintelor, sa fie eliberat de obligatiile sale parlamentare si sa fie desemnat sofer pt dumneavoastra. Macar sa-si merite salariul!!!
  Si nu glumesc atunci cind spun asta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *